Tirdzniecības kari: Ķīna atlikusi jaunu nodevu ieviešanu importam no ASV

© AP Photo / Andy Wong Флаги США и Китая во время визита Дональда Трампа в Пекин 9 ноября 2017 года
Флаги США и Китая во время визита Дональда Трампа в Пекин 9 ноября 2017 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīna nolēmusi atlikt nodevu ieviešanu importa precēm no ASV. Pirms dažām dienām ASV un Ķīna saskaņoja pirmo tirdzniecības vienošanās daļu starp abām valstīm.

RĪGA, 16. decembris – Sputnik. Ķīna atlikusi papildu nodevu ieviešanu ASV ražotiem automobiļiem un to detaļām, kā arī neieviesīs nodevas daļai citu preču, kurām bija jāstājas spēkā 15. decembrī, secināms no Ķīnas Finanšu ministrijas paziņojuma.

Aizritējušajā piektdienā Ķīna un ASV paziņoja, ka ir saskaņojušas tirdzniecības vienošanās pirmās daļas tekstu. Tā ietvaros puses vienojās neieviest jaunas nodevas viena pret otru, kurām bija jāstājas spēkā 15. decembrī, vēsta RIA Novosti.

"Vienošanās realizācijas ietvaros, kura tika panākta Ķīnas un Amerikas tirdzniecības un ekonomikas jautājumu konsultācijās, ĶTR Valsts padomes Tarifu komiteja pieņēma lēmumu neieviest papildu nodevas 10% un 5% apmērā daļai Amerikas importa, kā arī pagarina papildu nodevu ieviešanas apturēšanu ASV ražojuma automobiļiem un to daļām, kurām sākotnēji bija paredzēts stāties spēkā 15. decembrī, plkst. 12:01 pēc Pekinas laika," teikts Ķīnas Finanšu ministrijas publicētajā paziņojumā.

Ķīna pauda cerību uz to, ka puses uz vienlīdzības un savstarpējas cieņas pamata spēs noregulēt esošās problēmas.

Kā jau iepriekš stāstīja Sputnik. Eiropas Savienība vairākkārt norādīja saistībā ar tirdzniecības karu starp ASV un ĶTR, ka par savstarpēju sankciju rezultātu var kļūt jauna globāla ekonomiskā krīze.

Vašingtona un Pekina periodiski biedē starptautisko fondu tirgus, apmainoties ar jauniem savstarpējiem "trieciena tarifiem", taču vienojoties nepārtraukt izlīguma pārrunas. Ķīna ne reizi vien paziņojusi par nolūku uzvarēt tirdzniecības karā ar ASV, kaut gan vēlētos izvairīties no konflikta eskalācijas.

Штаб-квартира Всемирной Торговой Организации в Женеве, Швейцария - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krīze PTO un panikas cēlāju kļūda

2019. gada augusta beigās Ķīnas Finanšu ministrija paziņoja, ka no 15. decembra no jauna ieviesīs papildu nodevas amerikāņu automobiļiem un to daļām 25% un 5% apmērā, kuru darbība iepriekš tika apturēta. Pekinas lēmums kļuva par atbildi Vašingtonas rīcībai, kura, neraugoties uz vienošanos, paziņoja par nodevu paaugstināšanu Ķīnas importam no 10% līdz 25% no 2019. gada 10. maija 200 miljardu dolāru apmērā, kā arī augustā ASV paziņoja, ka no 1. septembra un no 15. decembra ieviesīs jaunas nodevas 10% apmērā Ķīnas importam 300 miljardu dolāru apmērā.

"Tirdzniecības karā", kurš norisinās kopš 2018. gada, Vašingtonai klājas nedaudz vieglāk Ķīnas "upurējamo" preču noteikšanas ziņā, jo ASV ievesto Ķīnā ražoto preču saraksts ir daudz garāks, nekā amerikāņu produkcijas skaits, kura tiek importēta Ķīnas pircējiem. Pekinas iespējas faktiski ir izsmeltas, preču, kuras vēl var aplikt ar nodevām, gandrīz nav atlicis.

Ziņu lente
0