Iedzīvotājs pieprasījis kompensāciju par kaitējumu veselībai pēc vakcinācijas

© REUTERS / Ints KalninsVakcinācija
Vakcinācija - Sputnik Latvija, 1920, 28.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdības nodoms kompensēt iespējamās blaknes pēc vakcīnas Covid-19 profilaksei iekļauts tajā paša likumprojektā, kas paredz obligāto vakcināciju noteiktu profesiju pārstāvjiem.
RĪGA, 28. jūlijs — Sputnik. Latvijas iedzīvotājs, vakcinējies pret Covid-19, vērsies ar prasību kompensēt veselībai radīto kaitējumu, vēsta Latvijas televīzija. Pie tam patlaban normatīvie akti neparedz noteikumus, ar kādiem iedzīvotājiem tiek kompensēts veselībai vai dzīvībai nodarītais kaitējums vakcinācijas komplikāciju vai blakņu rezultātā.
Беременная девушка - Sputnik Latvija, 1920, 24.07.2021
Latvijā
Grūtnieces aicinātas vakcinēties pret Covid-19
Vakcīnas retumis rada nopietnas blaknes, piemēram, pēc AstraZeneca vakcīnas iespējamā trombu veidošanās Latvijā nav reģistrēta. Tomēr četriem cilvēkiem pēc vakcīnas bija novērota tūlītēja alerģiska reakcija, ar kuru mediķi sekmīgi tika galā.
Eiropas zāļu aģentūras pārstāve Zane Neikena paskaidroja, ka visos gadījumos cilvēki atveseļojušies pēc īslaicīgas uzturēšanās slimnīcā, dažos gadījumos izrakstīti tajā paša dienā. Starp nopietnākajām komplikācijām pēc vakcinācijas Latvijā fiksēti četri gadījumi, kuros komplikācijas ietekmējušas sirdi – miokardīts un perikardīts.
Starp vairāk nekā 640 tūkstošiem iedzīvotāju, kuri noslēguši vakcināciju Covid-19 profilaksei Latvijā, viens cilvēks vērsies Ārstniecības riska fondā ar kompensācijas prasību. Veselības inspekcija informēja, ka lieta vēl nav izskatīta, jo pieteicējs nav nodrošinājis visu informāciju.
Vienlaikus patlaban normatīvie akti vēl neparedz noteikumus, ar kādiem iedzīvotājiem tiek kompensēts veselībai vai dzīvībai nodarītais kaitējums vakcinācijas komplikāciju vai blakņu rezultātā.
Šim nolūkam valdības apstiprinātajā likumprojektā vienlaikus ar lēmumu par obligāto vakcināciju vairāku profesiju pārstāvjiem norādīts punkts, kas paredz kompensāciju, ja vakcīna Covid-19 profilaksei radījusi veselības problēmas. Likumprojekta tālākais liktenis ir atkarīgs no Saeimas deputātiem.
Подготовка школ к учебному году, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 24.07.2021
Latvijā
Latvijas izglītības vadītāju asociācija atbalsta obligāto skolotāju vakcināciju
Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders paskaidroja, ka izmaksu mehānisms vēl nav izstrādāts detalizēti, tomēr princips varētu būt līdzīgs izmaksām no Ārstniecības riska fonda pacientiem, kuri ārstēšanās gaitā saskārušies ar nevēlamām sekām un kuru veselībai nodarīts kaitējums.
Iepriekš vēstīts, ka sociālās aprūpes jomā, veselības aprūpē un izglītībā nodarbinātajiem cilvēkiem no 1. oktobra būs obligāts Covid sertifikāts par vakcināciju vai pārciestu slimību. Nozarēs, kurās darbs paredz saskarsmi ar klientiem vai svarīga ir nepārtraukta darbība, būs atļauts atlaist darbinieku, ja sertifikāta nav. Paredzēts, ka pārejas periodā līdz gada beigām (no 1. oktobra līdz 31. decembrim) būs iespējams aizvietot sertifikātu ar negatīvu Covid-19 testu. Izdevumus par testu cilvēkam būs jāsedz no savas kabatas.
Grozījumi vēl jāapstiprina Saeimai.
Ziņu lente
0