Latvijā iedzīvotāji samazinājuši izdevumus vairāk nekā citās Baltijas valstīs

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasПродуктовая корзина
Продуктовая корзина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pandēmijas laikā Latvijas iedzīvotāji sākuši aktīvāk izmantot mobilās tehnoloģijas, biežāk pasūta produktus internetā un tērē mazāk, pat pārtikai.

RĪGA, 29. maijs — Sputnik. Kopš marta, kad valstī tika ieviesta ārkārtas situācija, iedzīvotāji vairāk nekā par trešo daļu samazinājuši savus izdevumus, tostarp arī uzturam. Ievērojot aicinājumu palikt mājās, daudzi mainījuši arī savus ieradumus – sākuši skatīties izrādes tiešsaistē un sazināties videokonferenču režīmā. Notikusi arī paaudžu pieredzes apmaiņa, vēsta Latvijas radio 4.

Граница Эстонии с Латвией - Sputnik Latvija
ES veselības un pārtikas drošības komisāre uzslavējusi Baltijas valstis

Bankas Luminor pētījums liecina, ka Latvijā izdevumu sarukums salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm ir lielākais – 34%. Pārsvarā samazinājušies izdevumi tūrismam, restorāniem, apģērbam, transportam un izklaidei. Tomēr pieaudzis ar interjeru saistīto preču patēriņš, izdevumi interneta veikalos, kurjeru un pasta dienestam.

Maijā izdevumi pakāpeniski pieauga, piemēram, produktiem tiek atvēlēti vidēji 175 eiro mēnesī vienam cilvēkam.

Mobilo sakaru operators "Tele2" publicēja savu pētījumu par Latvijas iedzīvotāju paradumu izmaiņām pandēmijas periodā un iezīmēja Top-5 – lietas, ko cilvēki šajā laikā ir apguvuši. Pirmajā vietā – tālruņa zvanu lietošana videokonferences režīmā. Otrajā – koncerti un izrādes internetā, trešajā – sporta nodarbības mājas apstākļos, ceturtajā – laika plānošana, piektajā – ienākumu un izdevumu plānošana.

Faktiski pandēmija daudziem lika apgūt iemaņas, kas agrāk nebija vajadzīgas vai šķita liekas. Šajā laikā it kā notikusi paaudžu pieredzes apmaiņa: seniori iemācījušies sazināties sociālajos tīklos, noskatīties datorā teātra un koncertu translācijas, bet jaunieši – nodarboties ar sportu mājās un plānot laiku.

Знак Биоугроза в Латвийском центре инфектологии - Sputnik Latvija
Latvija nebaidās no otrā Covid-19 viļņa

Virkni jaunu ieradumu cilvēki ieguvuši, pateicoties pārejai pie attālinātā darba, daudzi bija spiesti uzlabot savas datora zināšanas.

70% aptaujāto atzina, ka ārkārtējās situācijas režīma laikā apguvuši kaut ko jaunu un gatavi šīs prasmes un iemaņas izmantot pēc krīze: aktīvāk lietot mobilās tehnoloģijas, biežāk pirkt produktus internetā un atteikties no luksa klases precēm.

Lielākā daļa respondentu atzīmēja, ka viņiem parādījies laiks lietām, kam līdz šim netika veltīta pietiekami liela vērība: mājas darbiem, ģimenei un attiecībām. Krīze ir izgaismojusi svarīgākas lietas nekā patēriņš, kas šajā laikā zaudēja savu nozīmi.

Ziņu lente
0