"Atgādina Ļeņina mauzoleju": rīdziniekus šokē Okupācijas muzeja rekonstrukcija

© Sputnik / Sergey MelkonovРеконструкция Музея оккупации
Реконструкция Музея оккупации - Sputnik Latvija, 1920, 29.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pilsētas aktīvisti šausminās par to, kā izskatīsies izremontētais Okupācijas muzejs un tā piebūve: "Laikam Birketam bija doma pārvilināt tūristus no Maskavas Sarkanā laukuma uz šejieni."

RĪGA, 29. marts — Sputnik. Atgādināsim, ka rekonstruēto Okupācijas muzeju un tā piebūvi "Nākotnes nams" bija plānots nodot ekspluatācijā 2020. gada vasarā. Spriežot pēc visa, galvenais darbu posms Latviešu Strēlnieku laukumā tuvojas noslēgumam. Tomēr rīdzinieki, šķiet, ir ļoti vīlušies par projekta arhitektonisko risinājumu.

"Protams, jāredz gala rezultāts dzīvē, bet, manuprāt, no arhitektūras viedokļa diezgan briesmīgi," viedokli pauda Andrejs Urbāns un pievienoja Okupācijas muzeja fotogrāfijas.

​​"Kas bija saprotams vēl pirms būvniecības sākuma," atzīmēja Ivans Nikonovs.

​​"Esmu dzirdējis urbāno leģendu, ka Birkerts (Gunārs Birkerts – latviešu izcelsmes amerikāņu arhitekts – red.) esot pālī kaut kādā pasākumā uz salvetes šo uzskicējis, un okupācijas muzeja darbinieces šo ideju nesa tālāk," sarkastiski raksta Andrejs Urbāns.

​​"Atgādina Ļeņina mauzoleju. Laikam Birketam bija doma pārvilina tūristus no Maskavas Sarkanā Laukuma uz šejieni. Ieeja pazemē. Goda vietā masu skate ar Covid-19 upuru zārkiem!" visai atbaidošu ainu zīmē Ģirts Birziņš.

​​"Nu tad beidzot uz aci ir redzams, kāpēc Zaiga Gaile tik briesmīgi cīnījās pret šo piebūvi. Kas sapurgā patiešām vienīgo arhitektoniski cienījāmo ēku - Okupācijas muzeju - laukumā. Ēku, kas pēc uzbūvēšanas pabija daudzu pasaules arhitektūras žurnālu lappusēs. Posts," uzskata Aija Kažoka.

​​"Kopā ar šo lētu un bezgaumīgu parodiju par arhitektūru būs labs ansambliņš," secināja Dima un parādīja kaimiņos uzbūvētās viesnīcas fotogrāfiju.

​​"Pati ēka ir ok, dadzis acīs vaibs piestāv, bet piebūve un tie skulpturālie piedēkļi ir vājprāts. Saprotu, ka saziedotā trimdas latviešu nauda jāiztērē un Birkerts šiška, bet nu kamon, mums ar šo ikdienā jādzīvo. Varēja kaut uzlabot gājēju infrastruktūru, vai attīstīt zaļo zonu," uzskata Irbe Šmite.

​​"Jā, strādāju tur tuvumā, kad gāju uz darbu, vispirms jau šausminājos, kā varēja pieļaut to atbaidošo viesnīceli, tad šī un visām kā kronis parādījās tā bezjēdzīgā siena. Bet varēja ielikt to visu Stūra mājā, gan vietas pietiktu, gan atbilstoša aura," sadusmota Kristīne.

​"Viss šis laukums ir viens liels briesmonis mūsu Vecrīgai, iekļaujot gan topošo SPA viensnīcu, gan RTU ēku," šausminās Antons Ļamins.

​​"Bija arhitektu protesti, bet šim objektam nez kāpēc speciāls status un speciāli likumi," brīnījās Toms Purgailis.

​"Kaut kas traks, pēdējā laikā Vecrīga cieš no nepārdomātas arhitektūras. Lai šo izbīdītu Saeima pieņema likumu - nododot būvvaldes funkciju izpildīšanu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, kas šo saskaņoja," precizēja Andrejs Urbāns.

​​"Sekas "piekrītam tiem, kuri skaļāk kliedz" lēmumu pieņemšanas stratēģijai valstī. Graujoši nekvalitatīva arhitektūra Vecrīgas sirdī, ko būvvalde negribēja pieļaut - un par to tika skaļi lamāti par komunistiem, valsts nodevējiem un valdība "pielēma" pati," atgādināja Līva Pērkone.

​​"Lūk, kas notiek, kad politiska ideoloģija, nevis arhitektūra un pilsētvide, ir pirmajā vietā," secināja Ivans Nikonovs.

​10 gadu laikā Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projekts saskāries ar dažādām problēmām. Tomēr 2018. gadā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Valsts nekustamie īpašumi ķērās klāt, un tad darbs sākās.

2019. gadā ziņots, ka 2020. gada vasarā rekonstruētais muzejs un "Nākotnes nams" tiks nodoti ekspluatācijā, bet līdz gada beigām savedīs kārtībā arī pašu Strēlnieku laukumu.

Latviešu strēlnieku laukuma rekonstrukcijai tiks iztērēti 1,5 miljoni eiro. Projektam plānots novirzīt līdzekļus no Eiropas Reģionālās attīstības fonda.

© Sputnik / Sergey MelkonovOkupācijas muzejs
Okupācijas muzejs - Sputnik Latvija
1/4
Okupācijas muzejs
© Sputnik / Sergey MelkonovOkupācijas muzejs
Okupācijas muzejs - Sputnik Latvija
2/4
Okupācijas muzejs
© Sputnik / Sergey MelkonovOkupācijas muzejs
Okupācijas muzejs - Sputnik Latvija
3/4
Okupācijas muzejs
© Sputnik / Sergey MelkonovOkupācijas muzejs
Okupācijas muzejs - Sputnik Latvija
4/4
Okupācijas muzejs
1/4
Okupācijas muzejs
2/4
Okupācijas muzejs
3/4
Okupācijas muzejs
4/4
Okupācijas muzejs
Ziņu lente
0