Jaunam nav naudas: ministrs pieļauj, ka darbu atsāks Brasas cietums

© Photo Pluntu JonsБрасская тюрьма
Брасская тюрьма - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iespējams, nāksies atkal atvērt Brasas cietumu, jo valsts nevēlas ieguldīt līdzekļus cietumu infrastruktūras atjaunošanā.

RĪGA, 23. oktobris — Sputnik. Apstākļos, kad valsts neiegulda līdzekļus ieslodzījuma vietu infrastruktūrā, iespējams, nāksies atkal vērt vaļā Brasas cietumu, kas tika slēgts šī gada 1.aprīlī. Par to vakar Saeimas Juridiskās komisijas sēdē pastāstīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Jaunā cietuma būvdarbiem Liepājā vajadzīgi vēl 45 miljoni eiro, kas ieplānoti tikai 2022.gada budžetā, lai arī  šogad noslēdzies jaunā cietuma būvdarbu iepirkums. Bordāns uzsvēra, ka tam vajadzētu rādīt piemēru visai Eiropai. Konrursa rezultāti paredzēja sākt būvdarbus jau šī gada augustā.

Jaunā cietuma celtniecība ir atlikta, tāpēc nāksies padomāt par papildu līdzekļiem pašreizējo veco cietumu remontam, konstatēja Bordāns. Viņš paskaidroja, ka runa ir par Brasas cietumu, kura slēgšanu viņš nosauca par "vēsturisku pavērsienu".

Рижская центральная тюрьма - Sputnik Latvija
Kauns pa visu pasauli: Latvijai varētu likt slēgt cietumu

Politiķis paskaidroja, ka jaunais cietums nav tikai jauna ēka vien, bet arī paver jaunas iespējas ieslodzīto resocializācijā. Bez tā valsts būs spiesta ik gadus palielināt izdevumus budžetā policistu algu un kadru sastāva palielināšanai.

Iepriekš Ieslodzījuma vietu pārvaldes pārstāvji atklāja, ka novecojušā Brasas cietuma uzturēšana izmaksā aizvien vairāk, tirklāt tās pārbūve vai rekonstrukcija nav pieļaujama, ņemot vērā spēkā esošos starptautiskos līgumus.

IVP priekšniece Ilona Spure atgādināja, ka Latvija uzņēmusies saistības – uzbūvēt jaunu ieslodzījuma vietu, bet Eiropas Padomes Komiteja spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības vai soda novēršanai norādījusi – Latvijas valdība ievelk garumā būvdarbus.

Pie tam pirms diviem gadiem, sastādot budžetu 2018.gadam, Saeimas deputāti nolēma Liepājas cietuma celtniecībai paredzētos līdzekļus novirzīt demogrāfijas problēmu risināšanai un ģimeņu atbalstam. Toreiz ar draudiem nepieļaut budžeta izveidi ar ultimatīvu prasību klajā nāca Nacionālā apvienība.

Ziņu lente
0