Trešajā vilnī Latvijā varētu ierobežot ne tikai plānveida medicīnas pakalpojumus

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Pāriet pie mediju bankasМедсестра в инфекционной клинической больнице №2 Департамента здравоохранения города Москвы
Медсестра в инфекционной клинической больнице №2 Департамента здравоохранения города Москвы - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca atzīst – pandēmijas trešajā vilnī nebūs viegli palīdzēt visiem saslimušajiem, taču ir arī labā ziņa: vakcinācija palīdzējusi mazināt mediķu saslimstību.

RĪGA, 10. marts — Sputnik. Koronavīrusa trešā viļņa gadījumā būs neiespējami iztikt bez veselības aprūpes pakalpojumu tālākiem ierobežojumiem, pastāstīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis, vēsta Lsm.lv.

Viņš atgādināja, ka slimnīca ir paaugstinātas gatavības stāvoklī jau vairāk nekā gadu, turklāt tas ir viens no galvenajiem koronavīrusa stacionāriem.

Вакцинация от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2021
Satriecoši SKDS aptaujas rezultāti Latvijā: 44% respondentu vēlas "Sputnik V"

"Austrumu slimnīcā ir ārstēta aptuveni trešdaļa no visiem Covid-19 pacientiem Latvijā. Arī "otrā viļņa" laikā mūsu kapacitāte bijusi diezgan augsta. Austrumu slimnīcā ir bijis vairāk nekā 430 Covid-19 pacientu gultas," pastāstīja Paeglītis.

Viņš konstatēja, ka jauna epidēmijas viļņa prognozes ir biedējošas – būs ļoti grūti nodrošināt ārstēšanu visiem Covid-19 pacientiem, un runa nav tikai par tehniskajiem resursiem un pieejamām gultasvietām, bet svarīgākais ir medicīnas personāls.

Tomēr šajā kontekstā ir arī labā ziņa – vakcinācija palīdzējusi mazināt Covid-19 saslimstību medicīnas personāla vidū.

"Protams, ar vakcinēšanos mums ir ļoti labi izdevies samazināt saslimstību mediķu vidū slimnīcā.

Covid-19 "otrā viļņa" pīķī mums slimoja un bija karantīnā gandrīz 300 darbinieki. Šobrīd tie ir nedaudz virs 60. Tas, protams, ir arī atspaids šobrīd, jo darbinieku resursi ir daudz pieejamāki," sacīja Paeglītis.

Tomēr pandēmijas jauna uzliesmojuma gadījumā, visticamāk, slimnīcā nevarēs iztikt bez veselības aprūpes pakalpojumu papildu ierobežošanas. Tā varētu skart, piemēram, onkoloģisko pacientu aprūpi.

"Ja "trešais vilnis" tiešām atnāks, domāju – bez tālākas pakalpojumu ierobežošanas nebūs iespējams nodrošināt ārstēšanu tik lielam pacientu skaitam," sacīja Paeglītis.

Tagad RAKUS izskata scenāriju, ka aprīļa beigās Covid-19 pacientu skaits Latvijas slimnīcās varētu pieaugt līdz 1700. Šādā gadījumā Austrumu slimnīcā gultu skaitu nāktos palielināt par 10–20%.

"Protams, tas pie nosacījuma, ka visas pārējās slimnīcas turpina ārstēt tikpat daudz pacientu un arī proporcionāli palielina kapacitāti," viņš piebilda.

Стопка водки - Sputnik Latvija, 1920, 06.03.2021
"Vakcīnas var droši apvienot ar alkoholu": Manavakcina.lv tvīts radījis skandālu

Viņš atzina, ka šāds prognozētais scenārijs ir mērens. Ja situācija būs drūmāka, nāksies padomāt arī par neatliekamo pakalpojumu ierobežošanu.

"Es gan īsti nespēju iedomāties, kā to var izdarīt," konstatēja Paeglītis.

Slimnīca var vakcinēt no koronavīrusa 2500 cilvēkus nedēļā. Kad vakcīna pieejama, vakcinē 300 cilvēkus dienā. Paeglītis piezīmēja, ka uz vakcināciju aicinātie pensionāri disciplinēti ievēro grafiku.

Ziņu lente
0