Latvijā

Latvija ir atkarīga no baltkrievu šķeldas: sankciju gadījumā degvielas cenas ziemā pieaugs

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasŠķeldas
Šķeldas - Sputnik Latvija, 1920, 16.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koka šķeldas imports no Baltkrievijas uz Latviju pēdējos gados stabili pieaudzis – vietējo ražotāju cenas bija daudz augstākas.
RĪGA, 16. jūnijs — Sputnik. Nākamajā apkures sezonā cenas Baltijas valstīs būs atkarīgas arī no sankcijām pret Baltkrieviju – vienu no lielākajiem koksnes biomasas piegādātājiem Baltijā, uzskata biomasas biržas Baltpool pārstāvji, vēsta tvnet.lv.
Рижский порт - Sputnik Latvija, 1920, 27.05.2021
Sankcijas pret Baltkrieviju nostādījušas smagā stāvoklī Latvijas uzņēmumus
Pēdējo divu apkures sezonu laikā koka šķelda ir viens no populārākajiem biomasas produktiem, lai arī pirms dažiem gadiem tā ieņēma tikai aptuveni 25% biomasas pārdošanas apjoma fondu birža. Baltpool tirdzniecības nodaļas vadītājs Vaidots Jonutis pastāstīja, ka šis produkts birža dominē jau vairākus gadus.
"Rezultātā vērojams būtisks šī produkta importa pieaugums no Baltkrievijas, kur pieejams augstas kvalitātes produkts. Ja nesenie notikumi Baltkrievijā ierobežos importu, spēja nodrošināt nepieciešamo daudzumu augstākas kvalitātes koka skaidu biomasai Lietuvā un daļēji arī Latvijā būs visai ierobežota," teica eksperts.
"Saprotams, ka tirgus vēl aizvien vēro un gaida – biržas dalībnieki analizē pērnā gada ziemas un vasaras sezonu cenas. Pašreizējie ilgtermiņa un īstermiņa līgumi paredz, ka biomasas vidējā cena sastāda 13,13 eiro par kilovatstundu, taču, iespējams, vidējā cena nākamajā apkures sezonā pieaugs līdz 15-16 eiro par kilovatstundu," paskaidroja Jonutis.
Офис - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2021
Uzņēmumu pārvākšanās no Baltkrievijas uz Latviju ir meli? Raksta latviešu mediji
23. maijā aviokompānijas Ryanair lidmašīna reisā no Atēnām uz Viļņu veica ārkārtas nosēšanos Minskā pēc paziņojuma par spridzekli. Lidostā dokumentu pārbaudes gaitā noskaidrojās, ka starp reisa pasažieriem ir Romans Protasevičs, Baltkrievijā par ekstrēmistisku atzītā Telegram kanāla Nexta autors. Viņš Minskā tika aizturēts, pret viņu ierosināta krimināllieta saskaņā ar vairākiem pantiem, par ko iespējams cietumsods uz laiku līdz 15 gadiem.
Ryanair lidmašīnas nosēšanās Minskā un Protaseviča aizturēšana izraisīja vētrainu reakciju ES. Vairāku valstu ĀM pieprasīja rūpīgi izmeklēt incidentu, virkne valstu – slēgt Baltkrievijas gaisa telpu. ES diplomātijas vadītājs Žozeps Borels nosauca incidentu Baltkrievijā par "sagrābšanu" un "pirātisma aktu".
ES valstu līderi aizlieguši baltkrievu lidmašīnām pārvietoties ES gaisa telpā un ieteikuši Eiropas aviokompānijām izvairīties no lidojumiem virs Baltkrievijas.
Savukārt Baltkrievijas ĀM norādīja, ka incidents tiek politizēts un Rietumu kareivīgie izteikumi tā kontekstā ir saistīti, kā arī uzsvēra: varasiestāžu rīcība incidenta ietvaros atbilda starptautiskajām normām.
Рижский порт - Sputnik Latvija, 1920, 20.04.2021
Mazāk ogļu, vairāk graudu: kā jaunajos apstākļos darbojas Latvijas ostas
10. jūnijā EP deputāti ar balsu vairākumu apstiprināja rezolūciju, kurā aicināja vērst pret Baltkrieviju plašas individuālās un ekonomiskās sankcijas, uz laiku apturēt Baltkrievijas dalību SWIFT sistēmā. EP aicināja minētā incidenta izmeklēšanas ietvaros "pētīt Krievijas lomu" un, konstatējot Krievijas pilsoņu dalību tajā, vērst sankcijas pret viņiem.
Minska savukārt norādīja, ka izstrādājusi atbildes pasākumus.
"Esam izstrādājuši adekvātus atbildes pasākumus politikā, ekonomikā un militārajā nozarē. Šos soļus spersim atbilstoši pasākumiem, ko īstenos mūsu partneri," informēja Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs intervijā telekanālam ONT 12. jūnijā.
Ziņu lente
0