Pasaulē

Nepārtraukti izvirdumi uz Saules: vai Zemei kaut kas draud

© Pixabay / KoneviРассвет
Рассвет - Sputnik Latvija, 1920, 27.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz Saules plosās nopietnas "vētras". Zinātnieki stāsta, ka mēneša laikā fiksēti vairāki plazmas izvirdumi.
RĪGA, 27. februāris – Sputnik. Dažu nedēļu laikā uz Saules fiksēta spēcīgu izvirdumu sērija, kuru rezultātā apkārtējā telpā izmesta plazma. To vidū ievērojamākais reģistrēts pavisam nesen, 15. februārī, vēsta Sputnik Moldova, atsaucoties uz SpaceWeather.
Atzīmēts, ka uzliesmojums noticis zvaigznes attālākajā pusē. Zinātnieki lēš, ka tas pieskaitāms pie augstākās X klases – tā ir lielākā kategorija, uz ko spējīga Saule.
Ir arī labas ziņas: plazma izmesta pretējā virzienā no Zemes, tāpēc mūsu planētu tā nekādi neietekmēs. Tomēr zvaigznes augošā aktivitāte liecina, ka tuvākajā laikā gaidāmas jaunas "vētras".
SpaceWeatherLive, kas novēro Saules aktivitāti, atzīmēja, ka visu februāri uzliesmojumi uz Saules fiksēti ik dienas, dažkārt pat vairākas reizes diennaktī. Fiksēti trīs M kategorijas (otrā spēcīgākā) uzliesmojumi: 12. februārī (М1,4), 14. februārī (М1) un 15. februārī (М1,3). Pārējie uzliesmojumi bija vājāki – tie pieder pie C klases.
Savukārt 29. janvārī uz Saules fiksēts M klases uzliesmojums, kam sekoja mērena ģeomagnētiskā vētra. Tomēr tās rezultātā no orbītas izgāja 40 nesen palaistie satelīti Starlink. Janvārī uz zvaigznes fiksēti pieci tamlīdzīgi uzliesmojumi.
Zinātnieki uzskata, ka šāda dinamika ir normāla Saules augošās aktivitātes periodā. Zvaigzne būs aizvien aktīvāka. Periods ilgs līdz 2025. gada jūlijam, kad būs vērojams apogejs. Pēc tam Saules aktivitāte pamazām vājināsies.
Ziņu lente
0