Baltijā

Igauņu kiberkarotāji mācās strādāt ar NATO lietotnēm mācībās CWIX

© Photo Eesti KaitsevägiПризывник и военнослужащий Управления кибервойск Эстонии
Призывник и военнослужащий Управления кибервойск Эстонии  - Sputnik Latvija, 1920, 09.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Aizsardzības spēku kibervienība aktīvi piedalās NATO plašajās kibermācībās CWIX. Pastāstīsim, ar ko tajās nodarbināti igauņu kiberkarotāji.
RĪGA, 9. jūnijs – Sputnik. Ziemeļatlantijas alianse sākusi plašas kibermācības CWIX ar mērķi pārbaudīt gandrīz 30 bloka dalīvalstu armijas interneta platformu savietojamību. Savu artavu lietotņu testēšanā nes arī Igaunijas Aizsardzības spēku kibervienība, vēsta Sputnik Meedia.
Kibermācības CWIX (Coalition Warrior Interoperability eXploration) veltītas NATO dalībvalstu bruņoto spēku operatīvās atbilstības pētījumiem, ilgs līdz 23. jūnijam. Mācību galvenais laukums atrodas Polijā, Bidgoščē, no kurienes tiek vadītas visu bloka valstu darbības.
Военнослужащие Управления кибервойск Эстонии на полевых учениях - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2021
Igauņu kiberkareivjiem atņem datorus un sūta izdzīvot lauka nometnē
Mācībās CWIX lielākā uzmanība pievērsta programmatūras un aparatūras testiem, kas pārbauda un paplašina nacionālo un alianses komunikāciju un informācijas sistēmu savietojamību, vēsta Igaunijas Aizsardzības spēku preses dienests.
Kibervienības štāba jaunākais virsnieks leitnants Valdurs Tamets pastātīja, ka šīs mācības Igaunijai ir ļoti svarīgas – pateicoties tām, Aizsardzības spēki paplašinās savu spēju runāt valodā, ko izmanto tās sabiedroto sistēmas.
"Šogad mēs pārsvarā izstrādāsim informācijas sistēmu operatīvo savietojamību, kas sniedz datus par situaciju un Aizsardzības spēku karadarbībām," viņš pastāstīja.
Līdz ar igauņu kibervienību mācībās piedalās arī 1. Kājnieku brigades karavīri un fonda "CR14" speciālisti – viņi ir atbildīgi par manevru virtuālās vides nodrošināšanu.

Krievija ir gatava atvairīt NATO kiberuzbrukumus

Igaunijas kibervienības analogs Krievijā ir Informatīvo operāciju spēki, kas īsteno Krievijas BS kibervienību operāciju koordināciju un integrāciju, pārbauda Aizsardzības ministrijas kibernētisko potenciālu un paplašina tā darbību iespējas kibertelpā.
Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu jau 2014. gadā parakstīja pavēli par kibernētiskā štāba izveidi Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba sastāvā. Tā galvenais uzdevums ir aizsargāt no nesankcionētas iejaukšanās valsts pārvaldes elektroniskajās sistēmās.
Работа за компьютером - Sputnik Latvija, 1920, 27.12.2019
Eksperts: ASV gatavo kiberkaru
Informatīvo operatīvo operāciju svarīgākie uzdevumi ir kiberkara operāciju centralizēta īstenošana, KF militāro datortīklu vadība un aizsardzība, Krievijas militāro vadības un sakaru sistēmu aizsardzība no kiberterorisma un tajās esošās informācijas aizsardzība no domājamā pretinieka. Spēku sastāvā ir vienības, kas saformētas no augsti kvalificētiem speciālistiem: matemātiķiem, programmētājiem, inženieriem, kriptogrāfiem, radioelektroniskās cīņas virsniekiem, sakarniekiem, tulkotājiem utt.
Ziņu lente
0