Baltijā

Lietuvā gatavojas nelegāļu pieplūdumam no Baltkrievijas robežas puses

CC BY-SA 2.0 / sbamueller / Baltikumrundreise_7182Граница Литвы
Граница Литвы - Sputnik Latvija, 1920, 14.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvā nopietni uztvēra ziņas par iespējamo nelegālo migrantu skaita pieaugumu - viņiem jau ceļ telšu pilsētiņu.
RĪGA, 14. jūnijs - Sputnik. Lietuvā paziņoja, ka Baltkrievijas robežsargi veicina nelegālo migrantu pārvietošanu pāri robežai, ziņo Sputnik Lietuva.
Valsts robežsardzes dienesta (VSAT) darbinieki paziņoja par vairāk nekā 70 migrantu aizturēšanu uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas. Lietuvas Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas vadītājs Laurīns Kasčūns prognozē, ka nelegāļu skaits varētu palielināties līdz 200-300 nedēļā.
Министр внутренних дел Латвии Сандис Гиргенс - Sputnik Latvija, 1920, 06.03.2020
Ģirģens: Eiropai draud migrācijas krīze, Latvija izskatās pēc paradīzes
Nelegālās migrācijas "plūsmu palielināšanas" dēļ VSAT nolēma, ka nepieciešamības gadījumā robežu aizsargāšanai tiks piesaistīta armija.
Tas viss notika pēc Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko paziņojuma maija beigās – viņš uzsvēra, ka Baltkrievija bijusi barjera narkotiku un nelegālo migrantu ceļā uz Lietuvu, tomēr, ņemot vērā Rietumu spiedienu, Minskai būtu jāpadomā, vai būtu vērts turpinātu to darīt. Lietuvā šos vārdus uztvēra kā "draudus" piepludināt valsti ar nelegāļiem un narkotikām.
Pret migrantu skaita pieauguma risku Lietuvā attiecās nopietni: Pabrādē, Ārvalstnieku reģistrācijas centra tuvumā, sākti pirmās telšu pilsētiņas būvdarbi nelegālajiem migrantiem no Baltkrievijas teritorijas.
"Vietā, kur plānots ierīkot telšu pilsētiņu, ar armijas palīdzību sākās laukuma sagatavošanas darbi. Nometnē varēs izvietot aptuveni 350 cilvēkus," stāsta centra vadītājs Aleksandrs Kislovs.
Nelegālo migrantu plūsma no Āzijas valstīm pāri robežai ar Lietuvu var draudēt epidemioloģisko krīzi, paziņoja bijušais Viļņas universitātes klīniskās slimnīcas "Santaros" ārsts Vitauts Kasiļavičs.
Представитель Испанской гражданской гвардии ожидает мигрантов на берегу в испанском анклаве Сеута, недалеко от границы Марокко и Испании - Sputnik Latvija, 1920, 27.05.2021
Viedoklis
Murgs atkārtojas. Eiropu gaida jauna migrācijas krīze
"Migrantu iekļūšana no Āzijas valstīm, ko atbalsta Baltkrievijas valdība, draud ne tikai ar humanitāro, bet arī ar epidemioloģisko krīzi. Tieši Āzijas valstīs plaši izplatīts SARS-CoV-2 "Indijas" jeb delta paveids," uzrakstīja viņš savā Facebook lapā.
Viņš apgalvo, ka tas jau ir pieradīts fakts, ka darba migrantu vai bēgļu nometnes var kļūt par grūti pārvaldāmiem pandēmijas perēkļiem, viss atkarīgs no cilvēku koncentrācijas un skaita šajās nometnēs.
"Visiem testēšanas variantiem un paveidu ģenētiskajai analīzei jābūt koncentrētiem uz bēgļiem. Šodien tā ir valsts prioritāte, ja mēs negribam uzspridzināt mums sagatavoto bumbu," viņš paziņoja.
Šī gada pavasarī notika Covid-19 uzliesmojums Latvijas Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Muceniekos. Viens no inficētajiem, Baltkrievijas pilsonis, smagā stāvoklī tika nogādāts slimnīcā.
Ziņu lente
0