Pasaulē

EK ziņo: paveida "omikron" izplatību novērst nav iespējams

Eiropas komisijas ēka - Sputnik Latvija, 1920, 02.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisijas preses dienesta pārstāvis atzina, ka ir neiespējami novērst paveida "omikron" izplatību.
RĪGA, 2. decembris — Sputnik. Koronavīrusa jaunā paveida "omikron" izplatību novērst nav iespējams, taču ierobežojumi palīdzēs maksimāli savaldīt paveidu, paziņoja Eiropas Komisijas preses dienesta pārstāvis Ēriks Mamers, vēsta RIA Novosti.
"Noteiktus pasākumus vajadzētu īstenot, ne tāpēc, lai neielaistu vīrusu Eiropā vai citās pasaules daļās – es domāju, visi saprot, ka tas ir neiespējami, taču, lai maksimāli nobremzētu tā izplatību un dotu laiku pielāgoties Eiropas veselības aprūpes iestādēm un mūsu vakcīnu piegādātājiem," viņš teica brīfingā.

SARS-CoV-2 paveids "omikron"

Novembra otrajā pusē zinātnieki informēja, ka Botsvānā un Dienvidāfrikas Republikā reģistrēts koronavīrusa paveids B.1.1.529, kas satur vairākus desmitus mutāciju S-proteīnā (tas patogēnam nepieciešams šūnu inficēšanai).
Pētnieki uzskata, ka daudzas izmaiņas SARS-CoV-2 genomā liecina par šī varianta augsto transmisivitāti un noturību pret izslimojušo un vakcinēto cilvēku organismā esošajām antivielām, lai arī pagaidām būtu pāragri izdarīt galīgos secinājumus. Speciālisti uzskata, ka B.1.1.529 sākotnēji attīstījies cilvēka organismā ar novājinātu imunitāti, iespējams, AIDS vai HIV pacienta organismā.
Pasaule aiziet karantīnā: kas zināms par koronavīrusa jauno paveidu omikron - Sputnik Latvija, 1920, 01.12.2021
Video
Pasaule aiziet karantīnā: kas zināms par koronavīrusa jauno paveidu "omikron"
Ārvalstu mediji stāsta, ka DĀR reģistrēti aptuveni simt pacienti. Saslimušie ir gandrīz 20 valstīs, arī Honkongā, Izraēlā, Beļģijā, Čehijā, Vācijā, Lielbritānijā, Itālijā, Austrālijā, Portugālē, Skotijā, Nīderlandē, Austrijā, Japānā, Francijā, domājams, arī Somijā un Šveicē. Visi šie gadījumi, izņemot Skotiju, ir ievesti.
Pasaules veselības organizācija ārkārtas sēdē atzina, ka B.1.1.529 rada bažas, un piešķīra tam nosaukumu "omikron" – atbilstoši grieķu alfabēta piecpadsmitajam burtam. Eksperti uzskata, ka inficēties var arī jau izslimojušie un vakcinētie cilvēki. ES un daudzas citas valstis, arī Krievija aizliegušas iebraukšanu no vairākām Āfrikas valstīm.
Ziņu lente
0