Sankcijas pret Baltkrieviju nostādījušas smagā stāvoklī Latvijas uzņēmumus

© Sputnik / Sergey MelkonovРижский порт
Рижский порт - Sputnik Latvija, 1920, 27.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmējiem nepatīk ekonomiskās sankcijas, viņi dod priekšroku dzīvei mierā ar visiem kaimiņiem, tomēr dažkārt tas nav iespējams.
RĪGA, 27. maijs — Sputnik. Baltkrievija nav liels Latvijas eksporta tirgus, tomēr sankcijas pret to nostādījušas ļoti smagā stāvoklī dažus Latvijas uzņēmumus, pastāstīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis, vēsta TVNet.
Šonedēļ ES valstu vadītāji vienojās par ekonomisko un individuālo sankciju ieviešanu pret Baltkrieviju. Vienlakus Baltkrievijas ĀM izteica protestu Latvijas vēstniekam Eināram Semanim par valsts karoga aizskaršanu Rīgā un informēja par visa Latvijas diplomātiskā korpusa izraidīšanu. Latvijas ĀM atbildēja simetriski.
На флагштоках у гостиницы где проживают хоккеисты сборных участников ЧМ-2021 сняли флаги Беларуси и России и заменили на флаги Белорусской опозиции и Флаг олимпийского комитета России.  - Sputnik Latvija, 1920, 26.05.2021
Viedoklis
Cik Latvijai izmaksās Baltkrievijas karoga noraušana?
Rostovskis atzimēja, ka Latvijas uzņēmumi pārsvarā eksportē uz citām ES valstim, taču vairāki uzņēmēji strādā arī Baltkrievijas tirgū.
Rostovskis atgādināja, ka Baltkrievija ir kaimiņvalsts un ir normāli sadarboties ar kaimiņiem, ja netiek ņemts vērā politiskais zemteksts.
Viņš norādīja, ka uzņēmējiem nepatīk nekādas sankcijas, jo tādos apstākļos tiek apgrūtināta situācija biznesa vidē.
Rostovskis atzina: uzņēmēji vēlas, lai pārsvarā tiktu izmantotas diplomātiskās metodes, tomēr uzsvēra, ka biznesmeņi, kas strādā politiski riskantā tirgū vai citu riska faktoru apstākļos, jāņem tie vērā un jāsaprot, kā tos pārvalstī.
Protams, teica LTRK vadītājs, ir politiskās emocijas, tomēr pasaule virzās uz priekšu, bizness turpinās racionālā līmenī.
Pēc Baltkrievijas Finanšu ministrijas datiem, 2020. gadā Latvija ieņēma 16. vietu preču apgrozījuma ziņā un 13. vietu eksporta ziņā starp Baltkrievijas ārējās tirdzniecības partneriem.
Kopš 2015. gada preču apgrozījums ar Latviju sarucis divkārt, pārsvarā –Baltkrievijas preču importa krišanās rezultātā. Taču Latvijas preču eksports uz Baltkrieviju, salīdzinājumā ar 2015. gadu, pieaudzis no 77,1 līdz 83,7 milj. dolāru gadā. Baltkrievijas imports pērn sasniedza 309,9 milj. dolāru, tas krities par 22% salīdzinājumā ar 2019. gada līmeni. Ārējās tirdzniecības saldo (626 preču grupas) ir tradicionāli pozitīvs Baltkrievijai – 226,2 milj. dolāru.
Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Latvija, 1920, 25.05.2021
Lukašenko parādīja saviem pretiniekiem Rietumos, ka viņam ir garas rokas
Baltkrievijas un Rietumu attiecības strauji pasliktinājās pēc prezidenta vēlēšanām 2020. gadā, kad virkne rietumvalstu neatzina balsojumu par brīvu un demokrātisku. Pērn ES pieņēma trīs sankciju paketes pret virkni Baltkrievijas uzņēmumu un amatpersonu – Brisele uzskata, ka tie ir atbildīgi par prezidenta vēlēšanu rezultātu iedomāto falsifikāciju, kā arī par vardarbību pret protesta akciju dalībniekiem.
Baltijas valstis paziņoja, ka sastādījušas savus sankciju sarakstus pret Baltkrievijas augstāko vadību un ir gatavas uzņemt no valdības cietušos baltkrievus. Lukašenko savukārt paziņoja, ka risinās problēmu ekonomiskā ceļā, un deva rīkojumu izstrādāt iespēju pārvest Baltkrievijas tranzītu uz Krievijas ostām. Februārī Maskava un Minska parakstīja atbilstošu vienošanos.
Ziņu lente
0