Pasaulē

Ukrainas hakeru kriminālo talantu novērtēs Eiropas Savienības policija

© Pixabay / pompiРабота за компьютером
Работа за компьютером - Sputnik Latvija, 1920, 05.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liela organizēta interneta šantāžistu grupa vairākus gadus darbojusies no Ukrainas teritorijas.
RĪGA, 5. novembris – Sputnik. Astoņu pasaules valstu policisti ar Eiropas Savienības policijas un juridisko resoru atbalstu piedalījās operācijā pret interneta šantāžistu organizēto grupu no Ukrainas, portālā Sputnik Meedia stāsta Aleksejs Toms. Prasmīgi strukturētās bandas darbība ir pārtraukta, aizdomās turamie arestēti, vērtības rekvizētas, stāsta Europol.
Arestētie vairākus gadus "medīja" lielu rietumvalstu korporāciju datorsistēmas, ar dažādām metodēm iefiltrēja tajās kaitnieciskas programmas, bet pēc tam pieprasīja "izpirkumu", lai bloķētās sistēmas atgrieztos pie normāla darba.
Работа за компьютером - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2020
Viedoklis
Beigas spēlītēm – krieviem izdevies uzlauzt amerikāņu apziņu
"Kopā arestēti 12 cilvēki, kas sēja haosu visā pasaulē ar izspiedējprogrammu uzbrukumiem vitāli svarīgām infrastruktūrām," raksta Еuropol preses dienests.
Valda uzskats, ka šo uzbrukumu rezultātā cietuši vairāk nekā 1,8 tūkstoši kompāniju 71 valstī, daudzas no tām nolēmušas atpirkties no izspiedējiem, jo bija nostādītas bezizejas stāvoklī – iekšējo datortīklu sistēmas nebija darbspējīgas.
Policija neziņo, par kādām summām ir runa un kādas tieši kompānijas cietušas šantāžistu darbību rezultātā, kas izmantoja LockerGoga, MegaCortex un Dharma "saimju" vīrusus. Taču Eiropas plašsaziņas līdzekļi uzskata, ka viņu vidū ir norvēģu alumīnija ražotājs "Norsk Hydro" un franču konsultāciju kompānija "Altran", kas saskārās ar uzbrukumiem 2019. gadā. Izmeklēšana, kas noslēdzās ar starptautisko policijas akciju, sākās ar lietu Francijā pirms trim gadiem.

Piekrišana samaksāt izpirkumu "iedvesmo" šantāžistus uz tālākiem "varoņdarbiem"

Europol stāsta, ka grupas locekļi iekļuva kompāniju datorsistēmās ar fišinga e-vēstuļu un nozagtu datu starpniecību, un "palika nemanīti kompromitētajās sistēmās dažkārt vairākus mēnešus, fiksējot jaunas vājās vietas IT tīklos, pirms pāriet pie infekcijas monetizācijas, izvēršot šantāžas programmu".
Посольство России на Висконсин-Авеню в Вашингтоне, США - Sputnik Latvija, 1920, 14.12.2020
Krievijā nosauca par nepamatotām apsūdzības kiberuzbrukumā ASV Finanšu ministrijai
Pēc tam ļaundari informēja kompāniju, ka tai nāksies samaksāt par dešifratoriem. Arestētie aizdomās turamie šajā un citās profesionālās augsti organizētās noziedzīgās organizācijās tēloja noteiktas lomas.
Aresti vienlaikus notika Šveicē un Ukrainā. Kijevā ieradās aptuveni piecdesmit policijas darbinieki no ES valstīm. šis fakts rada iespaidu, ka starptautiskās operācijas dalībnieki necik neuzticējās kolēģiem Ukrainā.
Vairākus gadus valstī aktīvi strādāja liela, strukturēta noziedznieku grupa. Kaut kādu iemeslu dēļ tā palika ārpus Ukrainas likumsargu redzesloka.
Kratīšanas rezultātā arestētajiem izņemti desmitiem tūkstošu dolāru, dārgas automašīnas. Acīmredzot, tas sastāda tikai mazu daļu no grupas iegūtajiem "izpirkumiem".
Šantāžas programmu pielietošana kļuvusi īpaši "populāra" pēc nezināmu personu īstenotā sekmīgā uzbrukuma kompānijas "Colonial Pipeline" datorsistēmai. Šis uzņēmums piegādāja gandrīz pusi degvielas, kas tiek patērēta ASV austrumu piekrastē. Valda uzskats, ka kompānija samaksājusi šantāžistiem 5 miljonus dolāru, lai atbloķētu cauruļvada darbību.
Tāpat kā daudzos citos hakeru uzbrukumos ar mērķi izspiest naudas līdzekļus, arī šajos noziegumos nereti bez jebkādiem pierādījumiem apsūdz bēdīgi slavenos "krievu hakerus".
Ziņu lente
0