Viedoklis

Jaunā raķešnesēja Tu-160M2 pirmais lidojums: silti sveicieni Vašingtonai un Briselei

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasStratēģiskais raķešnesējs Tu-160
Stratēģiskais raķešnesējs Tu-160 - Sputnik Latvija, 1920, 16.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Diplomātiskā vai militāri tehniskā ceļā Maskava piespiedīs ASV un NATO veidot līdztiesības attiecības ar Krieviju un tās sabiedrotajiem.
Jaunais stratēģiskais raķešnesējs Tu-160M2 debesīs virs Kazaņas – jauns mūsdienīgs apliecinājums tam, ka ģeopolitiskā spēle pēc Rietumu noteikumiem noslēdzas, attīstās efektīva Krievijas pretsavaldīšanas un pretiebiesēšanas sistēma, kā to nodēvēja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško. Par jauno stratēģisko raķešnesēju stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Kazaņas aviorūpnīcā būvētais jaunais stratēģiskais raķešnesējs Tu-160M2 ar maināmu spārna ģeometriju 12. janvārī devās savā pirmajā lidojumā. Par 80% modernizēto "Balto gulbju" sērijveida ražošana atbilst ārējiem drošības izaicinājumiem, sarežģītās starptautiskās situācijas apstākļiem. Tā sākta saskaņā ar KF prezidenta Vladimira Putina lēmumu.
Боевая машина пехоты БМП-3 с дистанционно управляемым боевым модулем Эпоха на учениях Запад-2021 - Sputnik Latvija, 1920, 30.12.2021
Viedoklis
Gudro mašīnu cīņas ēra: Krievijas jaunā kājnieku mašīna parādīs, ko spēj
Šis ir pirmais no desmit sērijveida raķešnesējiem, kas pasūtīti 2018. gadā. Visas lidmašīnas līguma ietvaros jāuzbūvē līdz 2027. gadam (līguma kopsumma – 150 miljardi rubļu). Saskaņā ar koncerna "Tupolev" datiem, Krievijas AM plāno iepirkt apmēram 50 tādas mašīnas.
Vienlaikus 15 ierindas raķešnesējiem Tu-160 tiek veikta dziļa modernizācija. Jaunās mašīnas un dziļi modernizētie Tu-160 ārēji atšķiras vienīgi ar marķējumu – Tu-160M2 un Tu-160.
Tu-160 ir Krievijas kodoltriādes svarīgs elements, savaldīšanas ierocis, kas nodrošina Krievijas un NATO paritāti. Raķešnesējs Tu-160M2 – viens no vērienīgākajiem un tehnoloģiski attīstītākajiem projektiem Krievijas aviācijas rūpniecībā.
Lidmašīna saņēmusi modernizētus dzinējus NK-32-02, vadības, navigācijas, bruņojuma kontroles sistēmas uz principiāli jaunas (digitālās) tehnoloģiskās bāzes. Kazaņas aviorūpnīcā (tā ir "Tupolev" filiāle) modernizētas cehu iekārtas, izmēģinājumu bāze, darbu sākusi lielākā elektronkūļa metināšanas un titāna atkvēlināšanas vakuumā iekārta pasaulē.
Zemūdens kreiseris Knaz Vladimir - Sputnik Latvija, 1920, 26.12.2021
Viedoklis
Krievija stiprina mieru: ar sirsnīgiem vārdiem un kodolzemūdenēm
Ražošanas un lidmašīnas jaudas pieauguma sinerģētisko efektu nodrošina korporācijas "Rosteh" metalurģijas, aviobūves un mašīnbūves mūsdienīgākie uzņēmumi. Tu-160 ražošanā līdz 2000. gadam piedalījās 700 uzņēmumi. Līdzīgu ķēdīti nācās radīt no jauna.

