Aiz saprāta robežas: Baltkrievijas ĀM izvērtēja ANO Cilvēktiesību padomes rezolūciju

© Sputnik / Иван Руднев / Pāriet pie mediju bankasФлаг Беларуси
Флаг Беларуси - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO Cilvēktiesību padomē pieņemto rezolūciju Baltkrievijā nosauca par absurda teātri un kārtējo naida kurināšanas posmu no Eiropas Savienības puses.

RĪGA, 19. septembris – Sputnik. Piektdien, 18. septembrī, ANO Cilvēktiesību padome (ANO CTP) pieņēma rezolūciju par situāciju Baltkrievijā, vēsta RIA Novosti. Turklāt debates tika veiktas steidzamā kārtībā.

Министр иностранных дел Владимир Макей - Sputnik Latvija
Baltkrievija ir gatava: ĀM vadītājs pastāstīja, kā valsts atbildēs uz ES sankcijām

Tajā skan aicinājums prezidentam Aleksandram Lukašenko uzsākt dialogu ar opozīciju.

Rezolūciju Eiropas Savienības valstu vārdā prezentēja Vācija. To atbalstīja 23 ANO CTP valstis. Pret nobalsoja divas valstis, vēl 22 valstis atturējās no sava viedokļa paušanas.

Krievija iesniedza 17 grozījumus šai rezolūcijai, taču neviens no tiem netika pieņemts.

Baltkrievijas ĀM izvērtēja šādas rezolūcijas pieņemšanu kā ES režisēta un sarīkota absurda teātra turpinājumu ANO platformā. Turklāt režisētu ar statistu dalību.

Baltkrievijas ĀM atzīmēja, ka tagad šim "teātrim" pieslēguši klāt universālas starptautiskas organizācijas autoritāti ar klusu pasaules sabiedrības daļas piekrišanu.

Tāpat diplomāti atzīmēja, ka šādai "nepamatotai, un agresīvai tautas gribas paušanas diskreditācijai nav bijis precedentu CTP vēsturē un acīmredzami iziet ārpus tās mandāta rāmjiem".

Baltkrievijas ĀM uzsver, ka "šāda prakse ir aiz saprāta robežas pat pēc mūsdienu – diemžēl, ne pārāk augstajiem – starptautisko tiesību ievērošanas standartiem".

Krievijas Tautu draudzības universitātes Stratēģisko pētījumu un prognožu institūta direktora vietnieks, politisko zinātņu kandidāts Pāvels Feldmans - Sputnik Latvija
Miljardi par apvērsumu: politologs pastāstīja, kā ES pārpērk baltkrievus

Tagad, pēc baltkrievu diplomātu sacītā, jebkura valsts var kļūt par ģeopolitisko pirātu mērķi CTP steidzamā kārtā pieņemto rezolūciju aizsegā.

Tāpat ĀM atzīmēja, ka baltkrievu tauta ir spējīga pati atrisināt jautājumu par savu nākotni bez trešo pušu iejaukšanās un līdzekļiem.

Iepriekš republikas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs paziņoja, ka Baltkrievija ir gatava veikt atbildes pasākumus gadījumā, ja Eiropas Savienība ieviesīs ierobežojošos pasākumus.

Pēc Baltkrievijas ĀM vadītāja sacītā, pasākumi var skart gan politisko sistēmu, gan Baltkrievijā akreditēto ārvalstu mediju funkcionēšanu, kā arī citus virzienus.

Situācija Baltkrievijā

Baltkrievijā joprojām nerimstas protesti pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar CVK datiem, uzvarēja Lukašenko. Opozīcija nepiekrita rezultātiem un aicināja organizēt atkārtotu balsojumu. Ar mērķi "nodot varu" Baltkrievijā radīta opozīcijas koordinācijas padome. Ģenerālprokuratūra uzskata, ka tā apdraud Baltkrievijas valstiskumu un ierosināja krimināllietu.

Baltijas valstis augusta beigās ieviesa personālās sankcijas pret 30 Baltkrievijas amatpersonām, kuras, viņuprāt, it kā ir saistītas ar vēlēšanu rezultātu falsifikāciju un nežēlīgu mierīgo protestu apspiešanu. Pirmajās dienās kārtības sargi pielietoja spēka metodes akciju padzīšanai, tikai aizturēts vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku, ziņots par simtiem cietušo un trim bojāgājušajiem. Vēlāk kārtības sargi atteicās no protestu apspiešanas.

Ziņu lente
0