Latvijas attieksme pret Baltkrievijas bēgļiem: karsti apskāva, tikai nemīlēja

© Sputnik / Oksana DzadanПоселок под Ригой Муцениеки
Поселок под Ригой Муцениеки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairums bēgļu no Baltkrievijas šobrīd dzīvo Mucinieku centrā un saņem trīs eiro dienā dzīvošanai; darba atļauju paātrinātā kārtībā viņiem neizsniedz, lai "tas nekļūst par magnētu citiem bēgļiem".

Saskaņā ar jaunākajiem Latvijas mediju paziņojumiem, mūsu kaimiņu Baltkrievijas Republikā turpinās plašas protesta akcijas pret prezidentu Aleksandru Lukašenko. Šobrīd tās vairs nav tik vērienīgas, kā pirms diviem mēnešiem, kad Baltkrievijas kārtības sargi ar spēka metodēm centās mazināt protestu sparu.

Tieši tad mums Latvijā parādījās pirmie paziņojumi par to, ka vismaz 10 Baltkrievijas IT kompānijas ir gatavas pārcelt savu biznesu uz mūsu valsti. Un tālāk arī pārcelties uz Latviju uz pastāvīgu dzīvi ar visiem saviem darbiniekiem un viņu ģimenēm.

Pagājuši divi mēneši, un Latvijas Televīzijas telekanāla LTV1 raidījums "De facto" centās noskaidrot, kas ir mainījies pa šo laiku.

Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Nosovičs paskaidroja, kādēļ Lietuvai būs grūti pārvilināt baltkrievu IT speciālistus

Saskaņā ar televīzijas žurnālistu iegūto informāciju, līdz novembra sākumam mūsu valstī iebrauca un saņēma bēgļa statusu 21 baltkrievs, no kuriem 15 cilvēki šobrīd pastāvīgi uzturas Mucenieku bēgļu centrā kopā ar citiem bēgļiem no Tuvajiem un Vidējiem Austrumiem.

Lai viņi spētu izdzīvot mūsu apstākļos, Latvijas valsts izsniedz viņiem 3 (!) eiro dienā. Lai gan dažkārt viņi var saņemt pārtikas paketes no Eiropas fondu līdzekļiem. Pēc Ineses Vaivares, kustības "Viegli palīdzēt!" pārstāves, domām: "Bet pa tiem 3 eiro viņš pat "sekendhend" zābakus ziemai nevar nopirkt!"

Taču ne jau tas mulsina ārkārtīgi saspiestā finanšu situācijā nonākušos mūsu tuvākos kaimiņus. Savā televīzijas intervijā viņi atzīmēja, ka par šiem pieticīgajiem līdzekļiem ļoti grūti izdzīvot ir bēgļiem no Bangladešas un Sīrija. Bet, ja mēs gatavojam ēdienu sev paši, tad mums pietiek. Bet ja mēs varam izmantot arī materiālo atbalstu no Latvijas baltkrievu diasporas, tad mēs cenšamies palīdzēt arī citiem Mucenieku bēgļu centra iemītniekiem!

Galvenā problēma, kura šobrīd uztrauc šos baltkrievus – nav iespējams saņemt darba atļauju. Tas viņiem ir "sāpīgs jautājums"! Saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu, to nāksies gaidīt līdz pat pusgadam. Lai gan jau šobrīd daļa baltkrievu bēgļu ir atraduši sev darbavietu un ir gatavi nekavējoties ķerties pie darba.

Pēc būtības, ir izveidojusies nenormāla situācija, kad vieni Latvijas valdošie politiķi skaļi aicina "visprogresīvākos" un viskvalificētākos baltkrievus pārcelties strādāt un dzīvot Latvijā, bet citi dara visu, kas ir viņu spēkos, lai apturētu šo procesu, radot viņiem smagus dzīves apstākļus un neļaujot viņiem oficiāli strādāt.

Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Latvijā pastāstīja, cik baltkrievu IT kompānijas nolēma pārcelt savu darbību

Saskaņā ar izmeklēšanas televīzijas raidījuma "De facto" darbinieku datiem, labākajā gadījumā pirmās nepieciešamās izmaiņas likumdošanā tiks veiktas tikai decembrī, bet tikmēr, pēc PMLP pārstāves Mairas Rozes domām, baltkrievu bēgļi var aiziet intervijās, iziet nepieciešamo apmācību un bez maksas padzīvot bēgļu centrā labiekārtota hosteļa apstākļos.

Viņa neslēpj, ka šādas grūtības ir nepieciešamas, lai "tas nekļūst magnēts tiem, kuriem nav nepieciešams patvērums, prasīt šo statusu".

Pašlaik baltkrievu bēgļu problēmu kā karstu kartupeli viens otram met PMLP, Labklājības ministrija un IeM. Bet kas notiks ar viņiem ārkārtējās situācijas laikā Covid-19 pandēmijas dēļ, par to vispār maz kurš aizdomājas!

Ziņu lente
0