NEPLP pieņems lēmumu par "Rossija RTR" retranslācijas ierobežojumiem Latvijā

CC0 / pixabay / Просмотр телевизора
Просмотр телевизора - Sputnik Latvija, 1920, 02.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NEPLP vadītājs paziņoja, ka Latvijā tiek ierobežota "Rossija RTR" retranslācija, un atzinīgi novērtēja kabeļtelevīzijas operatora Tet lēmumu pārtraukt vairāku Krievijas telekanālu retranslāciju, jo tas samazinās "Krievijas propagandas" apjomu.

RĪGA, 2. februāris — Sputnik. Desmit dienu laikā Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) plāno pieņemt lēmumu par telekanāla "Rossija RTR" retranslācijas ierobežošanu valsts teritorijā, paziņoja iestādes Ivars Āboliņš, vēsta Тvnet.lv.

2020. gada jūlijā NEPLP iniciēja minētā kanāla retranslācijas ierobežošanas procedūru, ko uzskata, ka 10. jūlija programmā "60 minūtes" diskusijā vērojami izteikumi, ko var kvalificēt kā "naida valodu" pret Ukrainu.

Turpinot novērtēt telekanāla pieļautos pārkāpumus, NEPLP pāstāvji aizvadītajā nedēļā tikās ar "Rossija RTR" pārstāvjiem. Šodien ieplānotas parrunas ar zviedru mediju regulatoru, kas izsniedzis kanālam translācijas licenci. Āboliņš konstatēja, ka lēmums par telekanāla retranslācijas ierobežošanu tiks pieņemts 10 dienu laikā.

Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 14.11.2020
KF ĀM: ar izdomātu ieganstu Lietuva aizliedz Krievijas telekanālu
Iepriekš NEPLP paskaidroja, ka minētajā raidījumā Ukraina nosaukta par "teroristisku valsti", bijušais prezidents Petro Porošenko – par "teroristu". Ukrainas pārstāvis atzīmēja, ka Krievija gaida, kad valsts sašķelsies, lai varētu to iekarot. Diskusijas gaitā raidījuma vadītāja Olga Skabejeva izteica domu, ka Krievijai vajadzētu "ieiet Ukrainā, lai nomierinatu abas konflikta puses". Latvijas mediju regulators atsaucas uz Elektrisko plašsaziņas līdzekļu likumu, kas aizliedz aicinājumus uz vardarbību un naida kurināšanu.

Šis nav pirmais tāda rakstura lēmums pret telekanālu RTR – 2015. un 2019. gadā NEPLP uz trim mēnešiem aizliedza retranslāciju, bet 2016. gadā aizliegums tika ieviests uz pusgadu. 2020. gada jūnijā Saeima apstiprināja Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma grozījumus, kas paredz: RTR kā pārkāpēju tagad nevarēs iekļaut kabeļtelevīzijas operatoru pamata paketē.

Krievija uzskata, ka Latvijas varasiestādes vienkārši meklē ieganstu ierobežot Krievijas telekanālu translāciju un Latvijas iedzīvotāju piekļuvi alterlnatīviem informācijas avotiem. Krievijas vēstniecība Latvijā norāda: RTR retranslācijas aizliegums ir pļauka vārda brīvībai un negodīgas konkurences izpausme mediju biznesā.

Ziņu lente
0