Pasaulē

Talibi ieņem vienu Afganistānas provinci pēc otras. ANO aicina apstāties

© AP Photo / Uncredited"Taliban" kustības kaujinieki
Taliban kustības kaujinieki
 - Sputnik Latvija, 1920, 16.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopš augusta sākuma, kad talibi* ieņema Laškargāras pilsētu, dumpinieki pārņēmuši kontroli pār 18 Afganistānas provinces. ANO uzskata, ka situācija valstī ir kritiska.
RĪGA, 16. augusts – Sputnik. ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērešs paziņoja, ka zūd kontrole pār situāciju Afganistānā, vēsta Sputnik Meedia.
"Neiedomājama traģēdija daudzcietušajai valstij. Zūd kontrole pār Afganistānu," norādīja Antoniu Gutērešs.
Viņš atgādināja, ka tikai pēdējā mēneša laikā vien uzbrukumos civiliedzīvotājiem bojā gājuši vismaz tūkstoš cilvēku, vismaz 241 tūkstoši palikuši bez pajumtes.
Talibi ir tuvi uzvarai: militārais eksperts pārmeta Kabulai kapitulāciju - Sputnik Latvija, 1920, 16.08.2021
Video
Talibi ir tuvi uzvarai: militārais eksperts pārmeta Kabulai kapitulāciju
ANO ģenerālsekretārs aicināja kustību "Taliban"* apturēt uzbrukumu Afganistānā un brīdināja, ka varas pārņemšana ar militāra spēka palīdzību novedīs pie "ilgstoša pilsoņu kara vai valsts totālas izolācijas".
Kustības "Taliban" plašais uzbrukums sākās pēc ASV un NATO lēmuma izvest no Afganistānas militāro kontingentu. Paši dumpinieki skaidro panākumus un ātro kustību uz priekšu ar to, ka viņus atbalsta tauta.
Grupējuma politiskā ofisa oficiālais pārstāvis Muhameds Naims pastāstīja, ka Afganistānas "provinces brīvprātīgi pieņem talibu varu".

"Afgāņu tauta vēlas būt kopā ar mums un sveic mūs – par to liecina valsts lielo pilsētu ātrā krišana," viņš apgalvoja telekanālā "Al Jazeera".

Kaujinieku ātrā uzbrukuma fonā dažas rietumvalstis jau sākušas evakuēt savus darbiniekus no Kabulas. Lielbritānija un ASV nolēmušas pārvietot uz Kabulu papildu militāro kontingentu diplomātu drošai izvešanai.
Pentagona oficiālais pārstāvis Džons Kirbijs skaidroja, ka runa ir par trīs tūkstošu karavīru īslaicīgu dislokāciju Kabulas lidostā amerikāņu civilā personāla, vispirms – diplomātu evakuācijai no valsts.
Telekanāls CNN informēja, ka ASV vēstniecības Afganistānā vadība jau uzdevusi darbiniekiem likvidēt slepenos materiālus un priekšmetus, ko talibi varētu izmantot saviem mērķiem.
Iepriekš Sputnik Meedia jau pastāstīja, ka Igaunija izvedusi savus karavīrus no Afganistānas, kad ASV prezidents Džo Baidens pasludināja NATO militārās misijas noslēgumu Afganistānā. Pēdējie igauņu karavīri atgriezās dzimtenē 24. jūnijā.
Vairāki eksperti, arī Igaunijas bijušais aizsardzības ministrs Jiri Luika uzskata, ka NATO militāro misiju Afganistānā grūti nosaukt par sekmīgi, bet pēc tās noslēguma valsts ātri pāries islāmiskās kustības "Taliban" kontrolē – alianses spēkiem neizdevās tos pārvarēt 20 gadus ilgā kara laikā.
Экипажи истребителей Су-30СМ ВКС РФ провели совместную летную тренировку с летчиками ВВС Армии Китая - Sputnik Latvija, 1920, 13.08.2021
Viedoklis
Krievijas un Ķīnas mācības "Mijiedarbība 2021" – liels sveiciens amerikāņiem un talibiem
Negaidot amerikāņu oficiālo aiziešanu no Afganistānas, kas simboliski ieplānota 2021. gada 11. septembrī, talibi ieņem atstātās rietumvalstu armijas bāzes un atņem valdības spēkiem svarīgus kontrolpunktus.
Amerikāņi ir noraizējušies par afgāņiem, kuri sadarbojās ar amerikāņu karavīriem, tāpēc paziņoja, ka augustā plāno izsniegt 20 000 – 100 000 speciālās vīzas šo cilvēku un viņu ģimenes locekļu emigrācijai uz Guamas salu Mikronēzijā. Pie tam amerikāņu kontrolētās salas iedzīvotāju kopskaits patlaban sasniedz 180 tūkstošus cilvēkus.
* Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegta teroristiska organizācija.
Ziņu lente
0