"Visu saņēmu, paldies": kā labā Latvijā spiegoja pāris no Kaļiņingradas

CC0 / pixabay / Девушка с фотоаппаратом
Девушка с фотоаппаратом - Sputnik Latvija, 1920, 26.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Par šo man paredzēta kriminālatbildība": kaļiņingradiete Antoņina Zimina apzinājās, ka pārkāpj likumu, bet, kā liecina sarakste, turpināja nodot informāciju Latvijas izlūkdienestiem.
RĪGA, 25. aprīlis - Sputnik. Baltnews rīcībā nonāca materiāli, kas liecina par Kaļiņingradas iedzīvotāju Antoņinas Ziminas un Konstantīna Antoņeca ilggadīgo darbu Latvijas izlūkdienestu labā.
Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, 20. aprīlī apelācijas tiesa atstājusi negrozītu spriedumu par valsts nodevību Ziminai un Antoņecam. Ziminai tika piespriesti 13 gadi kolonijā, Antoņecam - 12,5 gadi stingrā režīma kolonijā. Tāpat katram no laulātajiem tika piespriests naudassods 100 000 rubļu apmērā.
Kā noskaidrojās, Zimina regulāri apmeklēja Latviju "tūrisma nolūkos" kopš 2012. gada. Apmēram šajā laikā viņa iepazinās ar bijušo Rīgas domes deputātu, Latvijas specdienestu lielo draugu Jāni Mārtiņu Skuju. Krievvalodīgā auditorija viņu pazīst kā aktīvu cīnītāju par latvisku Latviju.
Здание министерства иностранных дел РФ в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2021
Krievijas ĀM pastāstīja par Rietumu lomu Baltkrievijā plānotajā valsts apvērsumā
Tieši pēc Skujas lūguma 2012. gadā Zimina tikās ar Latvijas Satversmes aizsardzības biroja darbinieku vārdā "Andress", kurš vēlāk viņu savervējis. Kopā ar "Andresu" Ziminas kurators bija viņa kolēģis "Aleksandrs". Skujam bija atvēlēta ziņneša loma, personiskajā sarakstē Zimina un biroja darbinieki sauca viņu JMS.
Pirmā Baltnews rīcībā nonākusī Ziminas vēstule "Andresam" datēta ar 2014. gada 3. decembri. Tajā Antoņina ziņo, ka nodeva Skujam kādus datus, vienojas par tikšanos Rīgā un lūdza finansiālu atbalstu.
"Sveiks, nodevu JMS info par dialoga dalībniekiem, otrā vēstule – programma... plānoju braucienu uz Berlīni, noteikti piezvanīšu. Līdz 8. plānoju būt ārzemēs. Uz Rīgu, iespējams, ap 15. janvāri, gribu atbraukt viena ceturtdien un satikties ar tevi ceturtdien - piektdien, bet sestdien atbrauks mans draugs un mēs ar viņu pastaigāsim pa pilsētu. Paskaties kalendārā, kā visu saskaņot. Klau, man ļoti neērti par to jautāt, bet vai es varētu cerēt uz kādu naudiņu, kaut nelielu, jo brīvdienās, kad viņš atbrauks, man gribētos apmesties spa-viesnīcā Opera, tāpat lai arī restorānam pietiktu, lieta tāda, ka es braucu uz Berlīni uz viņa rēķina, un, kamēr vēl neesam precējušies, man negribētos lai viņš uzņemtos visus tēriņus. Taču kāzas jau ir ieplānotas aprīļa beigās, lūk tādas ziņas, nezinu, vai es rīkojos pareizi, bet šķiet, ka jāriskē. (pareizrakstība un punktuācija saglabāta – red. piez.).
© BaltnewsСкриншот переписки Антонины Зиминой
Скриншот переписки Антонины Зиминой - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Скриншот переписки Антонины Зиминой
Antoņinas Ziminas sarakstes ekrānuzņēmums
Pēc divām dienām, 5. decembrī, Antoņina saņem latviešu izlūka atbildi, viņš sīki instruē Ziminu, kā uzvesties sarunās ar Krievijas specdienestu darbiniekiem, sola atbalstīt finansiāli un apliecina, ka saņēmis Skujam nodoto informāciju.
