Vajadzīga nauda, lai sarēķinātu, cik naudas PSRS palikusi parādā Latvijai par "okupāciju"

CC0 / Pixabay / Bru-nO / Kalkulators un sīknauda
Kalkulators un sīknauda  - Sputnik Latvija, 1920, 03.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nevar tā vienkārši ņemt un sarēķināt, kādu summu Latvija gribētu saņemt no Krievijas kā PSRS mantinieces – vēl vajag 10 tūkstošus eiro aprēķiniem.
RĪGA, 3. augusts — Sputnik. Latvija jau tik ilgus gadus rēķina, cik naudas gribētu izkratīt no Krievijas kā PSRS tiesību pārņēmējas par gadiem, ko valsts pavadījusi tās sastāvā, ka pat nosvinēja aprēķinu 15 gadu jubileju.
Флаг СССР, бюст Ленина и флаг Латвийской ССР - Sputnik Latvija, 1920, 14.05.2020
Politika
Kolektīva pašiedvesma: kāpēc Latvija atkal cilā "okupācijas" kompensāciju tēmu
Pa šo laiku sarēķināti 300 miljardi. Pie tam nekādu naudu nav saņēmuši, tikai pašiem aprēķiniem iztērējuši pieklājīgu summu no valsts budžeta. Tagad atkal vajadzēs tērēties.
Portāls Press.lv stāsta, ka Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā parādījusies informācija par to, ka Tieslietu ministrija iztērēs 9900 eiro, lai sagatavotu informatīvu izziņu par Latvijas PSR budžeta izdevumu pozīcijām no 1961. līdz 1990. gadam.
Tieslietu ministrija jau noslēgusi vienošanos ar Vidzemes augstskolu. Spriežot pēc visa, tā meklēs informāciju, ko pēc tam iesniegs komisijai, kas savukārt skaita "zaudējumus", ko Latvijai nodarījusi Padomju Savienība.
Komisija nodibināta 2006. gadā. Iepriekš zaudējumus lēsa atsevišķi entuziasti "okupācijas" pētījumu biedrības ietvaros. Jāņem vērā, ka tobrīd normatīvie akti par komisijas veidošanu neparedzēja materiālu pretenziju izvirzīšanu citām valstīm.
Политолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин - Sputnik Latvija, 1920, 21.07.2020
Vēsturnieks: Latvija noliedz savu vēsturi, taču par to vaino Krieviju
Atgādināsim, ka Krievija jau vairākkārt brīdinājusi partnerus Baltijā, ka nebūs pat diskusijas par kaut kādām materiālām pretenzijām, kas skar PSRS. Krievija ir pārliecināta, ka nevar būt atbildīga par sen sagruvušās padomju valsts darbībām. Tātad pārrunas ar Maskavu šajā jautājumā ir izslēgtas.
Vēl vairāk, Krievijas vēsturnieku grupa savulaik pat sāka līdzīgus aprēķinus, pierādot, ka PSRS ieguldīja milzu līdzekļus Baltijas republiku ekonomikā. Baltijas valstis apgalvo pretējo – ka toreizējās padomju republikas esot bijušas PSRS donori, proti, nosūtījuši vairāk naudas, nekā saņēma atpakaļ.
Ziņu lente
0