Latvijā

Par iPhone katrs vakcinēsies: kā motivēs iedzīvotājus

© Pixabay / JESHOOTS-comIphone
Iphone - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakcinācijas zemie tempi nemainīgi liks Latvijas valdībai maksāt vakcinētajiem un ieviest ierobežojumiem nevakcinētajiem, uzskata eksperts.
RĪGA, 10. jūnijs - Sputnik. Latvijas Veselības ministrija izskata jaunas iespējas, kā pamudināt cilvēkus vakcinēties, žurnālistiem pastāstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Aizvadītajā nedēļā pirmo Covid-19 vakcīnu saņēma trīskārt mazāk cilvēku nekā otro devu. Šī iemesla dēļ Veselības ministrija plāno izvērtēt pasākumus, kas motivē vakcinēties, un prioritāri orientēt tos uz cilvēkiem no riska grupām, arī senioriem.
Pavļuts atzīmēja, ka jaunie pasākumi būšot tuvāki cilvēkiem. Piemēram, plānots paplašināt izbraukuma vakcināciju, dot senioriem iespēju vakcinēties mājās. Patlaban šajā kontekstā rit aktīvs darbs ar pašvaldībām.
Plānots aktīvāk sadarboties ar Izglītības un zinātnes ministriju, lai veicinātu vakcināciju izglītības iestādēs. Tātad līdz jaunā mācību gada sākumam pēc iespējas lielāks skaits pedagogu un bērnu būs aizsargāti.
Ar laiku Latvijai būs jāķeras pie primitīvākām motivācijas metodēm, konstatēja politologs Jurģis Liepnieks diskusijā telekanālā "RīgaTV 24".
Viņš uzskata, ka posms, kurā bija iespējams kaut ko pamatot ar racionāliem argumentiem, ir garām, bet sarunas ar cilvēkiem, kuri noraida vakcināciju, ir absolūti bezcerīgas un bezjēdzīgas. Valstij būs jāmeklē citas metodes.
Politologs uzskata, ka nelīdzēs nekādi argumenti, būs jāķeras pie vienkāršākiem un primitīvākiem instrumentiem. Neizbēgami vajadzēšot aicināt vakcinēties, izdalot iPhone, bonusus, organizēt loterijas. Tās ir pārbaudītas metodes, par ko valstij būs jāmaksā. Eksperts ir pārliecināts: par iPhone cilvēki vakcinēsies, vienalga, kāds būtu viņu viedoklis.
Tāpat eksperts norāda, ka nepieciešami ierobežojumi nevakcinētajiem. Viņš uzsvēra, ka tā būs nevis diskriminācija, bet citāda attieksme: cilvēki taču neļauj braukt pie sarkanās gaismas vai sēdēt pie stūres reibumā. Neviens "nediskriminē" dzērājus, viņiem neļauj vadīt mašīnu, jo tā ir sociāli bīstama uzvedība. Pasaules prakse liecina, ka sabiedrība par paciest zināmu skaitu idiotu, teica Liepnieks, - par 15% idiotu naudu neviens netērēs. Taču diemžēl Latvijā šis skaits sasniedzot divas trešdaļas iedzīvotāju, un redzams, ka valsts nespēj atrisināt "intelektuālu problēmu", apliecināja Liepnieks.
Iepriekš viņš kritizēja valdību par nevēlēšanos laist klajā avīzi par vakcināciju arī krievu valodā.
Ziņu lente
0