Pasaulē

CIP pieļauj, ka Krievija varētu būt atbildīga par "Havannas sindromu"

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasГосударственный флаг США у американского посольства в Москве
Государственный флаг США у американского посольства в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 25.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktors pieļauj, ka Krievija saistīta ar amerikāņu diplomātu veselības stāvokļa neizskaidrojamas pasliktināšanās epizodēm.
RĪGA, 25. jūlijs – Sputnik. ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktors Viljams Bērnss paziņoja, ka Krievija, iespējams, saistīta ar amerikāņu diplomātu veselības stāvokļa neizskaidrojamas pasliktināšanās epizodēm, kas iedēvētas par "Havannas sindromu", tomēr datu trūkums neļauj izdarīt noteiktus slēdzienus, vēsta RIA Novosti.
"Iespējams, tā (Krievija ir atbildīga – red.). Tomēr, atklāti sakot, es nevaru izteikt pieņēmumus, kamēr mēs nevarēsim izdarīt noteiktākus slēdzienus par to, kas tas varētu būt. Šeit pastāv zināms skaits iespēju," Bērnss stāstīja intervijā ASV Nacionālajam sabiedriskajam radio.
ASV karavīrs - Sputnik Latvija, 1920, 22.07.2021
Viedoklis
Krievu slepenais ierocis uzbrūk ASV pašā Eiropas sirdī
Pēc viņa vārdiem, CIP ļoti nopietni vērtē šos incidentus, lai arī līdz šim nav precīzi zināmi amerikāņu vēstniecību darbinieku veselības stāvokļa pasliktināšanās iemesli. "Esmu pārliecināts, ka tas, ko pārdzīvojuši mūsu oficieri un daži viņu ģimeņu locekļi, kā arī citi ASV valsts darbinieki, ir reāls un nopietns. Un mēs esam apņēmušies to izmeklēt," viņš paziņoja.
"Mums šeit ir spēcīga komanda, labākie CIP darbinieki, kas pievērsušies šiem jautājumiem – "kas?" un "kurš?", ļoti pieredzējuša vecākā virsnieka vadībā, kurš pirms 10 gadiem sekmīgi vadīja ben Ladena medības. Tātad mēs šajā jautājumā ieguldām labāko, kas mums ir," uzsvēra CIP direktors.
Izlūkdienesta vadītājs paziņoja, ka laikā kopš 2016. gada esot fiksēti pāris simti "Havannas sindroma" gadījumi ASV valdībā un visā pasaulē. "No šiem pāris simtiem, domajams, aptuveni simt incidentos cietuši mani kolēģi, mani oficieri un viņu ģimeņu locekļi," teica Bērnss. Viņš atgādināja, ka zinātnieki uzskata: sindroma rašanās saistīta ar virzītas enerģijas iedarbību. "Tātad sašaurinās potenciālo aizdomās turamo skaits, kas varētu to izmantot, izmantoja, kam bija iespēja to darīt ne tikai vienā pasaules daļā vien," teica CIP direktors.
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2021
Viedoklis
Kāpēc Baidenam vajadzīga krievu izraidīšana no Čehijas?
Tā saucamais "Havannas sindroms" tika novērots ASV diplomātu vidū Kubā 2016. un 2017. gadā, kā arī Ķīnā 2018. gadā. Valda uzskats, ka diplomāti pakļauti skaņu viļņu ietekmei, kas esot novedusi pie ilgtermiņa veselības kaitējuma. ASV presē periodiski skan apsūdzības pret Krieviju, kas esot organizējusi "akustiskos uzbrukumus". Krievijas Ārlietu ministrija šīs apsūdzības nosauca par "absolūtu absurdu un dīvainām insinuācijām".
Ziņu lente
0