Latvijā

Pavļuts: pastāv milzīgs jauna Covid-19 viļņa risks rudenī

CC BY-SA 2.0 / Saeima / Ieva Ābele / Valsts prezidenta vēlēšanasМинистр здравоохранения Латвии Даниэль Павлютс
Министр здравоохранения Латвии Даниэль Павлютс - Sputnik Latvija, 1920, 08.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā ir iespēja izvairīties no jauna Covid-19 vilņa, taču lielākā daļa sabiedrības tam nav gatava.
RĪGA, 8. augusts — Sputnik. Lielākā daļa to, kas gribēja vakcinēties no Covid-19, vakcīnu jau saņēmuši, un tagad valstij jāpamudina pieņemt pareizu lēmumu nesteidzīgos un šaubu māktos, lai izvairītos no jauna pandēmijas viļņa, teica veselības ministrs Daniels Pavļuts pārraidē "Detaļas" Latvijas radio 4.
Viņš pastāstīja, ka vakcinācijas apjoms visu laiku aug, bet no jūlija vidus temps manāmi krities. Vidēji nedēļas laikā pirmo devu saņem mazliet vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku. No vienas puses, ir labi, ka. neskatoties uz vasaru un atvaļinājumiem, ir vakcinēties gribētāji, taču ar to, politiķa ieskatā, nepietiek.
Вакцинация мигрантов от COVID-19 в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 07.08.2021
Latvijā
Daži mediķi Latvijā izsniedz fiktīvus vakcinācijas sertifikātus
Tagad vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši 42% iedzīvotāju, pilnu vakcinācijas kursu izgājuši 37%.
Pavļuts atzina, ka sabiedriskās domas aptaujas liecina: tie, kas vēlējas vakcinēties no Covid-19, vakcīnu jau saņēmuši. Tagad valstij jārisina sarežģītākais uzdevums – palīdzēt pieņemt lēmumu tiem, kuri vēl šaubās un vakcināciju atliek.
Politiķis konstatēja, ka vasara Latvijā bijusi gana mierīga, saslimstības rādītāji valstī bija vieni no zemākajiem ES, bet pēdējo pāris nedēļu laikā tie pasliktinās – divas dienas no vietas bija apmēram simts jaunu gadījumu diennaktī.
Pavļuts atgādināja, ka valsts drīz var nonākt Igaunijas un Lietuvas situācijā, kur rādītāji ir daudz augstāki. Ar rudeni saistītie riski Latvijā ir milzīgi – jauna saslimstības viļņa, hospitalizāciju un nāvju riski.
Rinda pie vakcinācijas centra Rīgā - Sputnik Latvija, 1920, 03.08.2021
Viedoklis
Kas kopīgs vakcinācijas kampaņai un industriālās politikas plānam Latvijā
Ministrs atklāja, ka valdība izskatījusi gandrīz visas iespējas stimulēt vakcināciju un nolēmusi piedāvāt loteriju – līdzīgu tām, ko izmanto Polija, ASV un citas valstis.
Ja cilvēks saņem laimestu par to, ka rīkojies labi un pareizi, tas nav nekas slikts, teica Pavļuts, turklāt tas palīdz iegūt rezultātu un ātrāk pieņemt lēmumu par vakcināciju, novērst skolu, kafejnīcu un restorānu slēgšanu, zaudējumus ekonomikā un nodokļu maksātājus.
Politiķa ieskatā, situācija Latvijā ir skaidra un vienlaikus sarežģīta: pastāv jauna viļņa risks, pastāv iespēja no tā izvairīties, bet lielākā daļa sabiedrības nav gatava izmantot šo iespēju. Pie tam, atgādināja Pavļuts, gandrīz visi, kas tagad slimnīcās mirst no Covid-19, varēja vakcinēties jau gada sākumā, un šīs traģēdijas bija novēršamas.
Politiķis apsolīja, ka valdība būs gatava dažādiem scenārijiem skolām un citām iestādēm, taču nevēlas atgriezties pie stāvokļa ziemā, kad saslimstības līmenis bija ļoti augsts. Vienlaikus viņš norādīja, ka vakcinētajām personām, kas paši ir labāk pasargāti un nerada risku citiem, drošās "zaļās zonas" tiks saglabātas pēc iespējas ilgāk.
Измерение температуры тела - Sputnik Latvija, 1920, 31.07.2021
Latvijā
Veselības ministrs aicināja gatavoties straujam Covid-19 saslimstības pieaugumam
Pēc viņa vārdiem, vētrainus strīdus Saeimā un Rīgas ielās raisījušais likumprojekts, kas ļauj atlaist no darba cilvēkus bez Covid-sertifikatiem, ir vajadzīgs, lai radītu epidemioloģiski drošas zonas tur, kur cilvēki ierodas saņemt pakalpojumus: veselības aprūpes iestādēs, skolāš, klientu apkalpošanas centros pašvaldībās.
Pavļuts atgādināja, ka diskusijas par līdzīgu prasību ieviešanu rit arī citās valstīs, piemēram, Lietuvā.
Ziņu lente
0