Burovs: Rīgas domei ir jāpalīdz uzņēmējiem

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Олег Буров
Мэр Риги Олег Буров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Rīgas mērs Oļegs Burovs ierosinājis grozīt pašvaldības biznesu, lai atbalstītu uzņēmējus pilsētā koronavīrusa epidēmijas laikā.

RĪGA, 17. marts - Sputnik. Rīgas domes pienākums ir palīdzēt uzņēmējiem un iedzīvotājiem, ko negatīvi ietekmējusi karantīna, paziņoja bijušais Rīgas mērs Oļegs Burovs, vēsta Mixnews.lv.

12. martā Latvijas valdība izsludināja ārkārtas stāvokli valstī, ņemot vērā koronavīrusa izplatību. Latvijas Banka ziņoja, ka vīrusa izplatības sekas Latvijas ekonomikā būs ārkārtīgi nopietnas. Premjerministrs Krišjānis Kariņš vēstīja, ka valsts piešķirs līdz miljardu eiro ekonomisko seku mazināšanai. Šie līdzekļi paredzēti kā finansiāli instrumenti uzņēmumiem.

"Ārkārtas situācija, kas ir nepieciešama, lai apturētu Covid-19 izplatību, būs smags pārbaudījums daudzām nozarēm, tāpēc pašvaldībai jau tagad ir jādomā par to, kāds atbalsts būs nepieciešams iedzīvotājiem un arī uzņēmējiem. Rīgas pašvaldībai ir iespēja sniegt šādu atbalstu," uzskata Oļegs Burovs.

Viņš ir pārliecināts, ka lielākās grūtības izjutīs tūrisma nozare. Iepriekš Pasaules Ceļojumu un tūrisma padome informēja, ka koronavīrusa globālās pandēmijas dēļ ceļojumu un tūrisma nozarē apdraudēti ir līdz 50 miljoni darba vietu. Latvijas aviokompānija "airBaltic" jau vēstīja par 400 darbinieku gaidāmo atlaišanu. "Tūrisma nozare patlaban cieš vislielākos zaudējumus, tāpēc Rīgas domei būtu jārunā par nekustāmā īpašuma nodokļa un nodevu atlaidēm, kā arī nepieciešamības gadījumā arī telpu nomas maksu atlaidēm," konstatēja Burovs.

Pēc viņa domām, ar problēmām saskarsies uzņēmumi, kuri nodrošina ēdināšanu izglītības iestādēs – ārkārtas stāvokļa režīma dēļ skolas un citas izglītības iestādes Latvijā ir slēgtas karantīnai, izņemot bērnudārzus.

Лекарства - Sputnik Latvija
Šīs zāles nedrīkst lietot pret koronavīrusu! Brīdina Francijas veselības ministrs

"Rīgā ir 109 skolas, kurās uz mēnesi ir pārtrauktas mācības, kas nozīmē, ka uzņēmumi, kuri tur nodrošināja ēdināšanu, ir dīkstāvē. Šajā periodā pašvaldībai vajadzētu atcelt nomas, komunālo maksājumu un citas maksas, kuras ēdinātāji patlaban nespēj nomaksāt. Arī 146 Rīgas bērnudārzos apmeklējums, visticamāk, tagad būs daudz mazāks, līdz ar to arī tur ēdinātāji nevarēs strādāt tādā apmērā, kā bija plānots, un uzņēmumi cietīs zaudējumus. Pašvaldībai ir jānāk pretī ar atlaidēm," ir pārliecināts Burovs.

Viņaprāt, Rīgas budžets ir jāgroza atbilstoši šiem apstākļiem.

"Ļoti iespējams, ka būs nozares, kuras nespēs nodrošināt visiem saviem darbiniekiem darbu, līdz ar to, iespējams, tuvākajā laikā sociālais atbalsts būs nepieciešams lielākam iedzīvotāju skaitam un pašvaldībai būs jāpārskata savs budžets," paskaidroja Burovs.

Viņš uzsvēra, ka ārkārtas stāvoklis ir jāuztver ļoti nopietni, bet jau tagad visiem kopā jādomā par to, kā pilsēta un valsts kopumā funkcionēs tad, kad dzīve atgriezīsies ierastajā kārtībā.

Ziņu lente
0