Riepu cenas pieaugs par 20-60%: Latvijas tirgotāji brīdina autovadītājus

Зимние шины - Sputnik Latvija, 1920, 01.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc tirgotāju prognozēm jau tuvākajā laikā gaidāms riepu cenu kāpums no 20% līdz 60% atkarībā no izmēra un segmenta.
RĪGA, 1. maijs — Sputnik. Drīzumā Latvija var saskarties ar autoriepu deficītu un cenu kāpumu, iemesls – automobiļu industrijas krīze un dārgās konteineru piegādes no Ķīnas, vēsta Latvijas Radio 4 raidījums "Doma laukums".
"Jau tagad vērojams populāru riepu deficīts. Piemēram, Latvijas tirgū pietrūkst lēto riepu 195-65-R15, turklāt aktīvā vasaras riepu izmantošanas sezona vēl nav sākusies. Tāpēc ir iemesls bažām, ka riepu nav un tās ir dārgas," stāsta kompānijas vadītājs Autoriepu nams Oskars Krampāns.
Автомобильный рынок - Sputnik Latvija, 1920, 19.02.2021
Izpirkuši kurjeri: kāpēc Latvijā vairs nav lētu automobiļu
Par galveno cēloni Krampāns uzskaita strauju konteineru piegāžu no Ķīnas sadārdzināšanos. "Ja agrāk vienu konteineru ar riepām no Ķīnas mēs vedām par 1800 dolāriem, tad pēdējā laikā gadījās, kad bija jāmaksā 11 000 dolāri un pat vairāk. Patlaban cenas svārstās no 7000 līdz 9000 dolāriem. Sanāk, ka viena Ķīnas riepa, ieskaitot pārvadājumu izmaksas, maksā tikpat kā budžeta klases riepa no Eiropas.
Taču arī Eiropas budžeta klases riepu pietrūkst. Covid-19 dēļ Eiropas rūpnīcas kādu laiku nestrādāja pilnā jaudā. Dažas nestrādā arī tagad. Lūk, tāda ir situācija," paskaidroja Krampāns.
Automašīnu riepu deficītu prognozē arī cits nozares pārstāvis – riepas.com vadītājs Didzis Zaļkalns. "Pagaidām mēs saskaramies ar konteineru aizkavēšanos. Ražotāji skaidro, ka pašlaik nevar atrast vietas kuģos. Kas attiecas uz globālo deficītu, tas būs, jo piegāde visā pasaulē kavējas. Turklāt pārvadātāji vispirms ved tos konteinerus, par kuriem klienti ir gatavi maksāt dārgāk. Daudzi gaida, kad piegāde kļūs lētāka. Tas nozīmē, ka mēs nesaņemam riepas. Autovadītājiem tas nozīmē, pirmkārt, perspektīvu braukt ar vecām riepām. Otrkārt, to sadārdzinājumu," teica Zaļkalns.
Patērētāju tiesību aizsardzības centrā nekādu signālu par iespējamo deficītu automašīnu riepu tirgū pagaidām nav saņēmuši. "Pašlaik mums nav tādu signālu un sūdzību. Piemēram, uz ļoti ilgu riepu piegādi," teica "Domu laukumam" centra pārstāve Sanita Gertmane.
Ziņu lente
0