Latvijā

No Irākas uz Muceniekiem par 10 000 eiro: viena nelegāļa stāsts

© Sputnik / Sergey MelkonovПолицейская машина для перевозки задержанных в Центре размещения беженцев в Муцениеки
Полицейская машина для перевозки задержанных в Центре размещения беженцев в Муцениеки - Sputnik Latvija, 1920, 04.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No Irākas uz Turciju un tad caur Baltkrieviju uz Latviju — tā Irākas kurds Salars nokļuva patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki".
RĪGA, 4. septembris - Sputnik. Irākas kurds, kurš nokļuvis Latvijā caur Baltkrieviju, pastāstīja savu stāstu Latvijas Televīzijas žurnālistiem.
Lielākā daļa no 284 Irākas pilsoņiem, kuri patlaban atrodas patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki", ir kurdi. Tā ir etniskā grupa, kas dzīvo vairākās Tuvo Austrumu valstīs, tostarp Irākā.
Ārkārtējās situācijas ieviešana uz robežas ar Baltkrieviju: Polija gatavojas - Sputnik Latvija, 1920, 03.09.2021
Video
Ārkārtējās situācijas ieviešana uz robežas ar Baltkrieviju: Polija gatavojas
Automehāniķa Salara ceļojums uz Latviju sākās Mahmuras pilsētas bēgļu nometnē Irākas ziemeļos. Tagad tur dzīvo vairāk nekā 12 000 kurdu, kas pametuši Turciju pagājušā gadsimta 90. gados sakarā ar konflikta eskalāciju starp Turcijas valdību un separātisko Kurdistānas strādnieku partiju.
Turcija apgalvo, ka Kurdistānas strādnieku partija izmanto Mahmuras bēgļu nometni jaunu kaujinieku vervēšanai. Situācija reģionā joprojām paliek saspringta, šovasar Turcija veica gaisa uzlidojumus netālu no nometnes.
Salars ieradies Latvijā, izmantojot kontrabandistu pakalpojumus. Biļete uz Eiropu viņam izmaksāja desmit tūkstošus eiro. Sākumā viņu pārveda no Irākas uz Turciju, bet pēc tam caur Baltkrieviju uz Latviju.
"Es nezināju, kurā valstī mēs esam, jo mēs visu laiku bijām kravas auto. Mums nebija mobilo telefonu, jo tos pie sevis paņēma šoferis. Viņš paņēma arī pases. Tātad piecas dienas mēs bijām ceļā šajā mašīnā," pastāstīja Salars.
Pēc ierašanās Latvijā viņu aizturēja Latvijas robežsargi un nogādāja aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā Daugavpilī. ēc karantīnas viņu pārveda uz patvēruma meklētāju izmitināšanas centru Muceniekos.
Puškovs par Lietuvas strīdu ar Baltkrieviju un migrantiem: par režīma maiņu jāmaksā - Sputnik Latvija, 1920, 02.09.2021
Video
Puškovs par Lietuvas strīdu ar Baltkrieviju un migrantiem: par režīma maiņu jāmaksā
Pašlaik Salars gaida lēmumu par viņa pieteikumu bēgļa statusa piešķiršanai.
"Ja es iegūšu [bēgļa] statusu, es mēģināšu strādāt šeit – patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā, jo es runāju sešās valodās. Ja man būs statuss, ja man būs dokumenti, tad es varēšu strādāt šeit vai kaut kur citur, jo viņiem šeit ir maz tulku," viņš stāsta par saviem plāniem.
Šonedēļ Latvijas Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus, kas ļauj patvēruma meklētājiem strādāt, pat ja viņi vēl nav ieguvuši bēgļa statusu. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes vadītāja Maira Roze pastāstīja, ka 2021. gadā patvērumu Latvijā pieprasījuši 470 cilvēki.
Kopš 10. augusta 858 cilvēki mēģinājuši šķērsot Latvijas un Baltkrievijas robežu. Patlaban 340 cilvēki atrodas Bēgļu centrā Muceniekos, vēl 31 cilvēku izmitināja Dzintaros.
Ziņu lente
0