Latvijā

Nevakcinētos studentus drīz lūgs pamest kopmītnes

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas universitātes galvenā ēka
Latvijas universitātes galvenā ēka - Sputnik Latvija, 1920, 27.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairākās augstskolās studenti bez Covid-sertifikātiem vēl aizvien var dzīvot kopmītnēs, taču Izglītības ministrija plāno pielikt tam punktu.
RĪGA, 27. septembris— Sputnik. Studijām klātienē studentiem Latvijā vajadzīgs Covid-sertifikāts – drīz vien viņiem vairs nebūs iespēju bez šī dokumenta dzīvot kopmītnēs, vēsta Latvijas Radio.
Stradiņa Rīgas universitātes kopmītnēs var uzturēties tikai studenti, gatavi mācīties klātienē, proti, vakcinēti, izslimojuši vai ar negatīvu PĶR testu. Tā kā interese par vietām kopmītnē katru gadu ir lielāka nekā brīvo vietu kopmītnēs, arī šoruden tukšu istabu kopmītnēs nav.
Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis - Sputnik Latvija, 1920, 15.08.2021
Latvijā
Vieni aizbrauks, citi atbrauks: rīdzinieku "bēgšana" Staķi neuztrauc
Ar studentiem, kas līdz 31. augustam nebija saņēmuši Covid-sertifikātus, īres līgumi nav pagarināti, taču viņu skaits nav liels.
Iekšējās kārtības noteikumi nav īpaši mainījušies: koplietošanas telpās – maskas, distance, nekādu sapulču un ciemiņu. Ir arī vieta karantīnai, ja kāds no studentiem inficēsies ar Covid-19. Ārvalstu studentiem, kuri atgriezušies no savām valstīm, pašizolācijas režīms jāievēro citviet.
Sertifikātu sistēma ieviesta arī Rīgas tehniskās universitātes (RTU) kopmītnē – pēc tam iemītnieku skaits sarucis par 10%
Juris Iļjins, RTU administratīvais direktors pastāstīja, ka, sarūkot dienesta viesnīcu iemītnieku skaitam, sarūk ienākumi, tomēr lejupslīde nav kritiska. Viņš atklāja, ka RTU pirmās pandēmijas laikā uzkrājusi zināmas rezerves, uz kuru rēķina plāno uzlabot sadzīves apstākļus dienesta viesnīcā. Šobrīt augstskola, ņemot vērā studentu intereses, neplāno celt nomas maksu un zaudējumus segs no uzkrājumiem.
Tomēr pagaidām dažās kopmītnēs Covid-10 sertifikāts nav jāuzrāda – dažviet dzīvo arī studenti, kas pašlaik nevar mācīties klātienē. Piemēram, LU kopmītnēs sertifikātu pagaidām neprasa.
Студенты - Sputnik Latvija, 1920, 10.09.2020
Arvien mazāk ārzemju studentu izvēlas studēt Latvijas augstskolās
Drīz vien situācija mainīsies – Izglītības un zinātnes ministrija plāno rosināt izmaiņas un ieviest kopmītņu iemītniekiem prasības, kas attiecinātas uz klātienes studentiem.
"Te būtu svarīgi, ka tas tiek saprātīgi izlemts. Mēs nevaram studentam pateikt, ka mēs viņu šī iemesla dēļ izliekam uz ielas. Valstij vajadzēja ātrāk par to domāt. Augustā. Jo tagad visi ir iebraukuši, viņi ir noslēguši īres līgumus, veikuši visus nepieciešamos maksājumus, un mēs nevaram pateikt – viss, no rītdienas tu nevari vairs dzīvot dienesta viesnīcā,” norādīja LU Infrastruktūras departamenta pārstāve Daiga Štelmahere.
Viņa arī uzskata, ka, pieņemot šādu lēmumu, būtu jānosaka pārejas periods, lai dotu iespēju studentiem vai nu vakcinēties, vai pārvākties uz citu dzīvesvietu.
Ziņu lente
0