Pasaulē

Turcija palīdzēs Polijai cīņā ar nelegālo migrāciju

© Государственный пограничный комитет Республики БеларусьАфганские беженцы, находящиеся на польско-белорусской границе, 13 сентября 2021 года
Афганские беженцы, находящиеся на польско-белорусской границе, 13 сентября 2021 года - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekšējās migrācijas krīzes laikā Turcija uzņēma lielāku skaitu bēgļu nekā visas ES valstis kopā.
RĪGA, 6. oktobris – Sputnik. Turcija palīdzēs Polijai cīņā ar nelegālo migrāciju no Baltkrievijas, paziņoja Polijas ārlietu ministrs Zbigņevs Rau preses konferencē pēc tikšanās ar Turcijas ĀM vadītāju Mevlutu Čavušoglu, vēsta RIA Novosti.
Rau atklāja, ka sarunā ar Čavušoglu pastāstījis: migranti, kas pēdējā laikā uzbrūk Polijas robežai no Baltkrievijas puses, ierodas Minskā no dažādām valstīm un bieži vien pārvēršas Turcijā.
"Ministra kungs man apliecināja, ka Turcija šajā jautājumā var palīdzēt. Viņš labi saprot, ka tas ir nozīmīgs jautājums Polijai un NATO austrumu flangam," teica Rau.
Афганские беженцы, находящиеся на польско-белорусской границе, 13 сентября 2021 года - Sputnik Latvija, 1920, 18.09.2021
Baltijā
Migranti Lietuvā ziņo, ka sarunās par patvēruma saņemšanu saskaras ar draudiem
Diplomāts norādīja, ka ministrs piedāvājis vispusīgu atbalstu, kas ietvers abu valstu izlūkdienestu sadarbību un migrantu pārvietošanas kanālu kopīgu identifikāciju.
Čavušoglu apstiprināja, ka Turcija gatava sniegt Polijai informāciju par cīņu ar nelegālo migrāciju.
"Nelegālā migrācija ir globāla problēma, tomēr visspēcīgāk tā ietekmē Turciju. Labāk nekā citi mēs to saprotam, mums ir pieredze, kā rīkoties šajā situācijā, kā organizēt darbu gan ar bēgļiem, gan nelegālajiem migrantiem. Mēs esam gatavi sniegt informāciju Polijai, nosūtīt uz jūsu valsti speciālistus," teica Čavušoglu.
2015. gada migrācijas krīzes laikā Turcija uzņēma lielāku skaitu bēgļu nekā visas ES valstis kopā: patvērumu ES lūdza pusotrs miljons cilvēku, bet Turcijā – trīsarpus miljoni. ANO Augstā komisāra bēgļu lietās pārvaldes dati rāda, ka 2019. gadā uz tūkstoš Turcijas iedzīvotājiem pienākas 23,72 bēgļi (Vācijā – 3,1).
2018. gadā ES dalībvalstu līderi un Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu parakstīja vienošanos, kas ļauj sūtīt atpakaļ visus bēgļus, kuri ieradušies Grieķijā caur Turciju, apmaiņā pret bezvīzu režīmu Turcija spilsoņiem, 3 miljardiem eiro un Sīrijas bēgļu uzņemšanu ES no Turcijas.
Дорожный знак Приграничная зона на дороге ведущей к российской границе - Sputnik Latvija, 1920, 25.08.2021
Latvijā
Bēgļi Latvijā: zog ēdamo un biedē vietējos trakāk nekā lāči
Lietuva, Polija un Latvija ziņo par neredzētu migrantu plūsmu kopš šī gada sākuma. Minskai pārmet bēgļu tranzītu uz ES valstīm.
Baltijas valstis ieviesušas ārkārtējās situācijas režīmu pierobežas zonā un piešķīrušas robežsargiem pilnvaras izraidīt migrantus uz Baltkrieviju.
Lietuvas un Polijas varasiestādes būvē dzeloņstiepļu žogu uz robežas ar Baltkrieviju un stāsta par tūkstošiem aizturētu pārbēdzēju.
Iepriekš Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko informēja, ka Minska vairs necentīsies apturēt nelegālo migrantu plūsmu uz Eiropas Savienības valstīm. Viņš uzsvēra, ka Rietumu sankciju dēļ tagad tam nav "ne naudas, ne spēku".
Ziņu lente
0