Zinātnieki prognozē pasaules okeāna līmeņa katastrofālu celšanos

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sliktākā scenārija apstākļos, ko daudzi uzskata par reālāko, līdz gadsimta beigām pasaules okeāna līmenis celsies par 1,3 metriem.

RĪGA, 12. maijs - Sputnik. Starptautiskā zinātnieku grupa Singapūras Nanjanga Tehnoloģiskās universitātes pētnieku vadībā noskaidrojuši, ka jūras līmeņa celšanās XXI gadsimtā būs lielāka, nekā uzskatīts agrāk, vēsta RIA Novosti. Viņu slēdzieni publicēti žurnālā Climate and Atmospheric Science.

Vairāk nekā simt zinātnisko izdevumu vadošie autori pēc zinātnieku lūguma novērtēja Pasaules okeāna līmeņa celšanos. Tāpat pētnieki izanalizējuši vairāk nekā tūkstoti rakstu, kas veltīti šim jautājumam.

Вид на трещину на шельфовом леднике Ларсена - Sputnik Latvija
NASA parādījusi ledāju kušanas mērogus Antarktīdā

Sliktākā scenārija apstākļos, ko daudzi uzskata par reālāko, līdz gadsimta beigām pasaules okeāna līmenis celsies par 1,3 metriem, bet vēl pēc 200 gadiem tas jau par 5,6 metriem pārsniegs sākotnējo atzīmi.

Zinātnieki uzskata, ka Arktikas un Grenlandes ledāju kušanas rezultātā Pasaules okeāna līmenis būtiski celsies. Šo procesu varētu palēnināt siltumnīcas gāzu izmešu līmeņa samazināšana.

Iepriekš Pasaules Meteoroloģijas organizācijas pārstāvji informēja, ka 2020.-2024.gg. vidējā gaisa temperatūra uz planētas varētu sasniegt rekordaugstus rādītājus.

Ziņu lente
0