Viedoklis

Baidens izšķīries par Amerikas galveno ienaidnieku

© Sputnik / Артур Габдрахманов / Pāriet pie mediju bankasNemieri pie Kapitolija
Nemieri pie Kapitolija - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo gadu desmitu laikā ASV vēsturē zināmi gadījumi, kad jau pat vienkāršu faktu, veselā saprāta un cilvēciskās pašcieņas aizstāvēšana interpretēta kā baismīgā baltās rases pārākuma ideja ar visām no tā izrietošajām sekām.
Nesen ASV prezidents Džo Baidens paziņoja: "Saskaņā ar izlūkdienestu datiem, mūsu dzimteni tagad visvairāk apdraud nevis ISIS* vai "Al Kaidas"* teroristiskā darbība, bet gan baltās rases pārākuma kustības. Naidu uzvarēt nevar, tas vienkārši noslēpjas. Taču atliek varasvīriem dot tam mazliet gaisa, pavisam mazliet, un tā iznāk no patvēruma, atkal atrod sev izpausmes, it kā nemaz nebūtu pazudusi. Mēs nevaram, mēs nedrīkstam dot patvērumu naidam." Par situāciju Savienotajās Valstīs stāsta Maksims Sokolovs.
Prezidenta paziņoja, ka pirms divām nedēļām parakstījis likumu "Par noziegumiem uz naida pamata Covid-19 pandēmijas laikā" un viņa administrācija izstrādās "plašāku stratēģiju cīņā ar iekšējo terorismu un vardarbību, ko radījuši briesmīgākie noziegumi uz naida un citu neiecietības formu pamata".
Tātad tēvzeme ir briesmās, un ienaidnieks ir skaidrs.
Principā, rasu vai nacionālais naids, tāpat kā pārākuma sajūta nav laba lieta, un gan pašu ASV, gan citu valstu vēsturē tam ir daudz piemēru. Sākotnēji Savienotās Valstis bija vergturu demokrātija. Tēvu-dibinātāju lieliskie vārdi par to, ka Radītājs dāvājis neatņemamas tiesības uz dzīvību un brīvību, uz tieksmi pēc laimes, ne mazākajā mērā neattiecās uz nēģeriem. Ābrams Linkolns, kurš 1862. gada 30. decembrī parakstīja "Proklamāciju par vergu atbrīvošanu", toreiz rakstīja arī to, kas diezin vai būtu pa prātam mūsdienu tiesībsargiem un progresistiem (kur nu vēl BLM piekritējs): "Es nevaru iedomāties lielāku nelaimi, kā nēģera vienlīdzīga integrācija mūsu sociālajā un politiskajā dzīvē. Es neatbalstu un nekad neesmu atbalstījis balsstiesību piešķiršanu nēģeriem vai tiesību kļūt par zvērināto žūrijas locekļiem, ne arī par to, lai viņiem būtu tiesības vadīt valdību, ne arī par to, ka viņi stātos laulībās ar baltajiem." Tātad personiskā brīvība, taču nekas vairāk, bet pats labākais – braukt prom uz Āfriku: "Divdesmit gadu laikā mēs varēsim miermīlīgi pārvietot nēģeri turp, kur viņš varēs pilnā mērā kļūt par cilvēku."
Протесты в Висконсине - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2021
ASV sākušies jauni BLM nemieri – "Jūs nevarat apturēt revolūciju!"
Un vēl aptuveni gadu simteni melnādainie saskārās ar nopietniem ierobežojumiem. 1890. gadā Luiziānā ieviesta rasu segregācija dzelzceļa transportā, līdz 1915. gadam visos dienvidu štatos pieņemti tā saucamo Džima Krou likumi, kas paredzēja rasu segregāciju mācību iestādēs, viesnīcās, veikalos, restorānos, slimnīcās, tualetēs un transportā. Parādījās "Rieta pilsētas", kuros nēģeriem bija aizliegts apmesties, jau dzīvojošie tika izraidīti. XX gadsimtā vidū Eiropā to dēvēja par "Judenfrei". Nēģeru un balto laulības bija aizliegtas, labākajā gadījumā tās saskārās ar spēcīgu nosodījumu.
