Krievijas aizsardzības ministrs brīdina NATO par augošo rosību pie KF robežām

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Pāriet pie mediju bankasМинистр обороны РФ, генерал армии Сергей Шойгу
Министр обороны РФ, генерал армии Сергей Шойгу - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO bruņojuma, militārās un speciālās tehnikas aktīva pārvietošana Krievijas dienvidu robežu virzienā liek saglabāt modrību: Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu ziņo, ka valsts ir gatava reaģēt nelabvēlīga scenārija apstākļos.
RĪGA, 23. aprīlis — Sputnik. Maijā un jūnijā NATO plāno lielas militārās mācības "Defender Europe 2021", kurās piedalīsies 30 tūkstoši karavīru no 26 valstīm. Manevri notiks 30 poligonos 12 Eiropas valstīs. Deklarētie mērķi – stratēģiskās un operatīvās gatavības celšana, ASV, to sabiedroto un partneru mijiedarbības uzlabošana.
Военнослужащие США на церемонии открытия совместных военных учений Украины и стран НАТО Rapid Trident-202 - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2021
Viedoklis
"NATO roku darbs": kas sācies pie Krievijas robežām
Taču, kā atklātības lēkmē paziņoja Ukrainas pārstāvis Trīspusējā kontaktu grupā Donbasa lietās Aleksejs Arestovičs UKRLife.TV ēterā, mācību jēga ir tā, "ka akvatorijās no Baltijas līdz Melnajai jūrai tiek izspēlēts – labi, teiksim atklāti – karš ar Krieviju, bruņota konfrontācija ar Krieviju.
Iepriekš vēstīts, ka NATO aktivitātes apogejs ieplānots maijā: vienotā operatīvajā telpā notiks mācības "Immediate Response", "Saber Guardian", "Swift Response", kā arī asociētās "African Lion" un "Steadfast Defender". Bulgārijā, Rumānijā, Igaunijā notiks četras gaisa desanta operācijas, kurās piedalīsies septiņi tūkstoši karavīru. No maija vidus līdz jūnija sākumam vairāk nekā 13 tūkstoši kareivju no 19 valstīm piedalīsies šaušanas mācībās PGA un PRA operāciju gaitā. Mācībās izmantotas visas Baltijas valstis. Aktīvi piesaistīti partneri – Gruzija, Moldova, Ukraina. Manevri "Defender Europe 21" noslēgsies jūnijā.
22. aprīlī Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu apspriedē Krimā atzīmēja NATO augošo militāro aktivitāti pie Krievijas dienvidu robežām. Šoigu uzsvēra, ka no alianses puses pastiprinās izlūkošanas darbība, aug operatīvās gatavošanās pasākumu intensitāte un mērogs.
Mācības sākusi arī Krievija. 22. aprīlī Opuka poligonā Krimā sākās Krievijas bruņoto spēku mācības. Tajās iesaistīti vairāk nekā 10 tūkstoši kareivju, 1,2 tūkstoši vienības tehniku un 40 kara kuģi.
Pie tam Šoigu paziņoja, ka mācības Krievijas Dienvidu un Rietumu kara apgabalos noslēgsies, un līdz 1. maijam 58. Dienvidu kara apgabala armijas, 41. Centrālā kara apgabala armijas, 7., 76. un 98. gaisa desanta divīziju kareivji atgriezīsies pastāvīgas dislokācijas vietās.
Ministrs paskaidroja: "Uzskatu, ka pēkšņās pārbaudes mērķi ir pilnībā sasniegti. Karaspēki demonstrējuši spēju nodrošināt valsts aizsardzību. Krievijas Bruņotie spēki adekvāti reaģē uz visām apstākļu izmaiņām Krievijas robežu tuvumā. Šeit, Krimā, izspēlētas jūras piekrastes pretdesanta aizsardzības darbības."
Pie tam Šoigu uzsvēra, ka Krievija joprojām vērīgi seko NATO spēku pārvietošanai gaidāmo mācību "Defender Europe 2021" rajonā. Armijas ģenerālis norādīja, ka Polijā, Slovākijā, Ungārijā, Rumānijā un Bulgārijā alianse izveidojusi koordinācijas centrus, kas nodrošina NATO spēku un kravu saņemšanu. Viens no NATO spēku galvenajiem koalīcijas grupējumiem izvēršas Melnās jūras reģionā. Ziemeļatlantijas alianses bruņojums, militārā un speciālā tehnika ierodas Grieķijas ostās.
Atgādināsim, ka Krievija īsteno pasākumus atbildei uz Ziemeļatlantijas alianses draudīgo militāro darbību.
Президент Центра системного анализа и прогнозирования    Ростислав Ищенко - Sputnik Latvija, 1920, 17.04.2021
Eksperts paskaidroja, kāpēc Baltija atbalsta Ukrainas iestāšanos NATO
Aprīlī, darba vizītē Ziemeļu flotē Šoigu inspicēja atomkreiseru bāzes punktu un organizēja vairākas sanāksmes. Ministrs atzīmēja, ka NATO darbību rezultātā līdzās Krievijas teritorijai koncentrēti 40 tūkstoši kareivju un 15 tūkstoši bruņojuma un militārās tehnikas vienību, arī stratēģiskā aviācija. Pie tam Savienotās Valstis kopš gada sākuma divkārt paplašinājušas izlūkdarbību pie Krievijas robežām gaisā.
Šoigu iepriekš uzsvēra, ka Rietumu stratēģiskais virziens rada lielākos draudus Krievijai. Nacionālo interešu aizsardzībai Maskava ir spiesta spert adekvātus atbildes soļus. NATO regulāri ziņo par militārajiem draudiem, ko it kā radot Krievija. Aizbildinoties ar tamlīdzīgiem nepamatotiem izteikumiem, alianse cenšas savilkt lielākus spēkus un līdzekļus pie KF robežām, lai arī Maskava neplāno uzbrukumus nevienā pasaules reģionā.
Ziņu lente
0