Politika

Sprūds pastāstīja, kādēļ Latvija joprojām dzīvo Padomju Savienībā

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Вентспилса Айварс Лембергс
Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdošā elite joprojām sakarus un paziņas liek augstāk par visu: sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu to pierāda.

RĪGA, 22. marts – Sputnik. Rīgas Stradiņa universitātes profesors Andris Sprūds pastāstīja radio Baltkom intervijā, kādēļ Latvija līdz pašiem pamatiem iestigusi padomju stereotipos.

Lieta tāda, ka valdošajās aprindās joprojām valda princips – savējie ir augstāki par visu. Un par pierādījumu tam kalpo sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu.

Atgādināsim, ka 2019. decembrī ASV Valsts kases Ārzemju aktīvu kontroles pārvalde pamatojoties uz tā saucamo Magņitska likumu ieviesa sankcijas pret vairākām personām un organizācijām Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp pret Ventspils mēru.

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Politika
Bijušais premjers par sankcijām pret Lembergu: kauns par Latviju

Lembergs uzskata, ka ar šo lietu ir saistīts Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs un Latvijas Tieslietu ministrijas vadītājs Jānis Bordāns. Viņi it kā stāvot aiz lēmuma par sankciju ieviešanu, jo saskata viņā nopietnu politisko pretinieku.

Sprūds paskaidroja, ka tās ir padomju domāšanas atbalsis, lai gan kopš PSRS sabrukuma jau ir pagājuši 30 gadi. Taču, pēc viņa sacītā, Latvijā šobrīd pie stūres atrodas cilvēki, kuru vecums ir ap 60 gadiem. Un šie cilvēki visnotaļ aktīvi piedalās politiskajos procesos.

Rezultātā, kā norādīja Sprūds, valstī darbojas tāda biznesa kultūra, kur labāk ir, kad tev ir simts draugi, nevis simts rubļi.

"Sakari ir svarīgi, savukārt formālas lietas nav tik svarīgas. Galvenais ir tas, kā un ar kuru tu esi saistīts. Es nesaku, ka tas ir vienīgais, kas raksturo visus šos cilvēkus, taču zināma tendence pastāv," uzskata Sprūds.

Ziņu lente
0