1935. gada Nirnbergas rasu likumi (patiesībā, visai maigi salīdzinājumā ar to, kas notika vēlāk) lielā mērā "norakstīti" no amerikāņu paraugiem. Vēlāk gan vācieši gāja tālāk idejā par savu rases pārākumu un mēģināja galīgi atrisināt problēmu ar zemcilvēkiem. Tātad ar pārākumu patiešām var aiziet ļoti tālu.
Pats Baidens ir dzimis 1942. gadā un pusaudža gados pats varēja novērot daudzus rasu segregācijas jaukumus. Iespējams, tolaik viņa dvēselē uz visiem laikiem iemitinājās ideja cīnīties ar balto rasismu.
Taču jāpatur prātā, ka idejas, kas bija labas pirms diviem gadsimtiem, pirms gadsimta, pat pirms pusgadsimta, tagad vairs nav tik labas. Nevajag plūdu laikā skraidīt apkārt ar ugunsdzēšamo. Un nav pārliecības, ka Baidens tā nerīkojas.
BLM atbalstītāji ASV - Sputnik Latvija, 1920, 04.06.2021
Viedoklis
Amerikā atceļ policiju: pilsētas okupē bruņoti kaujinieki
Pēdējo gadu desmitu laikā ASV vēsturē zināmi gadījumi, kad jau pat vienkāršu faktu, veselā saprāta un cilvēciskās pašcieņas aizstāvēšana interpretēta kā baismīgā baltās rases pārākuma ideja ar visām no tā izrietošajām sekām.
Mūsdienu izglītība ASV bagātinājusi eģiptoloģiju – tā prasa atzīt, ka eģiptoloģija nav zinātne par Heopsiem un Amenhotepiem, bet gan par to, ka visi antīkie gudrie un varoņi patiesībā piederējuši pie melnās rases. Aristotelis un pārējie. Notikusi klasiskās literatūras un klasiskās mūzikas tīrīšana, - to radījuši baltie vīrieši, un tas jau ir neizpērkams grēks. Vienkārša norāde par to, ka nēģeri gūst lieliskus panākumus vieglatlētikā, sporta spēlēs, mūzikā, taču viņiem nesekmējas šahs, tāpat kā matemātika, fizika, ķīmija – nu, tas jau ir absolūti nepieņemami, tas ir aizliegts.
Labi, var jau iztikt bez Aristoteļa un klasiskās mūzikas, lai jau tā būtu. Taču arī praktisko zinātņu un arodu pasniegšanā manāma pieeja, kas aizliedz pieprasīt no studentiem vienādu zināšanu līmeni neatkarīgi no viņu rases – arī tas esot baltais rasisms un pārākuma ideja. Kautrie iebildumi par risku – pareizās rases ārsti un inženieri var būt profesionāli nederīgi, protams, tiek noraidīti.
Акция BLM в Лондоне - Sputnik Latvija, 1920, 02.09.2020
Viedoklis
"Dodiet naudu ekstrēmismam": kas un kā finansē Black Lives Matter
Mulsumu var radīt arī BLM aktīvisti, kuru priekšā baltie publiski metas ceļos un bučo viņiem apavus. Vai aktīvisti, kuri ierodas sabiedriskās ēdināšanas iestādēs un pieprasa to klientiem ieņemt padevīgu pozu. Nosaukt to par draņķību, cilvēka cieņas aizskaršanu? Arī tas būs baltais rasisms.
Lieta tāda, ka "baltās rases pārākuma kustība" progresīvā izpratnē ir ļoti plašs jēdziens. Pie tā pieder gan nēģeru linčotāji un niknie kukluksklanieši baltajos paltrakos, gan arī visnotaļ miermīlīgi cilvēki, kas vienkārši nepiekrīt universitātēm un ielu hunveibiniem. Pie tam risks dabūt pa ādu miermīlīgajiem ir daudz lielāks. Linčotājus un kukluksklaniešus vēl vajag sameklēt, un nav zināms, vai atradīsi, toties daudz vairāk ir to, kuri neapmierināti ar "kultūras revolūciju", ar to, ka viņus ļoti pazemojošām metodēm spiež priecīgi apgalvot, ka 2 x 2 = 5.
To visu dēvē par "vajāšanu pēc neprecīzi noteiktas pazīmes". Tā dāvā plašas "domzieguma" iespējas. Tiesa, kāds pusaizmirsts pēcpadomju nacionālo valstu būves darbonis reiz uzsvēra: demokrātija – tas jums nav nekāds lobio.
* Krievijā aizliegtās organizācijas
Ziņu lente
0