Krievijā

Vladimirs Putins forumā pastāstīja par jauno štammu, ekonomiku un attiecībām ar NATO

© Sputnik / Михаил Метцель / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins piedalījās forumā "Russia calls!"
Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedalījās forumā Russia calls! - Sputnik Latvija, 1920, 01.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedalījās forumā "Russia calls!" un pauda viedokli par virkni aktuālu jautājumu.
RĪGA, 1. decembris — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ar videosakaru starpniecību piedalījās investīciju forumā "Russia calls!", vēsta RIA Novosti. Savā uzrunā prezidents runāja par koronavīrusa pandēmiju un tās ietekmi nacionālajā un pasaules ekonomikā, kā arī apsprieda ārpolitikas jautājumus.

Par štammu "omikron"

Viens no pirmajiem jautājumiem, ko pieminēja Krievijas līderis, bija koronavīrusa jaunā štamma "omikron" parādīšanās. Šajā kontekstā valsts vadītājs uzdeva valdībai sagatavot atjaunotu darbību plānu cīņā ar pandēmiju.
"Tuvākajās nedēļās kļūs skaidrs, cik nopietnas ir jaunā štamma sekas. Tomēr ir skaidrs, ka jābūt gataviem jebkādām vīrusa izmaiņām. Vispirms pastāvīgi jākontrolē testu un vakcīnu efektivitāte, jāizmanto skaidri algoritmi infekcijas izplatības mazināšanai," viņš teica.
Pie tam prezidents atzīmēja, ka neviena valsts nespēj viena, saviem spēkiem uzvarēt pandēmiju.
"Efektīvi iespējams cīnīties, tikai koordinējot visas pasaules darbības. Es runāju par vakcīnu un vakcinācijas sertifikātu savstarpēju atzīšanu, vakcīnu pieejamību visiem pasaules reģioniem, kopīgu darbu pie jauniem preparātiem," uzsvēra Putins.

Par IKP pieaugumu

Valsts vadītājs atgādināja, ka deviņu mēnešu laikā Krievijas iekšzemes kopprodukts audzis par 4,6%.
"Pateicoties atbildīgām pārdomātām valsts un biznesa darbībām, Krievijas ekonomika jau pārsniegusi pirmskrīzes līmeni. (..) Prognozēts tā (IKP – red.) pieaugums par 4,2% gadā," atzīmēja Putins.
Viņš piebilda, ka līdzīga situācija vērojama arī citu makroekonomikas rādītāju ziņā, un tas izdevies tikai dažām valstīm visā pasaulē.

Par situāciju Ukrainā un attiecībām ar NATO

Atbildot uz foruma dalībnieku jautājumiem, prezidents skāra arī konfliktu Donbasā. Viņš atgādināja, ka par Krievijas bruņoto spēku ievešanas draudiem mediji rakstījuši jau šī gada sākumā, taču ziņas nav apstiprinājušās.
"Runa nav par bruņoto spēku ievešanu vai neievešanu, karošanu vai nekarošanu. Runa ir pat to, kā sakārtot attiecības: radīt taisnīgāku, stabilāku attīstību, ņemt vērā visu starptautiskās darbības dalībnieku intereses drošības jomā. Ja mēs neliekuļoti centīsimies to panākt, neviens neizjutīs nekādus draudus," paziņoja Putins.
Tāpat Krievijas līderis skāra arī jautājumu par NATO un Ukrainas sadarbību. Viņš atgādināja, ka 90. gados Maskavas un Briseles attiecības bija "gandrīz idilliskas", taču tās sabojāja alianses paplašināšanās uz austrumiem. Pēc viņa vārdiem, hiperskaņas bruņojuma izstrāde ir atbilde tieši uz šīm darbībām.
"Nonācis tiktāl, ka Polijā un Rumānijā dislocētas PRA sistēmas. Bet to starta iekārtās, Mk-41 var uzstādīt arī "Tomahawk" – trieciena sistēmas. Bet tas taču apdraud mūs. Tas taču ir acīmredzams fakts, acīmredzama lieta. Kas notika pēc visiem mūsu lūgumiem un ieteikumiem nedarīt to? Tas, ko mēs tagad redzams. Atbildei mēs bijām spiesti, gribu uzsvērt – bijām spiesti sākt darbu pie hiperskaņas ieročiem. Tā ir mūsu atbilde," uzsvēra Putins.
Valsts vadītājs atgādināja, ka Kremlis ir noraizējies par militārām mācībām pie Krievijas robežām. Viņš atgādināja par nesenajām mācībām Melnajā jūrā un atzīmēja, ka 20 kilometru attālumā no robežas lidoja bumbvedēji, kuru tilpnēs, kā zināms, atrodas precīzais bruņojums, bet var atrasties arī kodolieroči. Tas viss apdraud Krieviju.
"Ja Ukrainas teritorijā parādīsies kaut kādi trieciena kompleksi, lidojuma laiks līdz Maskavai būs 7-10 (minūtes – red.), hiperskaņas ieroču dislokācijas gadījumā – piecas minūtes. (..) Ko darīt mums? Mums tad vajadzēs radīt kaut ko līdzīgu pret tiem, kas mūs tādā veidā apdraud. Vai varat iedomāties? Bet mēs to varam izdarīt jau tagad," atzīmēja Putins.
Viņš atgādināja, ka Krievija šogad izmēģināja jaunas jūras bāzes hiperskaņas raķetes, kuru tuvošanās laiks "tiem, kas atdod pavēles", sastādīs apmēram piecas minūtes.
"Es ceru, ka tiktāl nenonāks. Ceru, ka virsroku tomēr gūs veselais saprāts un atbildības sajūta par savu valsti un pasauli," rezumēja valsts vadītājs.

Par nākamo prezidenta pilnvaru termiņu

Komentējot iespēju tikt pārvēlētam jaunam prezidentūras termiņam, Putins atzīmēja, ka pagaidām nav pieņēmis lēmumu par to, vai balotēties nākamajās vēlēšanās.
"Es domāju, mana pārvēlēšana nav Krievijas mērķis. (..) Lieta tāda, ka saskaņā ar Konstitūciju man ir tiesības balotēties jaunam termiņam. Pagaidām pats vēl neesmu izlēmis, vai es to darīšu. Taču jau pašas šīs tiesības stabilizē iekšpolitisko situāciju," viņš atzīmēja.

Par pasauli, kādā Putins gribētu dzīvot

Bankas "VTB" ("ВТБ") vadītājs Andrejs Kostins pastāstīja prezidentam par "Credit Suisse" atskaiti par atbildīgu dzīves veidu. Tajā norādīts, ka atbildīgiem patērētājiem, kuri vēlas saglabāt Zemes klimatu, nāksies atteikties no gaļas, alus, kafijas, tāliem ceļojumiem, videospēlēm, nolaist ūdeni tualetes podā tikai divas reizes dienā, iet vannā reizi nedēļā un pirkt piecus T-kreklus gadā. Viņš painteresējās, vai Krievijas prezidents vēlētos dzīvot tādā pasaulē.
"Es gribētu dzīvot tādā pasaulē, kurā personīgās higiēnas līdzekļi nekaitētu apkārtējai videi un mēs lidotu lidmašīnās, kas nepiesārņotu atmosfēru," atbildēja prezidents.
Putins piebilda: ja visām pasaules valstīm izdosies konsolidēt centienus šajā jomā, tādu rezultātu iespējams sasniegt.
Ziņu lente
0