Latvijā

Latvijas iedzīvotāji pastāstīja, kādu pensiju vēlas saņemt un kam tērēt

© Pixabay / bstruppПожилые мужчины на отдыхе
Пожилые мужчины на отдыхе - Sputnik Latvija, 1920, 23.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vecumdienās Latvijas iedzīvotāji cer būt sociāli aktīvi un, visticamāk, turpinās strādāt.
RĪGA, 23. novembris — Sputnik. Darbspējīgie Latvijas iedzīvotāji aizejot pensijā, vēlētos saņemt ne mazāk kā 1110 eiro mēnesī – lielākajai daļai respondentu šāda summa šķiet pietiekama, liecina Swedbank aptaujas rezultāti, vēsta Press.lv.
Aptuveni puse respondentu (51%) uzskata, ka pensijai ir jābūt vismaz 75% no tagadējiem ienākumiem, 27% aptaujāto paziņoja, ka vēlētos saņemt pat vairāk nekā tagad. Gandrīz trešdaļa respondentu (31%) uzskata par pietiekamu pensijas apmēru 800-1200 eiro apmērā, bet 28% aptaujas dalībnieku uzskata, ka pensijai jābūt lielākai par 1200 eiro mēnesī.
Открытие супермаркетов сети Lidl в Риге вызвало ажиотаж у рижан и очереди у магазинов - Sputnik Latvija, 1920, 30.10.2021
Latvijā
Paskatieties uz pensijām: sociālie tīkli atbild Saeimas deputātam par rindām Lidl
Kopumā 34% aptaujāto sevi redz kā sociāli aktīvus cilvēkus, kuri izbauda visu to, kam šobrīd neatliek laika.Pēdējo trīs gadu laikā Latvijas iedzīvotāji šajā ziņā kļuvuši daudz optimistiskāki – par sociāli aktīviem sevi redz par 12 procentpunktiem vairāk respondentu, nekā 2018. gadā.
Turklāt 28% aptaujāto domā, ka pensijā viņi turpinās strādāt savam priekam, bet 27% uzskata, ka viņiem būs jāstrādā, lai nosegtu visus izdevumus. Vēlmi turpināt strādāt pensijā aptaujātie pārsvarā skaidro ar sociālo kontaktu uzturēšanu (36%). Tiesa, savu darbu viņi uzskata par piestrādi. Otrais motivējošais faktors ir nepieciešamība pēc papildu līdzekļiem (20%), bet trešais ir apmierinātība ar esošo darbu (18%).
Gandrīz trešdaļa respondentu (28%) uzskata, ka vecumdienās dzīvos pieticīgi zemo ienākumu dēļ. Vispesimistiskāk uz ienākumiem vecumdienās skatās iedzīvotāji no 50 līdz 64 gadiem (35%), optimistiskāk par savu labklājību vecumdienās noskaņoti iedzīvotāji 21-34 gadu vecumā.
Latvijas iedzīvotāji sākuši labāk plānot savu dzīvi pensijā, ieguldot līdzekļus dažādos aktīvos vai veidojot uzkrājumus.
28% gadījumu cilvēki regulāri veic iemaksas trešajā pensiju līmenī, 20% aptaujāto norāda, ka viņu uzkrājums būs nekustamais īpašums. Vēl 23% respondentu paziņoja, ka nekādus uzkrājumus neveido un pilnībā paļaujas uz valsts pensiju (kopš 2018. gada šis rādītājs sarucis par 16 procentpunktiem).
Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija, 1920, 14.10.2021
Latvijā
Petraviča: decembri pensionāriem būs jāizvēlas – paēst vai samaksāt par apkuri
Runājot par pensijas vecumu, 61% respondentu vēlētos pensionēties līdz 65 gadiem, un tikai 15% uzskata, ka pašreizējais pensiju vecums ir optimāls.
Ceļošana (65%) un veselība (50%) – tādas ir divas galvenās pozīcijas, kam iedzīvotāji vēlētos tērēt pensijas līdzekļus. Starp tēriņiem arī bija bērnu un mazbērnu atbalsts, kultūras un atpūtas pasākumi, kā arī hobijs. Salīdzinot ar 2018. gadu, ir pieaugusi Latvijas iedzīvotāju vēlme vecumdienās vairāk līdzekļu atvēlēt pašiem sev – skaistumkopšanai un labsajūtai, kā arī veselībai un kultūras baudīšanai.
Aptauja par darbspējīgo iedzīvotāju viedokli par savām vecumdienām tika veikta šā gada novembrī sadarbībā ar Snapshots, tajā piedalījās 758 darbspējīgā vecuma respondenti no visas Latvijas.
Ziņu lente
0