Latvijā

"Ministrs pret investīcijām – tā ir bumba": deputāti strīdas par TUA programmu

© Sputnik / Sergey MelkonovRīgas panorāma
Rīgas panorāma - Sputnik Latvija, 1920, 11.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputāts Vjačeslavs Dombrovskis asi kritizēja ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga viedokli, kurš iebilst pret TUA izsniegšanu apmaiņā pret investīcijām nekustamajos īpašumos Latvijā.
RĪGA, 11. jūnijs — Sputnik. Latvijas Saeima sākusi izskatīt Imigrācijas likumu un Nacionālā apvienība, ko pārstāv ministrs Vitenbergs, iesniegusi virkni ierosinājumu, tostarp arī par termiņuzturēšanās atļauju programmas izbeigšanu. Ierosinājumu galu galā noraidīja, deputātu starpā sociālajos tīklos iedegās neklātienes strīdi.
NA pārstāvis Jānis Dombrava savā lapā Facebook pastāstīja, ka viņa partija iesniegusi sekojošus Imigrācijas likuma grozījumus:
"Bijām piedāvājuši grozījumus Imigrācijas likumā, lai noteiktu, ka:
1) Turpmāk augstskolām būtu atbildība attiecībā uz uzaicinātajiem ārvalstu studentiem un ārvalstu strādniekiem. Ja tiek konstatēts, ka vairāki uzaicinātie studenti vai darbinieki pārkāpj likumus, tad uzņēmumi vai augstskolas saņemtu soda naudu līdz pat 1 miljonam eiro un licences anulēšanu. Tik lielas soda naudas tiktu piemērotas situācijās, ja būtu konstatēta mērķtiecīga un masveidīga ES vīzu tirdzniecība.
2) Tiek pilnībā slēgta termiņuzturēšanās atļauju tirdzniecības programmu par īpašumu iegādi Latvijā.
Skumji, bet vairumā balsojumu Nacionālā apvienības deputāti bija vienīgie, kuri balsoja PAR šiem priekšlikumiem. Citas partijas uzskata, ka vīzu un termiņuzturēšanās atļauju tirdzniecība ir jāturpina."
Viņu pārsteidza premjerministra Krišjāņa Kariņa un viņa partijas viedoklis jautājumā par TUA programmu pret investīcijām. Martā Ministru prezidents paziņoja, ka TUA piešķiršana par ieguldījumiem nekustamajos īpašumos ir jābeidz. Ar ieguldījumiem nekustamajos īpašumos saistītās ārvalstu investīcijas nav produktīvas, norādīja premjers. Taču tagad "Jaunā Vienotība" neatbalstīja NA ierosinājumus.
Savukārt deputāts Vjačeslavs Dombrovskis, komentējot grozījumus un debates par tiem, konstatēja, ka lielāko pārsteigumu sagādā ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga viedoklis. viņš, kā jaunizceptais NA pārstāvis, protams, atbalstīja partijas iesniegtos grozījumus. Tomēr jāpatur prātā – viņš tomēr ir ekonomikas ministrs, un ir ļoti dīvaini, ka ministrija iebilst pret investīciju piesaistīšanu valstī.
"Kaut stāvi, kaut krīti. Mūsu ekonomikas ministrs iebilst pret investīcijām par TUA.
Saeima izskata Imigrācijas likuma grozījumus, un Nacionālās apvienības deputāti iesnieguši virkni ierosinājumu ar vienu mērķi – mazāk imigrācijas. Pie tam nevajag neviena – ne studentu, ne investoru. Vārdu sakot, nekā neparasta. Te vārdu ņēma... ekonomikas ministrs!
Mums nevajag, saka, nekādu investīciju apmaiņā pret TUA. Nekā laba valstij un ekonomikai no šīm investīcijām nav. Un tā tālāk, Jāņa Dombravas stilā. Likvidēsim TUA programmu! Ekonomikas ministrija atbalsta visā pilnībā!
