ES apstiprinājusi saikni starp vakcīnu AstraZeneca un trombu embolijas blaknēm

© AP Photo / Alessandra TarantinoВакцина от COVID-19 производства компании AstraZeneca
Вакцина от COVID-19 производства компании AstraZeneca - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šādas reakcijas iemesli paliek nezināmi, turklāt pētījumi joprojām turpinās, norāda speciālisti.
RĪGA, 7. aprīlis - Sputnik. Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) atzīst, ka patiešām pastāv saikne starp AstraZeneca ražoto vakcīnu un trombu embolijas blaknēm, vēsta RIA Novosti. Par to paziņoja Bioloģisko veselības apdraudējumu un vakcīnu stratēģijas vadītājs Marko Kavaleri.
"Tagad arvien grūtāk ir runāt par cēloņsakarību starp AstraZeneca vakcināciju un ļoti retiem trombu embolijas gadījumiem, kas saistīti ar zemu trombocītu skaitu. Skaidrs, ka tā pastāv," viņš sacīja.
Taču šādas reakcijas iemesli paliek nezināmi, uzsvēra Kavaleri. Pēc viņa vārdiem, pētījumi vēl nav pabeigti.
"Ar īsiem vārdiem sakot, tuvākajās stundās mēs teiksim, ka saikne pastāv, bet mums vēl jāsaprot, kā tas notiek," viņš paskaidroja.
Kavaleri paziņojumu komentēja Itālijas veselības ministra vietnieks Pjērpaolo Sileri. Viņš pieļāva, ka EZA varētu ieteikt neizmantot AstraZeneca vakcīnu noteiktām vecuma kategorijām. Turklāt ministra vietnieks atzīmēja, ka trombu embolijas gadījumu skaits ir niecīgs, ņemot vērā vakcinēto personu skaitu. "Nav šaubu, ka riska un labuma attiecība paliek pozitīva," saka Sileri.
Kompānija AstraZeneca un Oksfordas Universitāte izstrādāja vakcīnu pret koronavīrusu uz pērtiķu adenovīrusa vektoru bāzes. Janvāra beigās Eiropas Komisija apstiprināja to izmantošanai Eiropas Savienības teritorijā.
Центр вакцинации открылся в Гастрономическом павильоне Центрального рынка в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 04.04.2021
Latvijā sākusies vakcinācija personām vecumā no 60 gadiem
Kopš marta dažas Eiropas Savienības valstis ziņo par lēmumu apturēt koronavīrusa profilaksei paredzētās vakcīnas problemātiskās partijas lietošanu. Pirmā preparāta lietošanu apturēja Austrija pēc incidenta – viena no vakcinētajām personām mirusi, otrai izveidojusies plaušu artērijas trombu embolija.
Vēlāk EZA savā paziņojumā norada, ka veic incidentu izmeklēšanu ar pacientiem vairākās ES valstīs, kuri vakcinējušies ar AstraZeneca preparātu, un kuriem vēlāk tika reģistrēti veselības sarežģījumi, tostarp trombembolijas gadījumi, taču uzsver, ka pagaidām nav nekādu norādījumu tam, ka tieši vakcīna varētu izraisīt šādus sarežģījumus, un uzskata, ka vakcinācija izmeklēšanas laikā var tikt turpināta. Regulators uzsvēra, ka priekšrocības no vakcīnas izmantošanas ievērojami pārsniedz ar to saistītos riskus.
Ziņu lente
0