Latvijā

Latvijā nēsāt Georga lentīti aizliedz pat Krievijas diplomātiem

© Sputnik / Кирилл Брага / Pāriet pie mediju bankasГеоргиевская ленточка
Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tagad likums jau aizliedz publiskos pasākumos nēsāt bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un varasiestāžu pārstāvju formas tērpu un apģērba elementu lietošanu.
RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 27. oktobra sēdē trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumos, kas paredz aizliegt publiskos izklaides un svētku pasākumos, sapulcēs, gājienos un piketos izmantot, ziņo Тvnet.lv.
Pirms tam Nikolajs Kabanovs ("Saskaņa") ierosināja paredzēt izņēmumus Georgalentes lietošanas aizliegumam, piedaloties piemiņas pasākumos kara apbedījumu vietās un pie karā kritušo pieminekļiem, kara notikumu rekonstrukciju laikā, kā arī pasākumos, kuros piedalās ārvalstu diplomāti.
Пресс-конференция, посвященная началу акции Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija, 1920, 28.04.2021
"Georga lentīte" Latvijā būs: kā saņemt Uzvaras simbolu
Uzklausot Ārlietu ministrijas, Valsts drošības dienesta, Valsts policijas un citu iestāžu pārstāvjus, komisija pieņēma lēmumu noraidīt Kabanova priekšlikumu.
Komisijas priekšsēdētājs Artūss Kaimiņš iepriekš apgalvoja, ka, aizliedzot Georga lenšu nēsāšanu, Latvija ierobežo "Krievijas īstenoto totalitāro ideoloģiju attiecībā uz bijušajām PSRS republikām."
Tajā pašā laikā Latvijā katru rīko pasākumus par godu SS latviešu leģionāriem — organizācijas locekļiem, kuru Starptautiskais kara tribunāls atzinis par noziedzīgu. Gājienu laikā SS leģiona veterāni un viņu atbalstītāji publiski demonstrē nacistisku simboliku un apbalvojumus. Šos pasākumus atklāti atbalsta Latvijas valdības un ierēdņi.
Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija, 1920, 19.09.2020
Tas ir arī latviešu uzvaras simbols: KF vēstniecība par Georga lentes aizliegumu
Lai aizliegums izmantot Georga lenti publiskos pasākumos stātos spēkā, Saeimai jāizskata likumprojekts trijos lasījumos, pēc tam tas jāparaksta prezidentam.
Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs iepriekš stāstīja Sputnik: ja tiks pieņemts likumprojekts par aizliegumu izmantot Georga lenti, to apstrīdēs Latvijas tiesās un starptautiskajā cilvēktiesību tiesā. Politiķa ieskatā, varasvīri pastrādājuši riebeklību, lai sāpinātu Latvijas krievvalodīgos iedzīvotājus. Aizliegumu piekritēji Latvijā nevar uzvarēt, piebilda Mitrofanovs.
1769. gadā imperatore Katrīna II Lielā nodibināja apbalvojumu Krievijas armijas virsniekiem par personisko drosmi cīņas laukā – Sv. Georga ordeni. Tas bija jānēsā "zīda lentē ar trim melnām un divām dzeltenām joslām", kas vēlāk tika iedēvēta par Georga lenti. Tās krāsas simbolizē karu: oranžā – liesmu krāsa, melnā – dūmu krāsa. Mūsdienās oranžmelnā lentīte ir Uzvaras dienas simbols.
Georga lentīte - Sputnik Latvija, 1920, 17.09.2020
Viedoklis
Saeimā plāno aizliegt Georga lentīti. Kā to nepieļaut?
Iepriekš Krievijas vēstniecība Latvijā komentēja Nacionālās apvienības iniciatīvu – diplomāti savā lapā Facebook atzīmēja, ka visa grozījumu iniciatīva ir absurda: aizliegt Georga lentīti, Uzvaras pār nacismu simbolu, ir tikpat, kā noliegt pašu Uzvaru un to, ko tā nesusi pasaulei.
Krievijas Sabiedriskā palāta jau paziņoja, ka plāno vērsties Eiropas Parlamentā un EDSO sakarā ar latviešu nacionālistu iniciatīvu, lai Eiropas organizācijas nepārprotami nosodītu iniciatīvu, kas var novest pie nacionālistisko spēku nostiprināšanās un provocēt konfliktus un sadursmes.
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka daudziem nepatīk vienotība, ko demonstrē milzīgo akciju "Georga lentīte" un "Nemirstīgais pulks" dalībnieki dažādās pasaules valstīs.
Ziņu lente
0