Latvijā

Eksperts: puse no algas jāatliek vecumdienām

© Sputnik / Sergey MelkonovCovid-19 pacients Daugavpils reģionālajā slimnīcā
Covid-19 pacients Daugavpils reģionālajā slimnīcā - Sputnik Latvija, 1920, 04.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vidēji cilvēks 45 gadus pelna ienākumus un 20 gadus tērē, uzskata eksperts.
RĪGA, 4. decembris — Sputnik. Lai vidējā pensija būtu apmēram vidējās algas lielumā, jāatliek puse no katras algas, intervijā Latvijas Radio paziņoja Viktors Gustsons, kompānijas "Compensa Life" filiāles vadītājs Latvijā un viens no Latvijas pensiju sistēmas līdzveidotājiem.
Gustsons uzskata, ka kardinālas izmaiņas pensiju sistēmā nav nepieciešamas. Kaut, viņā uzskatā, daži aspekti netika ņemti vērā pie izstrādes, piemēram, demogrāfiskā situācija valstī ir sliktāka, nekā bija prognozēta.
Финансовые расчеты - Sputnik Latvija, 1920, 27.11.2021
Latvijā
Talsu domes vadība ievērojami paaugstināja savas algas
Atbildot uz jautājumu par galvenajām kļūdām, domājot par ienākumiem pēc iziešanas pensijā, Gustsons vispirms nosaucis uzkrājumu veidošanas atlikšanu: "Jaunieši nedomā par uzkrāšanu. Vidējā vecumā un jau vecāki, protams, sāk domāt un saskaras."
Tāpat, viņaprāt, ir svarīgi, kāda ienākumu daļa atvēlēta nākotnei.
"Cilvēks dzīvo vidēji 85 gadus. Viņa darba mūžs varētu sākties 25 gadu vecumā. Lai viņš saņemtu pensiju, viņam ir jāstrādā 40-45 gadus līdz 65 gadu vecumam. Un, aizejot pensijā, viņš dzīvo vēl 20 gadus. Tad iznāk – persona 45 gadus pelna ienākumus un 20 gadus tērē," pauda eksperts.
Открытие супермаркетов сети Lidl в Риге вызвало ажиотаж у рижан и очереди у магазинов - Sputnik Latvija, 1920, 30.10.2021
Latvijā
Paskatieties uz pensijām: sociālie tīkli atbild Saeimas deputātam par rindām Lidl
Lai vidējā pensija būtu apmēram vidējās algas lielumā, jāatliek puse no katras algas. Tomēr Gustsons piebilda, ka šāds vienkāršots aprēķins neņem vērā inflāciju un kapitāla ienākuma procentus.
Vecuma pensijas Latvijā saņem vairāk nekā 433 000 cilvēku, turklāt 75% pensionāru pensija ir mazāka par 470 eiro. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2021. gada trešajā ceturksnī vidējā bruto darba alga valstī bija 1280 eiro.
Ziņu lente
0