"Par tavu ierašanos esmu sapratis, arī par taviem plāniem Rīgā ;) obligāti sagatavošos ;) par tavu lūgumu atbalstīt finansiāli esmu sapratis, darīšu visu, kas no manis atkarīgs :)). Kas attiecas uz tavu sarunu – domāju, ka tas ir tavu daudzo paziņu un kontaktu dēļ Rīgā, jo tu pazīsti daudz cilvēku Rīgā. Viņi tikai grib saprast, kuru tu pazīsti labi un kuru ne visai labi, lai izmantotu tos ar tavu palīdzību ;) es uzskatu, ka tev nav nekāda pamata stresam, bet jebkurā gadījumā esi uzmanīga! Vēl viņi pajautās, kāpēc tu esi noraizējusies, saki, ka tas ir dabiski:), jo viņi ir cilvēki no "turienes"! Ja lūgs palīdzību, esi laipna ar viņiem un pasaki, lai tev palīdz ar labu amatu, jo tas tev ir svarīgi un vajadzīgs "laulībai". <…> Es tik nesapratu, kas tāds ir V?! Taču šo niansi un "sarunu" pārrunāsim Rīgā, tikšanas laikā :) Liels paldies, visu esmu saņēmis, viss ir super."
© BaltnewsСкриншот переписки Антонины Зиминой
Скриншот переписки Антонины Зиминой - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Скриншот переписки Антонины Зиминой
Antoņinas Ziminas sarakstes ekrānuzņēmums
2016. gadā Antoņina Zimina iekārtojās darbā Pensiju fondā Kaļiņingradā. Divu nedēļu laikā, ko viņa tur bija nostrādājusi, viņai izdevies nozagt paroles no datubāzes ar Krievijas pilsoņu datiem, par ko liecina 12. jūnija vēstule.
"Sveika, esmu *** (nozagusi – red. piez.) paroles no kolēģu seifa un tos noskenēju. Tās der visām datu bāzēm. Par to man ir draud kriminālatbildība. Paroles maina martā. Tu pats netiksi ar tām galā, te vajadzīgi prof. hakeri, jo aizsardzības pakāpe ir augsta. Kur ir vārdi, jāievada katra vārda pirmie 3 burti. Apskauju. Tas ir ļoti svarīgi, tur ir info par katru pilsoni. Apskauju," paziņoja Antoņina.
© BaltnewsСкриншот переписки Антонины Зиминой
Скриншот переписки Антонины Зиминой - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Скриншот переписки Антонины Зиминой
Antoņinas Ziminas sarakstes ekrānuzņēmums
Jau tad Zimina apzinājās, ka pārkāpj likumu. Latvijas aģents "Andress" atbildēja Antoņinai pēc četrām dienām, 16. jūnijā:
"....Kas attiecās uz parolēm un piekļuves vārdiem, uzmanies, lūdzu! Īpaši neriskē ;))) un atceries, ka tu esi jauns darbinieks, un vecākie kolēģi tevi novēro."

Vīrs un sieva

2015. gada aprīļa beigās Antoņina Zimina apprecējās ar Kaļiņingradas apgabala Ekonomikas ministrijas juristu Konstantīnu Antoņecu. Sākumā Konstantīns neko nezināja par dzīvesbiedres darbību, bet 2016. gada sākumā, kā rakstīja pati Zimina, visu saprata un lūdza "nekur viņu neiejaukt", taču vienlaikus neatteicās palīdzēt sievai. Sarakstē ar "Andresu" Zimina sīki rakstīja par savu vīru.
"Kas attiecas uz vīru, te ir sarežģīti, viņš principā nav muļķis, un es domāju viņš sen jau nopratis, man viņš teica: "Tikai mani nekur neiejauc, neko negribu zināt, bet, ja vajag, tev palīdzēšu." Viņš jau apskatījis grāmatvedības dokumentus savā ministrijā, kam maksā par slepenību. 4 uzvārdi. 1. Ekonomikas ministrs... 2... 3.... kadri. 4.... - jur. nodaļa. Pārējās nodaļās viņam nav piekļuves dokumentiem, bet es domāju, ka kaut kas vēl parādīsies. Es vīru nespiežu, jo viņam paranoja jau sākas:) Viņš man reiz teica: LT [Lietuva] un LV [Latvija] tās nav nopietnas valstis, ja es ar kādu sadarbotos, izvēlētos Vāciju vai ASV. Es caur JMS nosūtīšu Valdības rokasgrāmatu, lai būtu vieglāk orientēties nākotnē."