Ekonomikas ministrs, kurš iebilst pret investīcijām – tā, protams, ir bumba," Dombrovskis konstatēja savā lapā Facebook.
Viņš atzīmēja, ka TUA programmā, neapšaubāmi, ir vairāki vīzu tirdzniecības ļaunprātīgas izmantošanas riski, taču tai ir būtiskas priekšrocības, un "tas pat bērnam ir saprotams".
Savā runā Saeimā Dombrovskis konstatēja, ka skan nepiedodami, vismaz no ekonomikas ministra puses, ka no TUA programmas nav nekāda labuma. To var saprast pat skolnieks. Ja kāds Latvijas iedzīvotājs pārdod savu māju vai dzīvokli par 250 tūkstošiem eiro, turklāt šie 250 tūkstoši nonāk nevis pie cita Latvijas iedzīvotāja, bet atnāk no citas valsts, tas nozīmē, ka valstī ieplūdusi nauda, uzsvēra politiķis.
Viņš norādīja – valstī ieplūst 250 tūkstoši, kas "grozīsies" valsts tautsaimniecībā.
Янис Юрканс - Sputnik Latvija, 1920, 15.07.2020
Jurkāns iesaka Latvijai atteikties no jauna Krievijai nedraudzīga soļa
Pēc viņa vārdiem, tas nozīmē: cilvēks par šo naudu var darīt kaut ko labu gan sev, gan valstij, protams, ar noteikumu, ka, saņēmis naudu, viņš nebrauks tūlīt uz Īriju vai Lielbritāniju, pametot Latviju uz visiem laikiem. Ja tā nenotiks, iespējams, cilvēks vai viņa ģimene par to naudu nopirks sev labāku mājokli vai taisīs remontu, doto naudu celtniecības nozares darbiniekiem vai, iespējams, nodrošinās labu izglītību saviem bērniem. Tas viss nebūtu iespējams, ja šīs naudas nebūtu, tāpēc vismaz ekonomikas ministram šajā gadījumā nāktos paklusēt, teica Dombrovskis.
No 2010. gada jūlija līdz 2020. gada decembrim saskaņā ar šo investīciju programmu piešķirti 19 tūkstoši TUA. 186 gadījumos TUA investoriem noraidīta, 1672 atļaujas anulētas.
2020. gada 31. decembrī Latvijā uzturējās 7441 cilvēks – investori un viņu ģimenes locekļi ar spēkā esošām TUA. Salīdzinājumā ar datiem gadu iepriekš viņu skaits samazinājies par 550 cilvēkiem.
Республика Мальта - Sputnik Latvija, 1920, 21.10.2020
EK uzsākusi Kipras un Maltas Uzturēšanās atļauju programmu likumīguma pārbaudi
Ar TUA saņemšanu saistītās investīcijas no 2010. gada jūlija līdz 2020. gada decembrim sastādīja 1,55 miljardus eiro. No šīs summas 83% (1,29 miljardi) saistīti ar darījumiem nekustamo īpašumu tirgū, ieguldījumi kredītiestāžu subordinētajās saistībās – 10% (158 milj. eiro), ieguldījumi uzņēmumu pamatkapitālā – 6%.
Kopš paša sākuma lielāko daļu investoru sastādīja Krievijas pilsoņi – apmēram 86% TUA pieprasījuši cilvēki no bijušās PSRS teritorijas.
Latvijas valdība pakāpeniski padarīja stingrākus TUA izsniegšanas noteikumus kopš 2014. gada, kad investīciju slieksnis tika palielināts no 150 līdz 250 tūkstošiem eiro. Fināla akords – 2017. gada novembrī tika noteikts obligātais maksājums 5 tūkstošu eiro apmērā reizi piecos gados par TUA pagarināšanu visiem nākamajiem investoriem, ieskaitot tos, kuri ieguldījuši naudu nekustamajos īpašumos, uzņēmumos vai banku saistībās.
Ziņu lente
0