"Politiska pašnāvība": sociālajos tīklos skan kritika par VIP vakcināciju

© REUTERS / CLODAGH KILCOYNEВакцины от COVID-19 производства компаний Moderna, Pfizer и AstraZeneca
Вакцины от COVID-19 производства компаний Moderna, Pfizer и AstraZeneca - Sputnik Latvija, 1920, 16.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas augstāko amatpersonu vakcinācija radījusi asu neapmierinātības vilni – sociālo tīklu lasītāji kritizē ne tikai izraudzīto VIP personu sarakstu, bet arī vispārējos vakcinācijas tempus.

RĪGA, 16. februāris — Sputnik. Ceturtdien, 11. februārī Latvijā sākās augstu stāvošu ierēdņu vakcinācija Covid-19 profilaksei. Vakcīnas saņem amatpersonas, kuru pienākumi saistīti ar nepārtrauktu nacionālo drošību un valsts pamata funkcijām.

Nelielais ierēdņu loks, kam patlaban dāvāta iespēja saņemt vakcīnu ārpus kārtas, novērtēts ļoti stingri, saskaņā ar viņu atbildību un lomu valsts procesu pārvaldē.

Tomēr LTV pārraides De facto žurnālisti iepriekš noskaidroja, ka lēmumu par to, kad un kā svarīgās amatpersonas iekļaut Covid-19 vakcīnas prioritārajā sarakstā, valdība pieņēmusi aiz slēgtām durvīm. Informāciju pat to neizdevās atrast Ministru kabineta sēžu un starpresoru darba grupas protokolos.

Ziņa radīja sašutumu sociālajos tīklos.

"Manuprāt, atslēgas cilvēki - Prezidents, Premjers, ministri, Saeimas priekšsēdētāja, Nacionālās drošības komisijas vadītājs, vēl kādi daži cilvēki - bija jāvakcinē, bet ne jau atvērt slūžas visiem ierēdņiem. Pārdevēja veikalā strādā ar cilvēkiem ikdienā. Ierēdņi var strādāt mājās," viedokli Twitter tīklā pauda aktīvists Dmitrijs Golubevs.

​"Ļoti sirsnīgi pievienojos tiem, kas raksta, ka šobrīd ikviens Rimi vai Maxima darbinieks vakcīnai ir daudz prioritārāks par jebkuru ministrijas ierēdni," atzīmēja Zane Radzobe.

​​Viņu atbalstīja Rīgas domes deputāte, Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Iveta Ratininka ("Attīstībai/Par!").

"Nu labi. Prezidenti un ministri. Bet ierēdņi! Nu nav viņi ne ar ko būtiskāki valstij par bērnu dārzu vai veikalu darbiniekiem," viņa bija sašutusi.

​"Pirmo reizi, kopš dzīvojam pandēmijā, es varu teikt, ka mana uzticība valdībai ir ļoti tuva nullei. Nav jomas, kurā šī valdība nebūtu pievīlusi. Sākot ar Reiru, kurš uz pārcēlāja nolēma mainīt zirgus (jeb reforma krīzes laikā), turpinot ar sūdklājību, beidzot ar vakcīnu fuckup," dusmojās Dace Ševčenko.

​Polittehnologs un publicists Jurģis Liepnieks pat zaudējis nenogurstošā kritiķa kvēli.

"Pilnīgi nesaprotu, ko lai es tagad tviterī daru. Agrāk mana lieta bija kritizēt un lamāt valdību. Tagad to dara tie, kas agrāk kritiķus lamāja par lembergistiem, saskaņiešiem, kremli utt. Hmm, it kā būtu jāsāk aizstāvēt, lai nekļūtu par mainstreem, bet arī roka neceļas..." sarkastiski teica Liepnieks.

​Ierēdņu prioritārās vakcinācijas saraksts aizkaitinājis pat Nacionālās apvienības pārstāvji Jāni Iesalnieku, kurš apsolīja lasītājiem, ka savu vakcīnu gaidīs rindas kārtībā.

Ja kāds izdomās mani kā Saeimas deputātu ievietot kādā VIP vakcinējamo sarakstā, es atteikšos. Ne tāpēc, ka neticētu vakcīnām, bet gan tāpēc, ka esmu reģistrējies http://manavakcina.lv un sagaidīšu savu kārtu kā visi citi iedzīvotāji. Privilēģiju radīšana politiķiem ir neētiska," konstatēja Iesalnieks.

​"Vienīgais, kā šo šļuru izstrēbt, ir rīt atteikties no prioritāriem sarakstiem un vakcinēt pēc vecuma grupām. Vakcinēt nepārtraukti un visur: aptiekā, laboratorijā, zobārstniecībā, doktorātā, lai neveidojas krājumi. Ja nevar, šī valdība riskē ieiet vēsturē kā CPC," raksta žurnāliste Sanita Emberga. Savu noslēpumaino abreviatūru viņa izskaidroja pati – "Cūkas pret cilvēkiem".

​""Cūkas pret cilvēkiem".1.Nenopērk visas pieejamās vakcīnas. 2. Nopirktās izdala sev un blatñikiem.3. Cūkām atbalstu dod bez jautājumiem, dīkstāvei birokratizē, bērniem nedod, jo nodzers. Ps Un jau 2 mēnešus nevar atvērt skolu/samazināt saslimstību," piezīmēja Emberga.

​Šķiet, lasām humoresku, nevis ziņas. Daniela Pavļuta un Krišjāņa Kariņa lēna politiskā pašnāvība visu acu priekšā. Ja tas reāli nenotiktu, nekad neticētu, ka ko tādu ir iespējams izpildīt. Apbrīnojami," uzskata Jānis Polis, komentējot ziņu par to, ka svētdien vakcīnas Covid-19 profilaksei Latvijā saņēmuši vien 20 cilvēki.

​Šķiet, stāvokli nav glābusi arī veselības  ministra Daniela Pavļuta ātrā reakcija – viņš ierosināja svītrot no prioritārās grupas svarīgās amatpersonas un pieņemt lēmumu ar balsojumu. Ziņa radīja jaunu sašutumu.

"Šajos laikos svarīgi nezaudēt humora izjūtu - kad paši pompozi sapotējušies, tad var kāpt baltā zirgā un nākt klajā ar tekstiem, ka sevišķi svarīgajiem tomēr būs jāgaida sava rinda. Valstij šajā krīzē joprojām nav plāna!" raksta Dzintars Hmieļevskis.

​Komentētājs ar lietotājvārdu GGG aprakstīja situāciju ar vakcinēšanu ar īsas anekdotes palīdzību.

 

Ziņu lente
0