NYT: Tramps plānojis uzbrukumu kodolobjektam Irānā

© yeowatzupФлаги Ирана
Флаги Ирана - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV viceprezidents Maiks Penss, valsts sekretārs Maiks Pompeo, aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Kristofers Millijs atrunājuši Donaldu Trampu no uzbrukuma Irānai – tāds solis varētu novest pie plaša konflikta viņa prezidentūras pēdējās nedēļās.

RĪGA, 18. novembris — Sputnik. Iepriekš, 12. novembrī, ASV prezidents Donalds Tramps konsultējies ar saviem padomniekiem par iespējām tuvākajās nedēļās "spert soļus" pret Irānas galveno kodolobjektu, informēja RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu The New York Times.

Saskaņā ar bijušo un pašreizējo ierēdņu sniegtajām ziņām, izdevums pastāstīja, ka ASV viceprezidents Maiks Penss, valsts sekretārs Maiks Pompeo, aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Kristofers Millijs un Bruņoto spēku štābu priekšnieku apvienotās komitejas vadītājs Marks Millijs atrunājuši Donaldu Trampu no uzbrukuma Irānai – tāds solis varētu novest pie plaša konflikta viņa prezidentūras pēdējās nedēļās.

Государственный секретарь США Майк Помпео  - Sputnik Latvija
Politika
Pompeo piedraudējis ar sankcijām visiem, kas piegādās ieročus Irānai

NYT uzskata, ka jebkurš "solis", vienalga, vai tas būtu kiberuzbrukums vai raķešu trieciens, "gandrīz noteikti" būtu vērsti pret Irānas kodolobjektu Natanzā.  

"Kad Pompeo un ģenerālis Millijs aprakstīja militārās eskalācijas potenciālos riskus, ierēdņi pameta apspriedi, pārliecināti, ka raķešu uzbrukums Irānas teritorijā vairs netiek izvērtēts," stāsta avīze, atsaucoties uz Trampa administrācijas pārstāvjiem.

Iepriekš portāls Axios, atsaucoties uz saviem avotiem, stāstīja, ka Trampa administrācija kopā ar Izraēlu un Persijas līča valstīm gatavojas pieņemt virkni jaunu sankciju pret Irānu pirms Džo Baidena inaugurācijas janvārī.

ASV un Irānas attiecības saasinājās gada sākumā, kad Savienotās Valstis organizēja operāciju Bagdādes starptautiskās lidostas rajonā ar mērķi likvidēt Irānas ģenerāli, Islama revolūcijas sargu korpusa speciālo uzdevumu vienības komandieri Kasemu Suleimani un "Al Hašd as Šaabi" komandiera vietnieku Abu Mahdi al Muhandi – Vašingtona uzskatīja, ka viņi organizējuši uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē 2019. gada 31. decembrī. Atbildei Irāna apšaudīja amerikāņu bāzes Irākā.

Zeme-zeme tipa ballistiskā raķete Hadž Kasem - Sputnik Latvija
Foto
Irāna parādījusi jaunās raķetes. Viena no tām nosaukta amerikāņu nogalinātā ģenerāļa vārdā

2018. gada maijā ASV informēja, ka izstājas no Kopīgā visaptverošā rīcības plāna Irānas kodolprogrammas ietvaros un atjauno sankcijas pret Teherānu.

Mediji ziņo, ka ASV prezidenta vēlēšanās uzvarējis Džo Baidens. Politiķis jau deklarējis savu uzvaru. Pagaidām Donalds Tramps nav atzinis sakāvi, viņa advokāti iesniedz prasības vairāku štatu tiesās ar prasību pārtraukt balsu skaitīšanu un izmeklēt iespējamos pārkāpumus.

Ziņu lente
0