Latvija un Lietuva noraidīja Baltkrievijas lūgumu izmeklēt lietu par genocīdu

CC BY-SA 3.0 / Bundesarchiv / Lettland; Appell der SS-Legion (cropped image)Latviešu leģionāru parāde 1943. gada 18. novembrī
Latviešu leģionāru parāde 1943. gada 18. novembrī - Sputnik Latvija, 1920, 13.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija un Lietuva atteikušās sniegt Baltkrievijai tiesisko palīdzību krimināllietā par genocīdu, aizbildinoties ar rūpēm par valsts drošību.
RĪGA, 13. janvāris – Sputnik. Krievija aktīvi palīdz Baltkrievijas izmeklēšanas grupai, kas strādā pie krimināllietas par genocīdu, bet Latvija un Lietuva atteikušas sniegt atbalstu, informēja Baltkrievijas Ģenerālprokuratūras genocīda izmeklēšanas grupas vadītājs Valērijs Tolkačovs intervijā Baltkrievijas telekanālam STV.
Директор фонда Историческая память, научный сотрудник Института российской истории Российской академии наук РАН Александр Дюков - Sputnik Latvija, 1920, 13.09.2021
Latvijā
Vēsturnieks: Latvija valsts līmenī aizsargā iespējamos nacistiskos noziedzniekus
Pērnā gada aprīlī ģenerālprokurors Andrejs Šveds paziņoja, ka ierosinājis krimināllietu par Baltkrievijas PSR iedzīvotāju genocīdu Lielā Tēvijas kara laikā. Pēc viņa vārdiem, Minska uzdos jautājumu par dzīvajos vēl palikušo kara noziedznieku izdošanu un plāno iesniegt Starptautiskajā tribunālā pierādījumus, lai sāktu genocīda atzīšanas procedūru.
"Ar arhīviem notiek ikdienas darbs... Tas ir vien no galvenajiem pierādījumu avotiem. Pēc valsts vadītāja uzdevuma Ģenerālprokuratūras izmeklētāju grupa apmeklēja Maskavu. Mēs strādājām ar Krievijas Federācijas valsts arhīvu, ar Aizsardzības ministrijas arhīvu, ar citiem arhīviem. Krievija ir ieinteresēta sniegt mums dokumentus. Liels paldies, viņi aktīvi strādā, aktīvi atbalsta mūs krimināllietas izmeklēšanā," atklāja Tolkačovs.
Viņš uzsvēra, ka Krievijas Federācijas arhīvi ir kolosāli.
Tolkačovs pastāstīja, ka Baltkrievija sagatavojusi starptautiskos tiesiskās palīdzības lūgumus un nosūtījusi tos 17 valstīm.
"Mēs saprotam, ka kāds mums dos atbildes, palīdzēs krimināllietas izmeklēšanā, kāds – ne. Kā piemēru diemžēl varu minēt mūsu kaimiņus – Lietuvas Republiku un Latvijas Republiku, kas atteicās sniegt tiesisku palīdzību krimināllietā par genocīdu, atbildinoties ar to, ka tas var ietekmēt šo valstu nacionālo drošību. Taču faktiski mēs redzam, ka viņi nevēlas sniegt palīdzību krimināllietas izmeklēšanā noziegumā pret cilvēci, civiliedzīvotāju masu slepkavību un palīdzēt mums atjaunot vēsturisko taisnīgumu, parādīt visu baltkrievu tautas traģēdijas mērogu. Viņi oficiāli noraidīja mūsu lūgumu," viņš paziņoja.
Tolkačovs piezīmēja, ka jau nopratināti vairāk nekā 12,5 tūkstoši liecinieku, kuru vidū puse ir koncentrācijas nometņu, nāves nometņu gūstekņi, Lielā Tēvijas kara veterāni. Aizvadītajā gadā valstī veikti 12 izrakumi, meklējumi.
Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija, 1920, 13.09.2021
Latvijā
Draudi suverenitātei: Rīga noraida Minskas lūgumu nopratināt SS latviešu leģionārus
"Cilvēki vēršas pie mums ar saviem stāstiem, stāstiem par savu dzīvi, par savu tuvinieku dzīvi. Katru iesniegumu rūpīgi pētām. Jāpiebilst, ka liels skaits iesniegumu nāk no citu valstu pilsoņiem. Arī tos mēs rūpīgi pārbaudām," viņš turpināja.
Tāpat Tolkačovs norādīja, cik svarīgs ir republikā pieņemtais likums par baltkrievu tautas genocīdu.
"Mēs redzam, kas notiek ārpusē, kāds spiediens vērsts pret mūsu republiku. Mēs redzam mēģinājumus sagrozīt, apšaubīt Lielā Tēvijas kara rezultātus. Protams, mums jāuzceļ barjera, lai vēsturisko patiesību, lai padomju karavīru – atbrīvotāju varoņdarbu vienmēr paturētu prātā mūsu paaudze, jaunā paaudze, lai nekādā gadījumā netiktu mazināta baltkrievu tautas traģēdija. Šodien, kā rāda krimināllietas materiāli, kā atklājies izmeklēšanas gaitā, traģēdijas mērogi ir daudz lielāki, nekā par to bija zināms iepriekš," uzsvēra Tolkačovs.
1943. gadā soda operācijā "Ziemas burvība" Baltkrievijas teritorijā civiliedzīvotāju slepkavībās citu starpā piedalījās arī Latvijas policaji, un daļa no viņiem vēlāk nonāca SS latviešu leģiona rindās.
Ziņu lente
0