Politika

Politologs: Baltija velti vicina sankciju vāli – Lukašenko tā nerūp

© Sputnik / Виктор ТолочкоДом правительства
Дом правительства  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizliegums iebraukt Baltijas valstīs Aleksandram Lukašenko absolūti neko nenozīmē: Baltkrievijas prezidents nesarunājas pat ar vecās Eiropas līderiem, nerunājot jau par Baltiju.

RĪGA, 1. septembris – Sputnik. Latvija uz pieciem gadiem aizliegusi iebraukšanu valstī 30 Baltkrievijas pilsoņiem, ieskaitot valsts prezidentu Aleksandru Lukašenko. Līdzīgu soli spērusi arī Lietuva un Igaunija.

Терминал СПГ в Клайпеде, архивное фото - Sputnik Latvija
"Lukašenko nekad nepiedos": Lietuva var zaudēt "ekonomikas dievu"

Rodas noteiktas šaubas, arī tiesiskā aspektā, vai tādi lēmumi par valsts vadītāju vispār ir pieļaujami, radio Sputnik ēterā norādīja politologs Aleksandrs Asafovs.

"Mēs vērojam sankciju vāles pirmo pielietojumu no Baltijas valstu puses. Iespējams, sekos arī citi. Cita lieta, ka Lukašenko, šķiet, nemaz īpaši turp neposās. Iepriekš viņš ilgus gadus neapmeklēja ES teritoriju, jo bija persona non grata," atgādināja politologs.

Pēc eksperta domām, tamlīdzīgas sankcijas iespējams traktēt kā iejaukšanos Baltkrievijas iekšējās lietās.

"Prezidentam var rasties vajadzība apmeklēt kaimiņvalstu vadītājus, lai apspriestu kopīgus jautājumus, tāpēc ieviestos ierobežojumus iespējams vērtēt kā mēģinājumu ietekmēt viņa darbību," paskaidroja Asafovs.

Viņš atzīmēja, ka Baltijas valstīm paziņojums par sankcijām dāvāja iespēju demonstrēt atbalstu Baltkrievijas opozīcijai un proamerikānisku kursu, ko demonstrēja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

"Lukašenko acīs tas absolūti neko nenozīmē. Mēs zinām, ka Baltkrievijas prezidents nesazinājās pat ar vecās Eiropas līderiem. Pie tam ar viņiem Lukašenko ir daudz vairāk kopīgu jautājumu nekā ar Baltijas līderiem. Tagad viņu interesē tikai viena cilvēka – citas valsts prezidenta viedoklis," uzsvēra Asafovs.

Baltkrievijā joprojām nerimstas protesti pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar CVK datiem, uzvarēja Lukašenko. Opozīcija nepiekrita rezultātiem un aicināja organizēt atkārtotu balsojumu. Ar mērķi "nodot varu" Baltkrievijā radīta opozīcijas koordinācijas padome. Ģenerālprokuratūra uzskata, ka tā apdraud Baltkrievijas valstiskumu un ierosināja krimināllietu.

Brisele atteikusies atzīt prezidenta vēlēšanu rezultātus un atbalstīja individuālo sankciju ieviešanu sakarā ar vardarbību pret demonstrantiem un, pēc ES domām, ar vēlēšanu falsifikāciju. Patlaban Eiropas Padome saskaņo sankciju sarakstu, kas, domājams, tiks vērsts pret 20 Baltkrievijas amatpersonām.

 

Ziņu lente
0