Japānas aģentūra: Latviju gaida ekonomiskā izaugsme, ja tā nepazaudēs visus iedzīvotājus

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasБанкноты номиналом 5 и 10 евро.
Банкноты номиналом 5 и 10 евро. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Reitinga aģentūra R&I palielinājusi Latvijas kredītreitingu no "A-" līdz "A", tomēr brīdinājusi, ka demogrāfiskās izmaiņas valstī novedīs pie lielām grūtībām.

RĪGA, 3. decembris — Sputnik. Latvijas ekonomika demonstrē spēcīgu izaugsmi, uzskata Japānas reitingu aģentūra R&I – tā paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu, vēsta Press.lv.

Reitings pieaudzis no līmeņa "А-" līdz "А", un atzīmēts, ka arī nākotnē gaidāma izaugsme, ko atbalstīs vērā ņemams iekšējais pieprasījums. Algas pieaugs, situācija tirgū būs stabila.

Водопроводный кран - Sputnik Latvija
Daugavpils izmirst: atikušajiem palielinās ūdens un kanalizācijas tarifus

R&I uzsvēra, ka valsts budžeta deficīts saruks, pateicoties fiskālajai disciplīnai un parādsaistību apjoms attiecībā pret iekšzemes kopproduktu saglabāsies zems.

Tāpat atzīmēts, ka Latvijā sarūk nerezidentiem paredzēto bankas pakalpojumu sektors un par Latvijas banku dominējošo nišu kļuvusi rezidentu apkalpošana.

Taču, neskatoties uz pozitīvajām prognozēm ekonomikā, Latvijas iedzīvotāju skaits joprojām strauji sarūk. Reitingu aģentūras dati liecina, ka demogrāfiskās izmaiņas var radīt lielas grūtības, negatīvi ietekmēt sociālā nodrošinājuma, veselības aprūpes, medicīnas izdevumus un kopējos ekonomikas izaugsmes tempus.

R&I ieteica palielināt darba atdevi un īstenot strukturālās reformas.

Latvija izmirst

Iepriekš Sputnik Latvija publicēja Centrālās statistikas pārvaldes veiktā apdzīvoto vietu pētījumu datus. Tie liecināja, ka deviņos ciemos Latvijā nav palicis neviens iedzīvotājs.

CSP paskaidroja, ka Latvijas administratīvajā kartē ir apdzīvotās vietas, ciemi, kas izveidojušies no lauku un pilsētas tipa ciematiem.

Заброшенный поселок Ирбене - Sputnik Latvija
Deviņi tūkstoši latviešu pret pensionāru armiju: nacionālistu ceļš ved uz Sarkano grāmatu

"No 1438 ciemiem ar oficiāli noteiktām robežām 2019. gada sākumā deviņos ciemos vispār nav pastāvīgo iedzīvotāju, 410 to ir mazāk par 50," norādīja CSP pārstāvis Dāvis Kļaviņš.

ANO pārskatā par pasaules iedzīvotāju perspektīvām jūnijā bija teikts, ka, saskaņā ar optimistiskākajām prognozēm XXI gs. iedzīvotāju skaits Latvijā tik tikko pārsniegs 1,6 mijonus, bet pesimistiskākais paredzēja, ka līdz gadsimta beigām iedzīvotāju skaits valstī saruks līdz 708 tūkstošiem.

Pēc valsts iestāšanās ES darbspējīgie pilsoņi aizvien biežāk dodas peļņā uz ekonomiski attīstītākām valstīm. Latvija meklē iespējas pamudināt pilsoņus atgriezties. Ārlietu ministrija izstrādā īpašu likumu latviešu diasporas atbalstam ārzemēs.

Ziņu lente
0