"Sātanisti": krievu partijas priekšvēlēšanu plakāts pārbiedējis latviešus

© Sputnik / Sergey MelkonovПартия "Русский союз Латвии"
Партия Русский союз Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mononacionālas valsts aizstāvji šausmās apspriež "Latvijas Krievu savienības" priekšvēlēšanu plakātu – uzraksti tajā dublēti krievu valodā.

RĪGA, 31. jūlijs — Sputnik. Sašutuma vētru nacionālistu vidū sacēlis "Latvijas Krievu savienības" priekšvēlēšanu plakāts, kas vakar parādījās pie kādas ēkas sienas Zemitānu tilta rajonā.

Izrādījies, sociālo tīklu apmeklētāji pārbijušies tādēļ, ka uzraksti plakātā redzami latviešu un krievu valodās. Kirilica radījusi īstu bumbas efektu.

"Nu negribētu es tur blakus gulēt... Tās IR šausmas! Pie Zemitānu tilta..." iespaidos ar lasītājiem par savu "murgu" dalījās Anita Legzdiņa, pievienojot tvītam fotogrāfiju ar "šausmīgo" kirilicu.

No komentētājiem pabira dažnedažādi pazemojoši un aizvainojoši izteikumi – krievvalodīgie tradicionāli nosaukti par okupantiem, ieteikts izmantot plakātu kā peintbola mērķi.

"Sātanisti," raksta Aigars Prūsis.

"Šitiem no tās baltās lapas straumēm līst asinis," šausminās Mirdza.

"Šo kāds labs cilvēks varētu ar peintbola pistoli apstrādāt," iesaka Sandris.

​Asajai diskusijai pievienojās sabiedrībā pazīstami cilvēki.

"Būtībā nav nekādas atšķirības starp šo plakātu un de facto divvalodību lielveikalu skaļruņos, kuriem šogad valdības noteikumu dēļ pievienojās arī RIMI, Maxima un pārējie. Patiešām esam atpakaļ pagātnē," konstatēja publiciste Rita Eva Našeniece.

​"Rīgas namu sienām ir jābūt no okupantu valodas uzrakstiem brīvai zonai!" lakoniski nogrieza jurists Voldemārs Burģis.

Kā jau parasti, soda iestādes tika aicinātas pievērst uzmanību "ķecerīgajam" uzrakstam.

"Ko saka VVC par šo plakātu???" taujāja Evita.

Nepārprotamā mazākumā bija tie, kuri atgādināja: Rīgā dzīvo arī krievvalodīgie, kuri vēlas redzēt arī savus kandidātus un sarunāties ar viņiem dzimtajā valodā.

"Lasu un domāju: cik ilgam laikam ir jāpaiet, lai cilvēki Latvijā beidzot saprastu, ka demokrātiska valsts iekārta paredz tiesības arī tiem, kuru viedokļi un uzskati jums ir nepatīkami un nepieņemami?

Ar 30 gadiem nav pieticis. Cik vēl? Vēl 30? Vairāk?" ar rūgtumu Twitter tīklā jautāja aktīvs diskusiju dalībnieks Ivars Lipskis.

Jāpiebilst, ka šī gada sākumā valdošajā koalīcijā strādājošā Nacionālā apvienība izstrādāja likuma grozījumus, kuri aizliedz priekšvēlēšanu aģitāciju citās valodās.

Taču partijas "Latvijas Krievu savienība" līderis Miroslavs Mitrofanovs apliecināja, ka neatteiksies no politiskās aģitācijas krievu valodā, pat ja tā tiks aizliegta ar likumu.

"Nekur demokrātiskās valstīs nav valodas ierobežojumu, ko piedāvā Nacionālā apvienība. Taču šaurā domāšana un atbaidošā izglītība neļauj šiem cilvēkiem aptvert, cik ļoti Latvija ir atpalikusi no civilizētās pasaules, ieviešot aizvien jaunus un jaunus valodas aizliegumus," toreiz paziņoja Mitrofanovs.

Atgādināsim, ka krievu valoda ir visvairāk izplatītā mazākumtautības valoda Latvijā. To pārvalda aptuveni tikpat daudz iedzīvotāju, cik runā latviski – 81%. Par to liecina Valsts valodas centra dati.

Latvijā valsts valodas statusu saņēmusi tikai latviešu valoda, krievu valoda tiek uzskatīta par svešvalodu, lai arī tā ir dzimtā aptuveni 40% iedzīvotāju.

Ziņu lente
0