Latvijā

Palielināja stipendijas: strādājošo studentu īpatsvars Latvijā ir lielāks nekā vidēji ES

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийДевушки
Девушки - Sputnik Latvija, 1920, 14.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas studentiem palielināja minimālo mēneša stipendiju līdz 140 eiro
RĪGA, 14. janvāris - Sputnik. Sākot ar 2022. gada janvāru, Latvijā minimālā mēneša stipendija studentiem būs 140 eiro. Šādu lēmumu otrdien, 11. janvārī, valdība, apstiprinot Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos par stipendijām, raksta BNN News.
Patlaban stipendijas apmērs studējošajiem bakalaura studiju programmas, profesionālās augstākās izglītības programmas, maģistra studiju programmas studentam un rezidentam medicīnā ir 99,60 eiro mēnesī.
Школьники младших классов в защитных масках - Sputnik Latvija, 1920, 09.11.2021
Latvijā
Vanaga: ļaujiet izglītības nozarei elpot brīvāk
Izglītības un zinātnes ministrija iekļāva finansējumu stipendiju palielināšanai prioritāro pasākumu sarakstā, taču ar likuma par budžetu 2022. gadam un vidēja termiņa budžetu pieņemšanu šiem mērķiem tika piešķirti papildus 2,4 miljoni eiro.
Kamēr nav pilnībā ieviests jaunais doktorantūras modelis, valsts stipendijas apmērs doktorantiem tiks palielināts no 113,83 līdz 140 eiro mēnesī.
Doktorantūras stipendiju jautājumu ministrija risina atsevišķi – ar Eiropas Savienības fondu atbalstu esošā plānošanas perioda ietvaros. Jaunais doktorantūras modelis paredz pakāpenisku pāreju no stipendijām uz atalgojumu visiem doktorantiem, kas studē valsts budžeta vietās.
Šāda modeļa virzīšanai valdība piešķīrusi atbalstu 341 doktorantam, kuriem konkursa kārtībā jau šobrīd ir iespēja saņemt doktorantūras grantu līdz 1000 eiro mēnesī. Kopējais budžetā studējošo doktorantu skaits šobrīd ir ap 1200. Vienlaikus ar Atveseļošanas un noturības mehānismu paredzēts atbalstīt papildu indikatīvi 210 vietas, savukārt ES fondu 2021.-2027. gadu plānošanas periodā - vēl 517 vietas (kopā papildu valsts budžetam paredzēti gandrīz 27 miljoni eiro).
Latvijas universitātes galvenā ēka - Sputnik Latvija, 1920, 27.09.2021
Latvijā
Nevakcinētos studentus drīz lūgs pamest kopmītnes
Lēmums par stipendijas palielināšanu studējošajiem tika pieņemts, ņemot vērā Covid-19 radītās sociālekonomiskās krīzes sekas un pastāvošo risku, ka daļa studējošo varētu pārtraukt studijas, jo ir mazinājušies ienākumi gan ģimenēm, gan pašiem studējošiem, kā arī turpinās nelabvēlīga darba tirgus situācija.
Kopumā valsts augstskolās un koledžās mācās 56 664 studenti, no tiem 30 276 studējošie konkursa kārtībā var pretendēt uz valsts budžeta finansētu stipendiju.
Saskaņā ar pētījumu "Eurostudent IV" par studentu sociāliem apstākļiem Eiropas Savienības dalībvalstīs, Latvijā ir salīdzinoši augstāks īpatsvars ar studējošiem, kas paralēli studijām strādā. Tas saistīts ar valsts sociālekonomisko situāciju un stipendijasapmēru.
Lielāks stipendiju apmērs ļauj studentiem vairāk pievērsties studijām, nekā iztikas pelnīšanai, kā arī motivē turpināt studijas un tādējādi samazina atbirumu.
Ar 2022. gada 11. janvārī apstiprinātājiem grozījumiem Ministru kabineta 2004. gada 24. augusta noteikumos Nr. 740 "Noteikumi par stipendijām" jūs varat iepazīties MK vietnē.
Духанина рассказала, что ждет иностранных студентов в новом учебном году - Sputnik Latvija, 1920, 02.09.2021
Video
Speciāliste pastāstīja par studijām Krievijā jaunajā mācību gadā
Ziņu lente
0