Mūsdienīgo tehnoloģiju taktika

Tu-160 perspektīvas ir vērā ņemamas – projekta tālāka attīstība ļaus integrēt jaunu bruņojumu: hiperskaņas raķetes, spārnotās raķetes ar konvencionālo vai kodollādiņu, kas paredzētas virszemes un jūras mērķu likvidācijai attālinātos ģeogrāfiskajos rajonos, pretinieka dziļā aizmugurē.
Tu-160 ir vienīgais stratēģiskais bumbvedējs, kas spēj ilgu laiku uzturēt 2 Mahu ātrumu. Spārna unikālā konstrukcija (dažādās pozīcijās spārna vēziens sastāda 35-55 metrus) ļauj forsāžas režīmā "Baltajam gulbim" sasniegt virsskaņas ātrumu līdz 2200 km/h un saglabāt to 45 minūtes, pārvarot pretinieka PGA robežu ar 45 tonnu kravu. Amerikāņu bumbvedējiem tādu iespēju nav.
Stratēģiskais Tu-160M spēj strādāt, neieejot pretinieka PGA zonā. Revolvera tipa starta iekārtas ļauj nest tilpnēs 12 spārnotās raķetes. Jaunās mazpamanāmās spārnotās raķetes X-101 maksimālais darbības rādiuss – 5500 kilometri. X-101 parastās modifikācijas lādiņa jauda sasniedz 400 kg trotila ekvivalentā, bet speciālā (X-102) saņēmusi kodoltermisko lādiņu ar jaudu no 250 kilotonnām līdz megatonnai. Atšķirībā no agrākās kodolieroča modifikācijas Tu-160 (līdz 2000. gadam tika izlaistas 36 vienības), mūsdienīgais raķešnesējs ir daudzfunkcionāls. Tu-160M ne vienu vien reizi parādījis savas iespējas Sīrijā.
Izlūkošanas un trieciena bezpilota lidaparāts Altiuss  - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2021
Viedoklis
Krievu ierocis: smagais "Altius" viegli gatavojas darbam
Pateicoties modernizācijai, dzinējs NK-32-02 tagad ir ekonomiskāks, tāpēc radusies iespēja palielināt lidojuma maksimālo attālumu līdz 15 tūkstošiem kilometru. Līdz 2030. gadam visi Tu-160 tiks ekipēti ar dzinējiem NK-32-02. Militārās platformas iespējas teicami raksturo fakts, ka iepriekš "Balto gulbju" pāris divpusējas militārās sadarbības ietvaros bez nosēšanās veica lidojumu no Krievijas uz DĀR, pārvarot vairāk nekā 11 tūkstošus kilometru 13 stundu laikā. Ziemeļamerika vai Lielbritānija atrodas daudz tuvāk.
Amerikāņu autoritatīvais žurnāls "Aviation Week & Space Technology" 2020. gadā iekļāva Tu-160 starp ievērojamākajiem kara aviācijas sasniegumiem pasaulē, taču Tu-160M2 ir absolūti jauna lidmašīna ar kvalitatīvi atšķirīgu raķešu arsenālu. Rietumu "partneri" noteikti ievērojuši un novērtējuši "Blackjack" (pēc NATO klasifikācijas) augšāmcelšanos.
Atgādināšu: Tu-160 tika izstrādāts PSRS atbildei uz amerikāņu stratēģisko raķešnesēju Rockwell B-1 Lancer. Zemskaņas bumbvedēji Tu-95 un M-4 nevarēja efektīvi pārvarēt NATO pretgaisa aizsardzības sistēmu. Rezultātā parādījās unikāls virsskaņas stratēģiskais raķešnesējs, ātrākais un spēcīgākais no visiem bruņojumā esošajiem. "Baltais gulbis" uzstādījis 46 pasaules rekordus. Tu-160 vērā ņemamās iespējas nodrošina panākumus jaunajai lidmašīnai un atvēsina daudzus karstgalvjus Vašingtonā un Briselē.
Krievijas iznīcinātājs Su-30SM  - Sputnik Latvija, 1920, 15.12.2021
Viedoklis
Su-30 un "Murmansk" gaida pie KF robežas: F-35 elektronika atsakās strādāt
Jāpiebilst, ka Krievija tikpat sekmīgi attīsta iznīcinātāja MiG-31BM un supersmagā helikoptera Mi-26T2B modernizācijas un sērijveida ražošanas projekti. Ārvalstīs tiem nav analogu (nerunājot jau par jauno 5. paaudzes Su-57).
Saskaņā ar izziņu materiāla "World Air Forces 2022" un vispasaules militārā spēka reitinga Global Firepower datiem, Krievijas Bruņotajiem spēkiem ir otrs lielākais militārās aviācijas parks pasaulē – 4173 vienības. Lidaparātu skaita ziņā ASV GKS pagaidām vēl ir priekšā, taču tiem nav reālu hiperskaņas tehnoloģiju. Krievijā pieņemtas bruņojumā vairāku tipu hiperskaņas raķetes, speciālisti strādā pie to ātruma un darbības rādiusa palielināšanas.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0