"Mēs redzējām instrukcijas": KF ārlietu ministrs stāsta, kas musina opozīciju Baltkrievijā

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas opozīcijas musinātāji un sponsori uz katra stūra apgalvo, ka tas neesot mēģinājums mainīt varu Baltkrievijā, taču tādi labi apliecinājumi neatbilst darbiem.

RĪGA, 13. novembris – Sputnik. Daudzi Rietumu spēki vēlas, lai saspringta situācija Baltkrievijā saglabātos, un aktīvi musina opozīciju. Šie soļi absolūti neatbilst viņu politiskajām deklarācijām, konstatēja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Участники митинга оппозиции на площади Независимости в Минске - Sputnik Latvija
Rinkēvičs pastāstīja, cik vīzu Latvija ir izsniegusi baltkrievu opozicionāriem

Viņš pauda bažas par nemieriem, kas vēl joprojām turpinās Baltkrievijā.

"Ja izvērtēt situāciju kopumā, mēs, protams, esam noraizējušies par to, ka tur turpinās dažādi nemieri, lai arī esam gandarīti par to, ka protesti mazinās, nesankcionēto akciju dalībnieku skaits sarūk. Kā noprotu, aizvadītajā svētdienā bija daži tūkstoši – trīs līdz pieci, man ziņoja. Nu, tie nebūt nav tie skaitļi, kas bija agrāk, kad ielās iznāca vairāk nekā 100 tūkstoši," norādīja Lavrovs.

Diplomāts atzīmēja, ka protestu aktivitātes samazināšanās Baltkrievijā liecina: cilvēki, kuri patiešām vēlējās, lai viņus sadzirdētu, saprot, ka situācija ir jānomierina un jāpāriet pie konstruktīva dialoga. Pēc Lavrova domām, protestu pieredze Baltkrievijā izrādījusies gluži bēdīga, pat "sponsori" to saprot.

"Es domāju, pat tie, kas mēģina uzturēt šo baltkrievu protestu, jau saprot, cik bezjēdzīga ir šī iecere, tomēr diemžēl nespēj apstāties. Lai arī stāsta uz katra stūra, ka tas nav mēģinājums mainīt varu Baltkrievijā, nav mēģinājums radīt plaisu starp Baltkrieviju un Krievijas Federāciju, tomēr visi šie labie apliecinājumi neatbilst darbiem," uzsvēra Lavrovs.

"Baltkrievijas opozīciju ļoti aktīvi finansē, ļoti aktīvi musina ieņemt tieši tādu bezkompromisa līniju. Ir arī daudz kas cits no tā, kas notiek no ārpuses spriedzes pilnas atmosfēras uzturēšanai. No ārpuses iet ne tikai naudas plūsmas protestu finansēšanai Baltkrievijā, bet arī izplatās instrukcijas – mēs tās esam redzējuši. Instrukcijas par to, kā gatavot uzliesmojošos maisījumus un spridzekļus. Tos pašus "Molotova kokteiļus" un daudz ko citu," pastāstīja Lavrovs.

Viņs norādīja, ka "veselīga" opozīcija var piedalīties dialogā ar Minsku, tomēr tie, kas uzturas ārzemēs, tādu vēlmi neizrāda. 

"Diemžēl opozīcija, kas tagad strādā no ārzemēm, - no Viļņas, no Varšavas, pieturas pie cita viedokļa, tā nevēlas nekādu dialogu, tai nav nekādas konstruktīvas pretprogrammas, tikai prezidenta Lukašenko gāšana, prasība viņam atkāpties un organizēt jaunas prezidenta vēlēšanas," precizēja Lavrovs.

Участники акции протеста оппозиции Народный ультиматум в Минске - Sputnik Latvija
Politologs pastāstīja, kas jāgaida pēc Baltkrievijas opozīcijas izgāšanās

Ministrs uzsvēra, ka Maskavas viedoklis ir nemainīgs.

"Mūsu viedoklis ir ļoti vienkāršs. Ir jāpārtrauc iejaukties Baltkrievijas iekšējās lietas, nepieciešams stimulēt visus baltkrievus, ieskaitot opozīciju, piedalīties politiskās noregulēšanas procesā," atgādināja Lavrovs.

Pēc prezidenta vēlēšanām augusta sākumā Baltkrievijā sākās plaši protesti. Pirmajās dienās varasiestāžu darbinieki akciju izkliedēšanai izmantoja asaru gāzi, ūdensmetējus, gaismas un trokšņa granātas un gumijas lodes. Trīs protestu dalībnieki gājuši bojā.

Opozīcija apgalvoja, ka neatzīst balsošanas rezultātus un par uzvarētāju uzskata Svetlanu Tihanovsku un izveidoja koordinācijas padomi "varas nodošanai". Ģenerālprokuratūra ierosināja krimināllietu sakarā ar Baltkrievijas valstiskuma apdraudējumu. Virkne opozīcijas aktīvistu ir aizturēti, pārējie ir pametuši valsti.

Ziņu lente
0