Baltijā

"Latvija un Igaunija – nākamās": par likumprojektu par Lietuvas neatkarības anulēšanu

© Sputnik / Владимир Федоренко / Pāriet pie mediju bankasДепутат Государственной Думы РФ Евгений Федоров на пленарном заседании Государственной Думы РФ
Депутат Государственной Думы РФ Евгений Федоров на пленарном заседании Государственной Думы РФ - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sputnik Latvija korespondents aprunājās ar skandalozā likumprojekta autoru, kas paredz anulēt PSRS Valsts padomes lēmumu par Lietuvas neatkarības atzīšanu.
RĪGA, 10. jūnijs – Sputnik, Aleksejs Stefanovs. Trešdien Krievijas Valsts domes deputāts iesniedzis Krievijas parlamentā likumprojektu, kas paredz anulēt PSRS Valsts padomes lēmumu "Par Lietuvas Republikas neatkarības atzīšanu". Ziņa nekavējoties izplatījās pa visām aģentūrām un Telegram kanāliem. Tā raisīja plašas diskusijas.
Vieni, piemēram, Lietuvas Bruņoto spēku komandieris Valdemārs Rupšis, likumprojektu nosauca par "pilnīgām muļķībām". Taču arī viņš pieļāva, ka tamlīdzīga dokumenta pieņemšana ir iespējama un liecina to, ka "lielākā daļa Krievijas iedzīvotāju demonstrē negatīvu attieksmi pret Rietumu pasauli". Citi, piemēram, Latvijas un Igaunijas vienkāršie iedzīvotāji sāka taujāt: "Bet kāpēc tiek apstrīdēta tikai Lietuvas neatkarība?"
Литовский флаг перед картой страны - Sputnik Latvija, 1920, 09.06.2022
Krievijā
Krievijā ierosina atcelt PSRS Valsts padomes lēmumu par Lietuvas neatkarību
Sputnik Latvija korespondents vērsās pie likumprojekta autora Jevgēņija Fjodorova un lūdza paskaidrot, kas domāts ar Valsts padomes lēmuma anulēšanu un kāpēc runa ir tikai par Lietuvu.
"Tagad mēs tikai sākām ar Lietuvu. Skaidrs, kāpēc – Lietuva ir bīstamāka Krievijas Federācijai, ņemot vērā situāciju, kas saistīta ar Kaļiņingradas apgabalu un konfrontāciju ar NATO un ASV. Tāpēc tagad svarīgāka ir Lietuva, taču tas nenozīmē, ka mēs pie tās apstāsimies," paskaidroja politiķis.
Jevgēņijs Fjodorovs norādīja, ka uz Lietuvas piemēra vislabāk darbojas 1990. gada likums "Par kārtību, kādā risināmi ar savienības republikas izstāšanos no PSRS saistīti jautājumi", jo "ar Lietuvu ir konkrēta teritoriālā problēma".
"Tā ir Viļņa, Klaipēda un Ignalinas AES. Likumā paredzēta šo teritoriju izstāšanās no PSRS īpašā kārtība," teica politiķis. Viņš uzsvēra, ka Lietuva ir arī "NATO vārdi Baltijā".
"Lietuvai šajā sarakstā pirmajai jābūt vairāku argumentu dēļ. Kad tiks izstrādāts megānisms, pielietosim to arī citās NATO teritorijās, - politiķis turpināja. – Un ne tikai NATO. Piemēram, Ukraina arī no PSRS izstājās nelikumīgi."
Maidans 2013. gada oktobrī - Sputnik Latvija, 1920, 21.08.2021
Viedoklis
Ukrainas mācība pēcpadomju valstīm
Jevgēņijs Fjodorovs piezīmēja, ka nav nospraudis uzdevumu pievākt teritorijas. Mērķis ir likvidēt draudus.
"Mums, kā Padomju Savienības tiesību mantiniekam, ir tiesības nosaukt tās par strīdīgām. Tas nebūt neattiecas uz visām teritorijām. Ja valstis nerada apdraudējumu, ar tām mēs neko nemainīsim – tāpat kā agrāk būs miers un draudzība," saka deputāts.
Bet Latviju gaida tādas pašas procedūras par PSRS Valsts padomes lēmuma anulēšanu, apliecināja politiķis.
"Virspavēlnieks noteica, ka mūsu "sarkanās līnijas" ved pa NATO 1997. gada robežām. Tātad mums vajag vismaz izspiest NATO aiz bijušās Padomju Savienības robežām. NATO oficiāli dēvē Krieviju par savu ienaidnieku, tātad mums ir jāvienojas ar aliansi, kā teica Vladimirs Vladimirovičs, atbilstoši līdztiesības un nedalāmas drošības principiem," paskaidroja Valsts domes deputāts.
Visu ar Baltijas valstīm saistīto, 1990. un 1991. gadā pieņemto nelikumīgo lēmumu atcelšana var mainīt vēstures gaitu. Iespējams, atkārtosies Karību krīzes scenārijs, uzskata politiķis. Rezultātā NATO pieņems lēmumu par atgriešanos pie 1997. gada robežām.
"Šiem nolūkiem vajadzīgi dokumenti, tiesisks pamats. Piemēram, NATO Statūtos ir 6. punkts, kas paredz – strīdīgās teritorijas nevar iekļauties aliansē. Tiklīdz Baltijas valstu teritorijas tiks atzītas par strīdīgām, tas būs pamats izsl;ēgt Baltijas valstis no NATO. Proti, iznāks, ka, pieņemot šīs valstis NATO, tika pārkāpts strīdīgo teritoriju princips, taču informācija par to atklājusies tikai tagad. Juristi to dēvē – sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem," paskaidro deputāts.
Президент США Джо Байден в Вашингтоне  - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2022
Politika
ASV vēlas sašķelt Krieviju gabalos
Jevgēņijs Fjodorovs saka, ka pašreizējā pasaules kārtība balstās uz Otrā pasaules kara rezultātiem. Tieši tāpēc, ka pēc PSRS sabrukuma notikusi teritoriju pārdalīšana, 30 gadu laikā bijušās Padomju Savienības valstīs bija virkne militāru konfliktu. Un tie nebeigsies, līdz mēs atgriezīsimies tiesiskā laukā, jo pati PSRS teritorija 1991. gadā tika sašķelta nelikumīgi."
Krievijai ir jāparāda NATO leģitīms iegansts, ar kura palīdzību atbrīvoties no strīdīgajām teritorijām, uzskata Valsts domes deputāts. Pretējā gadījumā pasaule var saskarties ar Otrā pasaules kara rezultātu pārskatīšanu, bet tas nozīmē, ka "tad sāksies Trešais pasaules karš".
Ziņu lente
0