Politika

Tramps apliecina, ka uzvarējis vēlēšanās, Baidena štābs apgalvo pretējo

© Sputnik / Юки Ивамура / Pāriet pie mediju bankasВыборы президента США
Выборы президента США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps pastāstīja, ka ir gatavs svinēt uzvaru vēlēšanās, jo rezultāti izrādījušies "fenomenāli".

RĪGA, 4. novembris — Sputnik. ASV Demokrātiskās partijas kandidāta Džo Baidena štābs komentēja Donalda Trampa apgalvojumus par viņa uzvaru prezidenta vēlēšanās, informēja RIA Novosti.

Balsošanas rezultātu apkopošana nepārtrauksies, par spīti valsts tagadējā vadītāja aicinājumiem, paziņoja kampaņas menedžere Džena O’Mellija-Dilone.

"Skaitīšana turpināsies, līdz pienācīgā kārtā tiks ņemta vērā katra iesniegtā balss. (..) Tie (Trampa izteikumi – red.) rada sašutumu, jo tas ir atklāts mēģinājums atņemt Amerikas pilsoņu demokrātiskās tiesības. Tie ir bezprecedenta izteikumi, jo vēl nekad mūsu vēsturē ASV prezidents nav mēģinājis atņemt amerikānim balss tiesības nacionālajās vēlēšanās," viņa teica.

Džena O’Mellija-Dilone uzsvēra, ka vēlēšanu iznākumu neizlems ne Tramps, ne Baidens.

"Demokrātiskajam procesam jāturpinās līdz noslēgumam. (..) Ja prezidents izpildīs savus draudus vērsties tiesā, lai mēģinātu kaitēt pienācīgajai balsu uzskaitei, mums ir gatavas juristu komandas, ko esam gatavi izvērst, lai pretotos šiem centieniem. Un viņi uzvarēs," viņa piebilda.  

Iepriekš, uzrunā Baltajā namā, ASV prezidents Donalds Tramps pastāstīja, ka ir gatavs svinēt uzvaru vēlēšanās, jo rezultāti izrādījušies "fenomenāli". Viņš atzīmēja, ka balsošanā notikusi arī krāpšanās, un viņa štābs nevēlas, lai "demokrāti atrastu jaunus biļetenus pulksten 4 no rīta un iekļautu tos sarakstā".

ASV prezidenta vēlēšanas

Otrdien ASV notika vispārējās vēlēšanas. Vēlētāji atdeva savas balsis par prezidentu un viceprezidentu, visi 435 Pārstāvju palātas locekļi, aptuveni trešā daļa Senāta (35 senatori), 11 štatu un divu teritoriju gubernatori, kā arī vietējās likumdošanas sapulces vairākos štatos. Balsošana oficiāli noslēdzās pulksten 01:00 (8:00 pēc Latvijas laika), kad durvis slēdza vēlēšanu iecirkņi Aļaskā.

Трансляция дебатов кандидатов в президенты США - Sputnik Latvija
Politika
Eksperts: abi prezidenta kandidāti ASV var saņemt gandrīz vienlīdzīgu elektoru skaitu

Saskaņā ar telekanāla Fox News informāciju, provizoriskie dati liecina, ka Demokrātiskās partijas kandidāts Džo Baidens saņēmis 238 elektoru balsis, Donalds Tramps – 213. Tā kā rezultāti vēl nav aprēķināti pilnībā, nav iespējams runāt par kāda kandidāta noteiktu uzvaru.

Vēlēšanas notiek pēc divu pakāpju shēmas: pirmajā posmā vēlētāji katrā štatā balso par prezidenta kandidātiem. Uzvarētājs saņem visus šī štata elektorus. Kopējais elektoru skaits – 538 (atbilstoši Kongresa locekļu skaitam).

Pēc tautas balsojuma rezultātu apkopošanas elektoriem ir jāsapulcējas savos štatos 14. decembrī un jānobalso par kandidātiem tā, kā viņiem likuši vēlētāji. Jaunievēlētais Kongress sapulcēsies 2021. gada 6. janvārī. Tas apstiprinās elektoru balsojuma rezultātus. Pie tam Kongress var noraidīt kādu elektoru balsis. Kongress jau trīs reizes ir izšķīris apstrīdamu vēlēšanu rezultātus.

 

Ziņu lente
0