Pārāk vēlu: daudzas kafejnīcas Rīgā neatvērs vasaras terases ziemas periodā

© Sputnik / Sergey MelkonovСтроители собирают летнюю веранду в кафе на Домской площади
Строители собирают летнюю веранду в кафе на Домской площади - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz ar pašsaprotamām grūtībām terasu darbā ziemā uzņēmēji norāda, ka Rīgas mērs devis atļauju terasēm darboties pārāk vēlu.

RĪGA, 3. novembris — Sputnik. Rīgas dome atļāvusi kafejnīcām un restorāniem strādāt ar atvērtām terasēm arī ziemā. Galvenais mērķis – palielināt iespējas cilvēkiem uzturēties svaigā gaisā, kur Covid-19 infekcijas risks nav tik liels, kā arī dāvāt uzņēmumiem iespēju pievilināt lielāku skaitu apmeklētāju ierobežojumu apstākļos. Kopumā nozare ieceri vērtē atzinīgi, tomēr daudzi ir sarūgtināti, ka pašvaldības paziņojums nācis tik vēlu – saskaņā ar agrākajiem noteikumiem terases bija jānovāc līdz 1. novembrim, un daudzas kafejnīcas to jau paveikušas, stāsta TV3.

Jauna kārtība

"Rīgas pilsētas bāri un kafejnīcas varēs izvietot āra terases visa gada garumā, nevis tikai vasaras periodā. Tāpēc uzņēmēji, kuriem ir šāda vēlme, ir aicināti atstāt āra terases arī rudens un ziemas periodā," teica Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis 30. oktobrī.

Sabiedriskās ēdināšanas nozari tas kopumā iepriecināja.

"Es domāju, ka uzņēmēji ir ļoti iepriecināti, jo, protams, ka šajā kritiskajā situācijā jebkurš atbalsts ir ļoti, ļoti svarīgs. Tā ir salīdzinoši jauna lieta, bet šeit ir papildus iespēja uzņēmējiem diversificēt savu uzņēmējdarbību, piedāvāt karstus dzērienus, karstus ēdienus un varbūt veidot šo tradīciju," pauž Rīgas tūrisma attīstības biroja valdes priekšsēdētājs Jānis Jenzis.

Pārāk vēlu

Līdzšinējā kārtība paredzēja, ka jau svētdien, 1. novembrī terasēm jābūt novāktām, tādēļ daļa uzņēmēju atzīst, ka mēra paziņojums nāk daudz par vēlu. Terases uzstādīšana prasa papildu izdevumus, tāpēc daudzi uzņēmēji piedāvāto iespēju varētu nemaz neizmantot.

Коктейли рождают романтическое настроение у посетителей Ресторана Праздника Риги - Sputnik Latvija
Astoņi pie viena galdiņa: ko piedāvā Veselības ministrija

"Terasīte mums bija šeit visā tajā garumā. Jumtiņš, viss bija skaisti, viss bija jauki un novācām viņu laicīgi. Diemžēl, ka tas tik vēlu tika paziņots un es domāju, ka lielākā daļa to nerealizēs tikai tie, kuriem vēl ir palikušas kaut kādas terasītes nenovāktas. Tās ir finanses un dotajā momentā visi taupīs naudiņu un lieki netērēs, jo mēs jau nezinām, kā būs tālāk, vai mēs varēsim ēdinātāji un bāri un pārējie darboties," norāda restorāna "Mio" vadītāja Evita Vilde-Onzule.

Tie, kuri vēl nebija paspējuši terases novākt, jauno kārtību vērtē atzinīgi, taču neslēpj, ka strādāt ārā ziemā nebūs viegli. Nāksies pielāgoties.

"No vienas puses tas ir labāk viesiem, tāpēc, ka tagad vēl tas Covid laiciņš un cilvēki tiešām uztraucās, mums piemēram restorāns ir maziņš un, kad visi tā tuvu sēž – daudziem nepatīk. No otras puses, tas ir grūti darbiniekiem, jo ir auksts, tiešām auksts un arī nav smuki, ka tu apkalpo viesus jakā," teic "Golden coffee" vecākā viesmīle Liāna.

Tā kā aprīkot terases ar plediem un dažādiem sildelementiem neesot problēmu, par cilvēku vēlmi ieturēt maltīti ārtelpās, uzņēmēji nešaubās.

Ziņu lente
0