Latvijā

"Cits nolasīs 600 eiro mēnesī, cits - 1500": lauksaimnieki meklē zemeņu lasītājus!

© Sputnik / Сергей МелконовЛатвийская клубника на Центральном рынке в Риге
Латвийская клубника на Центральном рынке в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 13.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēs daļa zemeņu ražas atkal var palikt uz lauka, un kāpēc ukraiņu viesstrādnieki tagad dod priekšroku ogu vākšanai Igaunijā, nevis Latvijā.
RĪGA, 13. jūnijs — Sputnik. Pirms Jāņiem Latvijā sagaidāma zemeņu raža, un šogad tas solās būt laba. Taču lielie ogu audzētāji atkal ir noraizējušies par to, ka daļa zemeņu ražas paliks uz laukiem darba roku trūkuma dēļ. Vietējie ogu lasītāji neizrāda entuziasmu, bet viesstrādniekiem Latvijā nav radīti izdevīgi iebraukšanas nosacījumi, vēsta TV3.
"Viss priekš ražas bija ideāls: gan rudens, gan ziema, gan pavasaris," stāsta zemeņu audzētājs no Mālpils novada Andris Apsītis.
Свиньи в стойле - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2021
Kartupeļu cenas samazinājās par 18%, cūkgaļas - par 8%: lauksaimnieki ceļ trauksmi
Tagad viņš ar sievu Gintu meklē tos, kas palīdzēs savākt ogas no 29 hektāriem. Pagājušajā gadā arī trūka darbinieku, bet viņi domāja, ka paši ir vainīgi, jo nav laicīgi izvietojuši darba sludinājumus.
"Šogad esam izdarījuši visu, gan portālos likuši iekšā reklāmas, gan visur tur, kur piedāvā darbu, gan uz vietas esam likuši sludinājumus pagastos," stāsta Andris.
Taču pieteikušies vien 25 cilvēki, bet vajadzīgi 160. Kaut gan tā ir iespēja nopelnīt, jo par vienu kilogramu saimniecība maksā 50 centus, un viss atkarīgs no tā, cik ātri cilvēks var lasīt ogas.
"Cits nolasīs 600 eiro mēnesī, cits - 1500 eiro mēnesī. Tas ir stiepjams jautājums. Viss ir atkarīgs no cilvēka." saka Andris.
Сахарная свекла на грядках - Sputnik Latvija, 1920, 17.08.2020
Kur ņemt naudu jaunām nodevām: ierosināts ierobežot nodokļu pieaugumu mazajām saimniecībām
Lielākie ogu audzētāji Latvijā, tāpat kā iepriekšējos gados, aicina viesstrādniekus, galvenokārt no Ukrainas, taču tie arvien biežāk izvēlas doties uz citām ES valstīm, kur nav nepieciešama vīza.
"Kur ir atvieglojuši noteikumus, lai zemnieki varētu nolasīt ogas. Tā ir Igaunija. Viņiem nevajag vīzas, vajadzīgs ielūgums no darba devēja un darba līgums," stāsta Ginta Apsīte.
Latvijas Augļkopju asociācijas pārstāvji vairākkārt piedāvāja atbildīgajām instancēm atvieglot iebraukšanu viesstrādniekiem, taču tās pirmām kārtām vēlas nodarbināt vietējos iedzīvotājus, kuri nesteidzas pieteikties šādām darbam.
"Valdība cer, ka ir pietiekoši daudz brīvās darbarokas, kas palīdzēs zemniekiem ogas nolasīt, bet tas nenotiek! Vienkārši nenotiek…" pauž Ginta.
В преддверии праздника Лиго на Домской площади открылся Травяной рынок - Sputnik Latvija, 1920, 16.08.2020
Ukraiņi netiek galā: tonnām zemeņu pūst uz lauka
Nodarbinātības valsts aģentūrā pastāstīja, ka patlaban lauksaimniecības darbos ir pieejamas 900 sezonas vakances un 600 no tām tieši ogu saimniecībās.
Tikmēr Rīgas Centrāltirgū jau tirgo pašmāju zemenes, tiesa, par ļoti augstām cenām.
Ziņu lente
0