© BaltnewsСкриншот переписки Антонины Зиминой
Скриншот переписки Антонины Зиминой - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Скриншот переписки Антонины Зиминой
Antoņinas Ziminas sarakstes ekrānuzņēmums
Citu vēstuļu saturs liecina par to, ka pakāpeniski Ziminai izdevās iesaistīt Antoņecu spiegošanā. 2016. gada 26. jūnija vēstulē viņa stāsta par slepeno saraksti, ko atradis viņas vīrs.
"Vīrs atradis kādu slepenu saraksti par īpašo ekonomisko zonu un plāniem, jautāja, vai man būtu vajadzīga, es teicu, ka nē, jo tas muļķis var izgāzties kopēšanas laikā :)) Labi, jauku atvaļinājumu, tuvākajā laikā jaunumi nav gaidāmi, bet, ja kaut kas būs, tad nodošu JMS. Apskauju, atā," rakstīja Zimina.
© BaltnewsСкриншот переписки Антонины Зиминой
Скриншот переписки Антонины Зиминой - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Скриншот переписки Антонины Зиминой
Antoņinas Ziminas sarakstes ekrānuzņēmums
Taču jau 4. augustā Ziminai bija steidzami jāsazinās ar "Andresu". Vēstulē ar atzīmi "Ļoti svarīgi!!!" Antoņina ziņoja, ka vīram izdevies nokopēt slepenus dokumentus, un lūdza kuratoru organizēt informācijas nodošanas kanālu – piemēram, caur Latvijas diplomātiskās misijas darbiniekiem.
"Sveiks. Supersvarīgas ziņas. Vīrs nokopēja visu slepeno, kas bija seifā. Liela dokumentu mape, viss, kas ir, pielaides, to darba grāmatiņas, kuriem ir pielaide un daudz kas cits. Es nevaru to nosūtīt pa internetu. Lūdzu, ātrāk izdomā kanālu. Kā to nodot, es negribu to glabāt pie sevis. Varbūt pa diplomātisko pastu, jo ir diplomāti..."
Tajā pašā dienā "Andress" gādīgi instruēja Ziminu par turpmākajiem soļiem: ieteica būt uzmanīgai ar materiāliem, lūdza vai nu izdarīt fotokopijas, vai pārrakstīt galveno ar roku, ieteica uzglabāt datus tur, kur neviens nevarētu tos atrast.
"Sveika Toņa, ar šiem materiāliem esi ļoti uzmanīga... tos nevar vienkārši nosūtīt, jo pastāv ļoti liels risks ne tikai tev un vīram, bet arī tiem, kuri tos vedīs, proti kurjeriem. Un sekas var būt ļoti nopietnas.... 1) Ja ir iespēja, nofotografē tos, ja nav, tad pārraksti ar roku dokumentu būtību, bet paskaties, kas ir svarīgs un kas ne īpaši! 2) Paši dokumenti jāatstāj tur, kur tie bija, lai neradītu aizdomas! 3) Kopijas/foto/pārrakstītās kopijas (SD karti vai zibatmiņu) <... > 4) Es padomāšu kā to varētu nosūtīt."
© BaltnewsСкриншот переписки Антонины Зиминой
Скриншот переписки Антонины Зиминой - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Скриншот переписки Антонины Зиминой
Antoņinas Ziminas sarakstes ekrānuzņēmums
Zimina nolēmusi atbraukt ar dokumentiem uz Latviju, taču noskaidrots, ka Lietuva aizliegusi viņai iebraukšanu. Tad Zimina piezvanīja Lietuvas Valsts drošības departamentam un piedāvāja resoram informāciju apmaiņā pret robežas šķērsošanu. "Lieta tāda, ka es varētu palīdzēt jūsu departamentam, man ir svarīga informācija," skaidroja viņa telefonsarunā.
Viņas sarunbiedrs piedāvāja nosūtīt dokumentus pa e-pastu. "Es nevaru, man par to Krievijā cietumsods draud..." – Zimina centās pārliecināt Valsts drošības departamenta pārstāvi, taču lietuvieši palikuši nelokāmi.
2018. gada aprīlī pārim izdevās tikt Rīgā un nodot kuratoram dokumentus. Šī gada jūlijā Ziminu aizturēja Kaļiņingradā. 2019. gadā Antoņecs tika aizturēts Maskavā. 2020. gada decembrī tiesa atzina abus laulātos par vainīgiem valsts nodevībā.
Ziņu lente
0